În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
În Duminica a 27-a după Pogorârea Sfântului Duh, când în bisericile ortodoxe, în cadrul Sfintei Liturghii, este relatată minunea tămăduirii femeii gârbove, 8 decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară amenajat în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, clerici de la Centrul eparhial Suceava.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
În momentul împărtășirii clericilor, pr. Ștefan Argatu, de la Catedrala „Nașterea Domnului” din Suceava, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al minunii prin care a fost vindecată femeia gârbovă de optsprezece ani.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură, amintind că pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților poate fi lecturată exegeza la pericopa evanghelică intitulată „Gârbovirea - suferința unei lumi lipsite de Hristos”.
În continuare, ierarhul a lecturat un Decalog ce propune „îndelunga-răbdare, nepomenirea răului, blândețea, dragostea curată și mila față de aproapele drept arme împotriva patimii mâniei, care nu lucrează dreptatea lui Dumnezeu”, ci gârbovește și schimonosește sufletul, alcătuit la Duminica a 27-a după Pogorârea Sfântului Duh.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a citit la finalul Sfintei Liturghii rugăciuni de dezlegare și pentru sănătatea trupească și sufletească, dar și pentru cei care sunt în depresie și în alte suferințe sufletești.