La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească la mănăstirea buzoiană Bradu
În Duminica a 7-a după Sfintele Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a slujit la Mănăstirea Bradu, județul Buzău. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica așezământului monahal, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
Împreună cu Înaltpreasfinția Sa s-au rugat: protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu și exarhul așezămintelor monahale din județul Buzău, arhim. Calinic Marti, egumenul Schitului Săseni, protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, consilier eparhial, pr. Constantin Stoicescu, paroh al Parohiei Bădeni, pr. Vasile-Cornel Vergu, paroh al Parohiei Izvoranu, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
„Domnul Hristos S-a rugat Părintelui ceresc pentru Sfinții Ucenici și Apostoli și pentru toți cei ce aveau să creadă în propovăduirea lor, adică S-a rugat pentru Sfânta Biserică pe care a întemeiat-o, în chip nevăzut, prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei, iar în chip văzut, la zece zile de la Înălțarea Sa la ceruri, prin trimiterea Duhului Sfânt asupra ucenicilor. Astfel s-a constituit Biserica, în sensul de comunitate a celor botezați în numele Mântuitorului Iisus Hristos. Noi, cei ce suntem membrii Bisericii Sale, prin Taina Sfântului Botez, trebuie să conștientizăm necesitatea păstrării unității de credință și iubire a acesteia, pentru care Hristos Și-a dat propria viață”, a precizat chiriarhul locului în omilia sa.