Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti de sărbătoarea Sfântului Gheorghe
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit la Mănăstirea Feredeu, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în biserica Parohiei Ohabiţa, Protopopiatul Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în biserica Parohiei Ghiroda Veche, Protopopiatul Timişoara II.
În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Feredeu din cadrul Protopopiatului Lipova, vatră monahală avându-l ocrotitor pe sfântul sărbătorit, înconjurat de un sobor de ieromonahi şi preoţi, în prezenţa unui mare număr de pelerini. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, sub titlul „Sfânt al primăverii duhovniceşti“, Înalt Preasfinţitul Timotei a evidenţiat personalitatea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în credinţa Bisericii şi a poporului fiind semn al primăverii spirituale, în armonie cu întreaga fire ce revine la o viaţă nouă şi care prin om este valorificată spre rodire. Imnele praznicului îl arată vrednic de numele ce se tâlcuieşte ca lucrător al pământului, înţelegând cel al sufletului credincios, pentru desăvârşirea întru Domnul, constituind pildă de urmat în timpul pascal şi mereu. Arhimandritul Ilarion Tăucean, stareţul Mănăstirii Feredeu, a mulţumit chiriarhului pentru prezenţă şi pentru grija pe care o poartă obştii sfintei mănăstiri. În seara zilei, în cadrul serilor duhovniceşti organizate de Centrul cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae“ al Parohiei Arad - Bujac, la invitaţia preotului paroh şi în prezenţa unui numeros auditoriu, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a susţinut, la sala de conferinţe a centrului, conferinţa spirituală cu tema „Pomul Raiului şi Sfânta Cruce“, atingând mai multe aspecte ale istoriei Sfintei Cruci în Sfânta Scriptură şi Istoria Bisericii, cu o subliniere aparte asupra Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi asupra Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Hramul bisericii Parohiei Ohabiţa
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, biserica Parohiei Ohabiţa din Protopopiatul Caransebeş şi-a sărbătorit ocrotitorul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Liturghia Darurilor înainte sfinţite şi a sfinţit noile uşi împărăteşti şi diaconeşti. Ierarhul, în cuvântul de învăţătură, a precizat: „Am venit aici cu mare bucurie, cu câteva zile înainte de praznicul Floriilor şi cu aproape două săptămâni înainte de Marele Praznic al Creştinătăţii, Învierea Domnului, ştiind că este hramul acestei biserici, ştiind că părintele Ioan împreună cu domnul primar, consiliu local, consiliu parohial au făcut lucruri importante în această parohie, uşile împărăteşti şi diaconeşti din biserică au fost înlocuite şi icoanele astăzi au fost sfinţite. După Sfânta Liturghie am binecuvântat casa parohială aflată într-o parohie misionară. Într-adevăr lucruri mari într-o comunitate mică, dar harnică, activă, receptivă, rugătoare şi dianmică“. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh, în semn de apreciere pentru rodnica activitate pastoral-misionară, dar şi gospodărească, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit din partea ierarhului acte de cinstire. La final, chiriarhul a sfinţit casa parohială atribuită parohiei prin grija primarului şi a Consiliului local al comunei Păltiniş. Localitatea Ohabiţa este situată la 15 km de Caransebeş şi este atestată documentar în anul 1433. În sat a existat o biserică de lemn cu hramul „Sfântul Gheorghe“, construită în jurul anului 1800. Biserica parohială de acum a fost construită în anul 1985 şi a fost târnosită la data de 15 iulie 1990 de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.
Sărbătoare în Parohia Ghiroda Veche din Timişoara
La praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a Parohiei Ghiroda Veche, Protopopiatul Timişoara II. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite şi de numeroşi enoriaşi din localitate. Din soborul slujitorilor au făcut parte pr. Ioan Mermeze, pr. Ionel Cristea şi arhidiacon Cristian Constantin, consilier eparhial, diac. Marian Pârvu şi diac. Gheorghe Lehaci. La momentul potrivit din slujbă, numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi copii, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a transmis din partea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântare şi purtarea Sa de grijă pentru credincioşii şi slujitorii bisericii. De asemenea, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fericiţii ctitori şi binefăcători ai sfântului lăcaş din localitatea Ghiroda. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreţii Catedralei mitropolitane din Timişoara.