La Biserica voievodală „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală au debutat în această seară, miercuri, 4 decembrie 2024, evenimentele duhovnicești dedicate hramului de iarnă, închinat Sfântului Ierarh Nicolae.
Slujire liturgică și filantropică pentru credincioşii din judeţul Brăila
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit sâmbătă, 12 octombrie, biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Pietroiu, judeţul Brăila. La finalul momentelor liturgice, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate pentru 100 de persoane defavorizate. De asemenea, Arhiepiscopul Dunării de Jos a inaugurat în prezența preoților, a oficialităților locale şi a credinicoşilor prezenţi Așezământul socio-cultural din Parohia Baldovinești.
După slujba de târnosire a bisericii din localitatea Pietroiu, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii, arătând, de asemenea, contribuția majoră a satului românesc la devenirea istorică a poporului român, constituind dintotdeauna un izvor al spiritualității, culturii și tradițiilor autentice.
La Sfânta Liturghie au participat elevi de la Şcoala Primară Pietroiu și de la Școala Gimnazială Baldovinești, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional al zonei. La momentul chinonicului, au interpretat pricesne şi cântece patriotice.
Pentru activitatea liturgică-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată, preotul paroh Răzvan Dumitrescu a primit rangul de iconom. De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de zidire şi înfrumuseţare ale locaşului de cult au primit din partea ierarhului Dunării de Jos diplome de ctitori.
Preoţi care exercită şi profesia de medic, profesori şi tineri voluntari din cadrul Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, prezenţi la sărbătoarea comunităţii din Pietroiu, au oferit gratuit consultaţii de specialitate la 100 de persoane defavorizate. Persoanele identificate cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor oferite de medicii prezenţi.
Slujirea misionară a fost continuată din biserică la casele unor credincioşi vârstnici, care au primit din partea Arhiepiscopului Dunării de Jos Distincția eparhială „Vrednicia andreiană”, precum și alte daruri.
În cadrul aceleiaşi zile, Arhiepiscopul Dunării de Jos a inaugurat Așezământul socio-cultural din Parohia Baldovinești. În cadrul așezământului vor funcționa Centrul social „Sfântul Ierarh Nicolae” și Centrul cultural „Panait Istrati”. Prin contribuția profesorului Viorel Coman și a unor elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, cu acest prilej s-a desfășurat un simpozion dedicat scriitorului Panait Istrati.