Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti de praznicul Sfinţilor Apostoli
Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a fost întâmpinată cu multă bucurie de credincioşii bănăţeni, care au venit să se roage alături de preoţii şi ierarhii lor. În această zi, IPS Arhiepiscop Timotei al Aradului a slujit la Schitul Moneasa, PS Lucian al Caransebeşului a slujit la Schitul Bogâltin, iar PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în parohia timişoreană Fratelia.
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a efectuat o vizită pastorală pe Valea Deznei, la schitul din staţiunea balneoclimaterică Moneasa, Protopopiatul Sebiş, care şi-a sărbătorit hramul, şi în Parohia Dezna.
Înconjurat de soborul preoţilor slujitori, în prezenţa unui mare număr de pelerini, în mare parte veniţi în staţiune pentru odihnă şi tratament, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie în Schitul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ Moneasa. Schitul a luat fiinţă în anul 2009, la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a chiriarhului, aşezământul monahal având şi misiunea de a asigura asistenţă religioasă şi lăcaş de reculegere credincioşilor ortodocşi care vizitează cunoscuta staţiune de la poalele Munţilor Codru Moma, pe tot parcursul anului.
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, sub titlul „Apostolat“, Arhiepiscopul Aradului a evidenţiat însemnătatea apostolatului şi apostolilor în transmiterea, păstrarea şi intensificarea credinţei creştine, în mod special a celor prăznuiţi, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. În sens general, apostolatul defineşte misiunea pe care au primit-o Sfinţii Apostoli şi urmaşii acestora, de a răspândi în lume Evanghelia primită de la Hristos Domnul, dar, în sens restrâns, acesta înseamnă şi misiunea pe care o are fiecare creştin de a-L urma, a arătat Înaltpreasfinţia Sa.
În după-amiaza zilei, chiriarhul a poposit la Parohia Dezna şi a vizitat noua biserică parohială, în construcţie, dând îndrumări preotului paroh în vederea impulsionării ritmului de edificare a sfântului lăcaş.
Hramul Schitului Bogâltin
Tot sâmbătă, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Schitul Bogâltin, care şi-a sărbătorit ocrotitorii. Cu acest prilej, ierarhul a sfinţit la orele dimineţii două troiţe şi un izvor cu apă, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Laurenţiu Panciu a fost hirotonit diacon. Toţi credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă spre binecuvântare de la Mănăstirea Călugăra.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Lucian a subliniat: „Am ales ca în acest an să fim, să revenim la Bogâltin, la acest schit ocrotit de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi să ne rugăm împreună în acest loc liniştit şi binecuvântat ca Domnul Dumnezeu să trimită harul şi binecuvântarea Sa peste obştea acestei mănăstiri, peste ctitorii acestei biserici şi peste tot clerul şi poporul binecredincios din Episcopia Caransebeşului. Chiar dacă este la extremitatea sud-estică a episcopiei noastre şi chiar dacă este un schit mai mic, cu o biserică modestă, astăzi a devenit catedrala Episcopiei Caransebeşului“.
Piatra de temelie a bisericii schitului s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului. Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului.
Credincioşii parohiei timişorene Fratelia şi-au serbat ocrotitorii
Parohia Timişoara-Fratelia, din cadrul Protopopiatului Timişoara I, şi-a serbat la 29 iunie ocrotitorii, pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Bucuria praznicului a fost încununată de prezenţa în mijlocul credincioşilor din cartierul timişorean Fratelia a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Cu această ocazie, ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi enoriaşi. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţia Sa a prezentat câteva dintre virtuţile pe care cei doi mari Apostoli ai lui Hristos, Petru şi Pavel, le-au dobândit şi cultivat în timpul vieţii, devenind astfel, „vase ale Duhului Sfânt“ şi „învăţători ai lumii“.
După slujbă, au fost sfinţite prinoasele aduse de credincioşi în cinstea Sfinţilor Apostoli şi a fost oficiată îndătinata procesiune în jurul sfântului lăcaş. În final, pr. paroh Ioan Drăgănescu a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească arătate faţă de credincioşii Parohiei Fratelia, iar Preasfinţitului Părinte Paisie pentru binecuvântarea şi bucuria slujirii împreună a Dumnezeieştii Liturghii la sărbătoarea hramului.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu.
Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Parohia Timişoara-Fratelia a fost pusă la 22 septembrie 1940, prin strădania preotului paroh de la acea vreme, Victor Faur, şi a credincioşilor. Însă, din cauza vicisitudinilor vremii, lucrările de ridicare a sfântului lăcaş au fost sistate până în anul 1963, când au fost reluate prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, de către credincioşii parohiei, conduşi de pr. paroh Dimitrie Botău. Lucrările de pictură în tehnica fresco au fost realizate ulterior, în anii 1983-1985, în timpul păstoririi preoţilor Eugen Iancu şi Mircea Barzu. În prezent, Parohia Timişoara-Fratelia cuprinde 1.881 de familii şi are ca slujitori pe pr. Ioan Drăgănescu, parohul bisericii, pr. Iosif Ciocloda, pr. Ioan Bălăngean, pr. Alexandru Ranca şi diac. Timotei Anişorac.