Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujire arhierească și pomenire la Crainici, județul Mehedinți
Sâmbătă, 1 august, s-au împlinit 100 ani de la nașterea părintelui Nil Dorobanțu. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire în Parohia Crainici, în prezența reprezentanților Asociației „Nil Dorobanțu”.
Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu ierarhul locului, a făcut parte și părintele Ionel Dumitru Adam, reprezentant al Asociației „Nil Dorobanțu”, care a primit la finalul Sfintei Liturghii din partea Episcopului Severinului și Strehaiei Crucea mehedințeană.
În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim le-a vorbit celor prezenți despre personalitatea părintelui ieroschimonah Nil Dorobanțu: „El a avut o dorință de a combate ateismul. Știa că ateismul se preda în școală și a încercat cu tot dinadinsul să îl combată. Părintele Nil a scris mult și iată că-l avem aici pe părintele Ionel, care s-a străduit foarte mult să scoată la lumină prin diortosire scrierile părintelui Nil Dorobanțu. Părintele Ionel i-a aflat scrierile, scrisul părintelui Nil nu este ușor lizibil, dar părintele Ionel, prin studiu, l-a deprins. Pentru munca și râvna deosebită îi acordăm părintelui Ionel Adam Crucea mehedințeană”.
După Sfânta Liturghie, prof. Cornel Boteanu a lansat volumul „Nil Dorobanțu, pustnicul de la Crainici”, scris cu ocazia aniversării centenarului de la nașterea părintelui Nil. De asemenea, părintele Alexandru Stănciulescu Bârda le-a vorbit celor prezenți depre părintele Nil Dorobanțu: „Mi-au trecut multe cărți prin fața ochilor, dar nu am întâlnit niște lucrări în care se combate cu atâta virulență ateismul, materialismul dialectic și istoric așa cum am găsit la Nil Dorobanțu. Îndemn pe tinerii care sunt de față să se orienteze către opera părintelui Nil atunci când își iau o temă pentru lucrările de licență și de doctorat. Este un teren neexplorat de unde pot să scoată niște lucruri extraordinare”.
Nil Dorobanțu (n. 1 august 1920, Crainici, Mehedinți - d. 27 martie 1977, Crainici, Mehedinți) a fost un ieroschimonah ortodox, stareț, duhovnic, ascet și mistic. Părintele Nil Dorobanțu s-a împotrivit ateismului comunist. A fost arestat și închis de mai multe ori, a fost urmărit de Securitate. A fost bătut și prigonit. A murit cu pieptul zdrobit de bătaie în 1977.