În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Giula, în Duminica a 22-a după Rusalii
În Duminica a 22-a după Rusalii (31 octombrie 2021), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Giula, împreună cu un sobor format din părintele Teodor Marc, parohul Catedralei și consilierul economic al Episcopiei, și arhid. Emanuel Văduva, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La slujbă au participat credincioși de diferite vârste și copii, iar răspunsurile la strană au fost date de cântăreții Catedralei.
La momentul potrivit, în cuvântul său, ierarhul a punctat învățăturile care se desprind din pericopa evanghelică și care sunt importante și de actualitate și pentru creștinii de astăzi, ele răspunzând la două întrebări fundamentale și nevoi ale omului dintotdeauna: ce se întâmplă cu sufletul după moarte și despre dreptatea lui Dumnezeu, după care însetează toți oamenii; Dumnezeu dă fiecăruia după faptele și starea sa sufletească, dar și după raportarea noastră corectă la Dumnezeu și la semenii noștri.
Chiar dacă bogatul nemilostiv a avut în viața sa tot ce și-a dorit și nu i-a lipsit nimic din cele plăcute omului și după care mult se ostenește în viața sa, totuși el a rămas închis în egoism, care nu l-a lăsat să vadă prezența și trebuințele minime ale săracului Lazăr, de la poarta sa, pe care îl asemuia cu câinii și nu îi dădea nimic. Pe când Lazăr, cel sărac, neputincios și bolnav, a avut multe lipsuri în toată viața sa, dar fiind împăcat cu sine, cu starea sa, cu Dumnezeu și cu oamenii, la sfârșitul vieții a ajuns în sânul lui Avraam și a primit, drept răsplătire, tot ceea ce sufletul său avea nevoie. Pe când bogatul cel nemilostiv și egoist, după o înmormântare fastuoasă, la fel ca și viața sa, a ajuns în mare lipsă, în iad, unde nu avea nici măcar o picătură de apă, ca să își astâmpere setea. Aici se vede cel mai bine dreptatea imuabilă a lui Dumnezeu, unde nu mai poți obține avantaje în mod incorect și egoist, ci fiecare primește dreapta răsplătire pentru faptele sale. Pe de altă parte, dialogul dintre bogatul cel nemilostiv și dreptul Avraam și mai ales concluzia acestei convorbiri, că dacă cineva nu ascultă de Moise și de proroci, nu va crede în Dumnezeu și viața veșnică nici măcar dacă ar întâlni pe cineva înviat din morți, este o dovadă clară și o problemă foarte interesantă de logică, ce demonstrează pentru toți cei înțelepți existența lui Dumnezeu, a vieții celei veșnice și a dreptății divine, a reliefat ierarhul.
În timpul Sfintei Liturghii, rugăciunea „Tatăl nostru” a fost rostită de copii, la fel ca și în duminicile trecute, care au adus astfel multă bucurie în sufletele credincioșilor. Copiii, ca și credincioșii, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar la final a fost anunțat și programul viitoarelor slujiri în Catedrala Episcopală din Giula.