Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească în parohia vasluiană Buda
Duminică, 9 ianuarie 2022, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Buda, Protopopiatul Vaslui, informează Biroul de presă al eparhiei.
În omilia rostită după citirea pasajului evanghelic, Preasfinţia Sa a arătat că starea de pocăință Îl face prezent pe Dumnezeu în viața noastră: „Cuvântul rostit de Hristos când a ieșit la propovăduire a fost unul extrem de concis și concret: «Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor!» De ce Mântuitorul face asocierea între pocăință și Împărăția lui Dumnezeu? De ce Împărăția lui Dumnezeu poate fi trăită în mod intim, personal, prin pocăință? Cuvântul lui Hristos își dezvăluie adevărata semnificație dacă vom face recurs la evenimentul Botezului Domnului în apele Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul propovăduia pocăința, îi îndemna pe oameni să își schimbe viața, să devină exigenți cu ei înșiși din punct de vedere moral, să smulgă din sufletele lor tot ceea ce putea constitui întuneric spiritual. Acest lucru îl făcea la marginea Iordanului. Când Domnul Hristos a ieșit din apele Iordanului, cerurile s-au despicat, arătându-ni-Se Dumnezeu ca Treime de Persoane: Tatăl mărturisea despre Fiul (Acesta este Fiul Meu Cel preaiubit întru Care am binevoit), Duhul Sfânt în chip de porumbel (simbolul împăcării omului cu Dumnezeu) și Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în apele Iordanului. Sfânta Treime S-a arătat în locul în care oamenii își mărturiseau păcatele, în locul în care își recunoșteau neputințele. Nu S-a arătat în Templu sau în vreun loc special amenajat. Prin pocăință, prin recunoașterea păcatelor și prin schimbarea vieții noastre (nu doar prin schimbarea mentalității, ci a întregii vieți) ni Se arată Dumnezeu, vine în inima noastră și aceasta devine loc al Împărăției Lui”.
Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a explicat că starea de pocăință presupune o conștientizare permanentă a rupturii pe care o provoacă păcatul între om și Dumnezeu, precum și dorința de refacere a acestei legături.