În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească în Parohia „Sfântul Nicolae” din Cluj‑Napoca
În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 7 ianuarie, la praznicul Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pocăința sau întoarcerea la Dumnezeu” despre necesitatea și rolul pocăinței în viața omului, plecând de la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția cerurilor!” (Matei 4, 17). De asemenea, a atras atenția asupra faptului că pocăința nu este ceea ce se înțelege în vorbirea curentă, nu înseamnă schimbarea confesiunii: „Pocăința e ceea ce zice Sfântul Ioan Damaschinul: «întoarcerea, cu lacrimi și cu părere de rău, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu», iar pocăința noastră întotdeauna trebuie să se finalizeze cu o bună spovedanie”.
Citându-l pe Sfântul Macarie Egipteanul, ierarhul a mai afirmat că „pocăinţa este singura noastră salvare! Nici cultura, nici inteligenţa, nici nobleţea, nici frumuseţea nu-l reînnoiesc pe om, ci numai pocăinţa adevărată, ruşinea şi regretul pentru tot păcatul săvârşit în trecut. Şi, bineînţeles, schimbarea totală a felului de vieţuire și de gândire”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Vioara Temian, împreună cu baritonul Alexandru Chiriac, solist al Operei Brașov. La chinonic, interpreta de muzică populară Ioana Roman și baritonul Alexandru Chiriac au interpretat pricesne.
La finalul slujbei, pr. paroh Vasile Nemeș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a oferit o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae și un aranjament floral.
Pentru implicarea în viața Bisericii, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” baritonului Alexandru Chiriac. Tuturor copiilor și tinerilor prezenți, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești.