Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la Parohia Cerașu
În Duminica a 9-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, la Parohia Cerașu din Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova. Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la slujbă și l-a felicitat pe părintele paroh Florin Boțârcă, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani.
Numeroșii credincioși din localitatea Cerașu, județul Prahova, și-au îndreptat pașii duminică, 21 august, spre biserica parohială. De la ultima vizită și slujire arhierească în comunitatea lor trecuseră 30 de ani, iar acum, după acestă perioadă de așteptare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele paroh Florin Boțârcă, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte, și părintele Grigore Melnic, protoiereu al Protopopiatului Câmpina, precum și alți slujitori.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus în cuvântul de învățătură că Biserica a fost asemănată de multe ori în scrierile Părinților Bisericii cu o corabie care înfruntă valurile potrivnice ale istoriei. „Biserica este simbolizată de corabie, după cum amintesc și Constituțiile Apostolice, condusă de Mântuitorul Iisus Hristos, și cei care rămân în ea au șansa să ajungă la destinație. Cei care sunt pe mare, de câte unul singur, și care nu se țin de corabie, când vin valuri uriașe, potrivnice, se pierd. Teologul Teodor M. Popescu a scris un articol pentru care a fost și arestat de comuniști, «De la Nero la Stalin», arătând câți dușmani și valuri potrivnice a avut Biserica, care a fost permanent lovită, dar noi credem că aceste împotriviri nu fac decât să întărească credința creștină. Valurile acestea se liniștesc când Mântuitorul vine și noi Îi cerem ajutorul spunându-I: «Doamne, scapă-mă!»”, a spus Preasfinția Sa.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și întreaga comunitate l-au felicitat pe părintele paroh Florin Boțârcă pentru împlinirea vârstei de 50 de ani, încurajându-l și la terminarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a bisericii Parohiei Cerașu, unde slujește de 23 de ani. „Sunt deosebit de bucuros și onorat pentru ziua de astăzi în care împlinesc 50 de ani de viață pentru că a fost încununată, prin grija și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul care a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Cerașu. Este un popas de suflet pe care l-am petrecut în parohia aceasta alături de sufletele credincioșilor noștri”, a spus părintele Florin Boțârcă.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul împreună cu slujitorii au vizitat după slujbă și muzeul Parohiei Cerașu care poartă numele unui vrednic slujitor al acestei comunități, preotul Iliuță Rădulescu. Muzeul parohiei conține obiecte de cult, Evanghelii, epitafuri, veșminte preoțești și costume populare, dar și imagini cu case românești tradiționale din Cerașu.