În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească la hramul Bisericii „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din Greci
Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din comuna Greci, judeţul Tulcea, și-a sărbătorit vineri, 10 februarie, ocrotitorul bisericii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. Anul acesta parohia marchează 110 ani de la finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii.
Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” este cea mai veche din localitate şi a adunat, cu această ocazie, credincioșii din întreaga comună pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită cu acest prilej de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi. La slujbă au mai luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, precum și elevi de la Școala Gimnazială Greci, în cadrul Sfintei Liturghii mai mulți credincioși împărtășindu-se cu Sfintele Taine.
Cu acest prilej, racla unde se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie a fost adusă în parohie de la Paraclisul Episcopal `Buna Vestire” din Tulcea și pe tot parcursul slujbei a fost expusă spre închinarea credincioșilor.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și despre evlavia sa, mai ales în rândul credincioșilor de la sate Sfântul Haralambie fiind cunoscut ca un izbăvitor de boli și molime.
La finalul Sfintei Liturghii au fost săvârşite o slujbă de pomenire pentru ctitorii și creștinii adormiți în Domnul de-a lungul vremii și o slujbă religioasă în care soborul s-a rugat pentru sănătatea enoriașilor, ostenitorilor și binefăcătorilor bisericii. La final, peste 150 de credincioși au primit pachete alimentare.
Anul acesta parohia aniversează 110 ani de la finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii.
În localitatea Greci se găsește cea mai puternică comunitate italiană din Dobrogea, venită din Italia la începutul secolului XIX pentru exploatarea granitului din zonă. Urmașii lor au rămas în localitate până în prezent, comunitatea italiană de aici devenind o emblemă a comunei Greci.