Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească la Parohia Vintilă Vodă
„Postul trebuie să fie însoţit de meditaţie duhovnicească asupra sensului şi condiţiei vieţii omului în lumea aceasta trecătoare“, a spus Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, credincioşilor din localitatea Vintilă Vodă, judeţul Buzău, pe care i-a vizitat duminică, 2 martie.
Numeroşi enoriaşi din localitatea Vintilă Vodă din zona de munte a judeţului Buzău au participat alături de credincioşi din satele vecine la Sfânta Liturghie care a fost săvârşită, în Duminica Lăsatului sec de brânză, de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi părintele paroh Liviu Pîrloc de la Parohia Vintilă Vodă.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul i-a învăţat pe credincioşi că postul este o perioadă specială de rugăciune şi meditaţie duhovnicească. „În această călătorie care debutează în prima săptămână cu un canon de pocăinţă alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, suntem îndemnaţi de Mântuitorul Hristos să avem grijă cum ne orânduim viaţa şi postul la care suntem chemaţi să-l ţinem cu evlavie şi să-l însoţim cu rugăciunea mai deasă, cu săvârşirea faptelor bune, şi mai ales cu momente de meditaţie duhovnicească asupra sensului şi condiţiei vieţii omului în lumea aceasta trecătoare“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Nicolae Gheba, pe seama Parohiei Faraoanele, Protopopiatul Focşani II, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.
Biserica Parohiei Vintilă Vodă a fost ridicată în anul 1846, preluând tradiţia mănăstirii întemeiate de domnitorul Vlad Vintilă al Ţării Româneşti (1532-1535) în anul 1532 în munţii Buzăului, dar care a dispărut în secolul al XIX-lea. Biserica parohială, ruinele fostei stăreţii, clopotniţa şi zidul împrejmuitor sunt monumente istorice şi fac parte din patrimoniul naţional.