De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujire interortodoxă la Mănăstirea Grabovac
În Duminica a 4-a după Rusalii, 14 iulie, mănăstirea sârbească Grabovac din Ungaria și-a sărbătorit hramul, de sărbătoarea Soborului Sfinților 12 Apostoli, potrivit calendarului iulian neîndreptat. Cu prilejul acestui eveniment, la Sfânta Liturghie, săvârșită la așezământul monahal, a slujit și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, împreună cu mai mulți arhierei din Biserica Ortodoxă Sârbă.
Pe lângă sărbătoarea hramului mănăstirii sârbești Grabovac (Grabovaț) din Ungaria, duminică a fost și o zi specială pentru Preasfințitul Părinte Luchian, Episcopul ortodox sârb din Ungaria, care a împlinit 35 de ani de arhierie. La această dublă sărbătoare pentru comunitatea sârbă din țara vecină a fost invitat să participe și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care a făcut parte din soborul de arhierei care au slujit duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Grabovac, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din sobor au făcut parte mai mulți ierarhi sârbi, dintre care amintim: Înaltpreasfințitul Părinte Porfirie, Mitropolitul de Zagreb și Ljubljana, și Preasfințitul Părinte Heruvim, Episcop de Oseciko Polska și Barania, ambii din Croația, Preasfințitul Părinte Serghie, Episcop de Bihaci și Petrovaț, din Bosnia și Herțegovina, și Preasfințitul Părinte Gheorghe, fost Episcop ortodox sârb de Canada între anii 1984 şi 2015, precum și clerici ortodocși bulgari: părintele arhimandrit Atanasie, Exarhul Episcopiei Ortodoxe Bulgare din Ungaria, și părintele Tancso Iancev, de la parohia ortodoxă bulgară din Budapesta.
Ierarhii oaspeți au fost întâmpinați în seara precedentă de Preasfințitul Părinte Episcop Luchian la biserica ortodoxă sârbă din Peci (Pecs), cu hramul „Sfinții Apostoli Andronic și Iunia”. Aceștia s-au închinat în locașul de cult și au vizitat muzeul parohial. „A fost un prim prilej de întâlnire, dialog, cunoaștere reciprocă și exprimare a comuniunii frățești interortodoxe, dar și de a-l felicita pe Preasfințitul Părinte Luchian pentru acest eveniment special din viața Preasfinției Sale, și anume împlinirea a 35 de ani de la momentul primirii harului arhieriei, în 1984, când a fost hirotonit ca Episcop-vicar patriarhal, la Belgrad. După un an, în 1985, acesta a fost ales ca Episcop de Slavonia, în Croația, unde și-a desfășurat lucrarea arhierească până în 1996, când a devenit administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, iar din anul 2002, după trecerea la cele veșnice a Preasfințitului Părinte Danilo Krstici, a preluat, de asemenea, și conducerea Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, îndeplinind până astăzi această misiune”, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La Sfânta Liturghie de duminică au luat parte câteva sute de credincioși, iar răspunsurile liturgice au fost date, pe rând, de mai multe grupuri corale: al unor studenți și cântăreți din Timișoara, al unor preoți ortodocși sârbi din Ungaria și al elevilor și tinerilor, în jur de 50, aflați în aceste zile la tabăra de religie organizată la această mănăstire.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Porfirie, care a subliniat semnificația sărbătorii, dar și importanța acestui loc duhovnicesc, al harului, milostivirii și ajutorului divin pe care îl reprezintă Mănăstirea Grabovac.
La sfârșitul slujbei, potrivit tradiției, a avut loc sfințirea prinoaselor, pregătite în acest an de parohia sârbească din Seghedin (Szeged, Ungaria).
Toți cei prezenți, cler și popor, au luat parte apoi și la o agapă frățească, în cadrul căreia grupuri de tineri și alți artiști au prezentat diferite cântece, tradiții și costume populare pentru a înfrumuseța atmosfera de sărbătoare a acestei zile.
Mănăstirea Grabovac se află la circa jumătate de oră de mers cu mașina de la Peci, este situată într-o zonă pitorească, în apropierea unui sat cu credincioși ortodocși sârbi, și a fost construită în jurul anilor 1500 de sârbii ortodocși veniți în aceste părți din Serbia, sau mai precis din Dalmația, de unde au fugit din calea prigoanei otomane, și ajungând aici au făcut mai întâi o biserică de lemn. În 1587 au avut permisiunea de a ridica o biserică de piatră, iar biserica actuală, în stil baroc, datează din anul 1736 și este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.