În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească și hirotonii la o parohie din județul Ilfov
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vizitat joi, 18 mai, comunitatea credincioșilor din parohia ilfoveană Măgurele. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, și a hirotonit un preot și un diacon.
Parohia Măgurele din județul Ilfov a trăit ieri momente de înălțare duhovnicească, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul poposind în mijlocul credincioșilor din comunitate, care au pregustat din bucuria sărbătorii hramului principal al bisericii lor, „Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena”.
Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părintele protoiereu Ioan Bondar de la Protopopiatul Ilfov Sud; părintele secretar Ionuț-Alexandru Turcu de la același protopopiat; părintele paroh Anton Ionescu, precum și alți clerici.
După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sfinții mucenici pomeniți în această zi, evidențiind faptul că jertfelnicia lor este o stare permanentă a Bisericii, atenuată uneori de buni conducători, cum a fost și Sfântul Împărat Constantin cel Mare.
„Biserica îi pomenește astăzi pe unii sfinți din perioada unei cumplite prigoane care a durat mai bine de 250 de ani, o prigoană despre care ne-a vorbit Apostolul de astăzi și care a durat până în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, care a promulgat în anul 313 Edictul de la Mediolan, ce acorda libertate creștinilor. Însă nici după acel edict creștinii nu au fost în totalitate liberi. Suferința lor a continuat și continuă până astăzi. Este dovedit faptul că, dintre toate religiile, cea mai persecutată în vremea noastră este religia creștină. Nu știm cu exactitate câți creștini mai mor în diferite părți ale lumii. (...) Sfântul Constantin, în șirul marilor împărați romani care au condus un imperiu puternic, ce a însemnat foarte mult în istorie, a primit semne minunate de la Dumnezeu, printre care și arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer înainte de a purta o bătălie. A așezat pe steagurile de luptă semnul Crucii și, deși armata lui era inferioară, a repurtat atunci la Pons Milvius o mare victorie. El a acordat libertate Bisericilor, a convocat cel dintâi Sinod Ecumenic. Marele împărat a făcut multe pentru Biserică, deși la început era străin de ea. Era născut din tată păgân, dar mama lui, evlavioasa Elena, l-a inspirat și i-a îndrumat într-un anume fel pașii și gândirea, încât a devenit un mare apărător al Bisericii”, a spus Preasfinția Sa.
La momentele îndătinate din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionel Porojan pe seama parohiei gazdă, iar pe teologul Ionuț Mirică întru diacon pe seama Parohiei Bordenii Mici, Protopopiatul Câmpina, județul Prahova.