De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 3-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Sâmbătă, de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, ierarhul a slujit la Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou din Capitală - Paraclis Patriarhal.
Credincioșii care au venit în această duminică la Catedrala Patriarhală au avut bucuria de a se ruga împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care, după citirea pericopei Evangheliei duminicii, a reliefat semnificaţiile duhovniceşti ale acesteia. În acest sens, Preasfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea virtuţii discernământului pentru viaţa duhovnicească a credincioşilor. „Mântuitorul ne spune că, dacă ochiul nostru cel lăuntric este curat, tot trupul nostru va fi curat, dar dacă ochiul nostru cel lăuntric este întunecat, tot trupul nostru va fi întunecat. Marii Părinţi duhovniceşti care s-au nevoit în pustie au vorbit despre importanţa fundamentală a acestei virtuţi, a discernământului, a înţelepciunii duhovniceşti, a capacităţii sufleteşti dobândite prin rugăciune, prin smerenie, prin iubirea lui Dumnezeu, care ne oferă instrumentele necesare de a deosebi în viaţă, mai ales în lucrarea şi lupta noastră duhovnicească, binele de rău”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
De asemenea, ierarhul a explicat lucrarea iubirii sau purtării de grijă a lui Dumnezeu pentru întreaga Sa creaţie. „Pentru a ne determina să alegem ceea ce este cu adevărat esenţial în viaţa noastră, adică comuniunea de iubire veşnică cu Dumnezeu, Cel în Treime închinat: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, şi să evităm înrobirea noastră de bunăvoie faţă de lucrurile materiale, trecătoare, Mântuitorul ne arată care este realitatea lucrării proniei sau a purtării Sale de grijă pentru toată creaţia, pentru toate făpturile Sale. Dumnezeu ne cheamă să admirăm sau să privim păsările cerului, care nici nu seamănă, nici nu treieră, nici nu adună în hambare, pentru că Dumnezeu le hrăneşte, potrivit psalmistului «trimite hrană la bună vreme» (Psalmul 103, 28). Dumnezeu ne trimite, de asemenea, să privim la crinii câmpului, care nici nu ţes, nici nu torc, nici măcar Solomon, în toată măreţia lui, nu s-a îmbrăcat mai frumos ca unul dintre aceştia. De aceea, dacă Dumnezeu poartă o atât de multă grijă față de iarba câmpului, care astăzi e şi mâine, uscându-se, se aruncă în foc, cu atât mai mult poartă El de grijă faţă de om, pe care l-a creat printr-un act special, cu mâna Lui din ţărână şi l-a învrednicit să poarte chipul lui Dumnezeu Cel veşnic şi l-a chemat la asemănare cu El, la comuniune eternă cu El în Împărăţia cea netrecătoare a Sa”, a subliniat PS Părinte Varlaam Ploieşteanul.
În ziua de sărbătorire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal.