Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la catedrala din Huși
În Duminica Ortodoxiei, 24 martie 2024, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huși.
Din soborul slujitorilor a făcut parte și părintele secretar eparhial Alexandru Bahnar.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Tabor” a Catedralei Episcopale, dirijată de doamna Elisabeta Irimiea.
La Sfânta Liturghie au fost prezenți și 55 de copii din municipiul Bârlad și din comunele Ivești și Pogonești, membri ai Clubului Copiilor „Spiru Haret”-Bârlad, însoțiți de profesoara Raluca Dănăilă. An de an, copiii pictează, pe lemn sau pe sticlă, sfântul lor ocrotitor, iar în Duminica Ortodoxiei, vin la Catedrala Episcopală purtând în mâini icoanele realizate de ei înșiși. Toți micuții s-au împărtășit, la momentul potrivit, cu Sfintele Taine.
Copiii au fost binecuvântați și felicitați de Părintele Episcop Ignatie pentru implicarea în acest proiect dedicat frumuseților Ortodoxiei.
În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul Hușilor a vorbit despre diferența dintre icoană și imagine: „Diferența dintre imagine și icoană este că în icoană găsim adevărul. Sfântul Teodor Studitul spune că este o evidență egală între vedere și auzire. Ceea ce vedem în icoană vom auzi, în deplină consonanță, în Sfintele Evanghelii. Orice altă imagine care nu este în consonanță cu Sfintele Evanghelii nu poate fi numită icoană. Poate fi un tablou religios, însă nu icoană. Icoana mărturisește adevărul Întrupării lui Hristos, anume îndumnezeirea firii umane”.
La momentul chinonicului a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.