La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 6-a după Rusalii, a vindecării slăbănogului din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Ierarhul a subliniat în cuvântul de învăţătură că, atunci când facem bine semenilor noştri, sufletul ni se vindecă de patimi, dobândind har de la Dumnezeu. De asemenea, Preasfinţia Sa i-a sfătuit pe cei prezenţi la slujbă să îşi manifeste dragostea şi iertarea faţă de aproapele, urmând învăţăturile Evangheliei duminicale. „Să fim rugători pentru alţii, să pomenim pe cei care nu se pot ruga sau încă nu au dobândit lumina cunoştinţei şi a credinţei în Dumnezeu, să manifestăm dragoste pentru cei aflaţi în neputinţe, faţă de cei bolnavi, să sprijinim pe cei care sunt în disfuncţionalităţi aşa de mari ca slăbănogul de astăzi şi care nu se pot ajuta pe ei înşişi”, a spus PS Episcop Ieronim Sinaitul.
În continuare, ierarhul a explicat că-i putem ajuta pe cei aflaţi în greutăţi şi prin sprijinul pe care îl oferim instituţiilor caritabile ale Bisericii. „Să sprijinim cele în jur de peste 800 de instituţii caritabile ale Bisericii care aduc alinare şi ajutor multor suflete descurajate, multor suflete aflate în suferinţă şi în singurătate (...). Să ne ajute Dumnezeu ca să dobândim aceste virtuţi ale credinţei celei drepte, ale iertării şi ale îmbinării cuvântului cu fapta. Promisiunea trebuie să fie urmată de împlinire, viaţa creştină animată de credinţă trebuie să se manifeste în mod concret şi prin faptele facerii de bine sau ale milosteniei”, a îndemnat Preasfinţia Sa. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala `Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.