În Duminica a 30-a după Rusalii, a doua din Postul Naşterii Domnului, în care pericopa evanghelică a relatat dialogul Mântuitorului cu dregătorul cel bogat, credincioşii au fost îndemnaţi să dea dovadă de milostenie, pentru că mila şi ajutorul lui Dumnezeu se manifestă şi se concretizează prin intervenţia, mila şi iubirea creştină faţă de cei lipsiţi.
În a doua duminică a Postului Naşterii Domnului, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Parohia Orlat 2, Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu. Lăcaşul de cult este amenajat provizoriu în fostul cămin cultural din Orlat, întrucât biserica parohială a fost revendicată de comunitatea greco-catolică din localitate. De asemenea, în Orlat mai există şi o veche biserică ortodoxă închinată Sfântului Nicolae, dar care este de mici dimensiuni şi nu oferă un spaţiu necesar mulţimii de credincioşi dornici să participe la sfintele slujbe. Comunitatea din Orlat şi-a propus ca, pe viitor, fie să construiască o nouă biserică de mari dimensiuni, fie să primească în proprietate actualul spaţiu de la Primăria Orlat şi să fie transformat în lăcaş de cult.
La Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu au participat numeroşi credincioşi din Orlat, iar din soborul slujitor au făcut parte: protopopul de Sălişte, Ioan Ciocan, cei doi parohi de la Orlat, Radu Bot şi Lucian Chiţu, precum şi alţi preoţi din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Renunţarea la cele lumeşti
În cuvântul de învăţătură de la final, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat Evanghelia citită în această duminică din Postul Crăciunului, în care este prezentat dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu dregătorul bogat.
„Dregătorul bogat din această Evanghelie a plecat trist după convorbirea cu Mântuitorului Iisus Hristos. El a ratat o şansă imensă şi n-a fost hotărât în a se îmbogăţi în Dumnezeu. Învăţăm că noi ne îmbogăţim în Dumnezeu prin faptele noastre bune şi prin renunţarea la cele lumeşti. Evanghelia are o formulă drastică: «Cât de greu va intra un bogat în Împărăţia Cerurilor! Mai lesne va intra cămila prin urechile acului!». Apoi, ucenicii L-au întrebat pe Mântuitorul cine se va mântui. Şi Mântuitorul le-a răspuns: «Ceea ce este cu neputinţă la oameni, este cu putinţă la Dumnezeu». Învăţăm din aceasta că un bogat, care în egoismul său şi lipsa sa de înţelepciune se crede stăpân peste bunurile date lui în administraţie, nu va intra în Împărăţia Cerurilor“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să participe mereu în număr mare la slujbele religioase şi să se apropie mai mult de Sfintele Taine. De asemenea, Mitropolitul Ardealului i-a îndemnat ca, împreună cu autorităţile locale, să demareze proiectul de zidire a unei biserici, sau al transformării actualului spaţiu din fostul cămin cultural în lăcaş de cult. Parohul Lucian Chiţu i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţa şi slujirea la Orlat şi i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Gheorghe.
IPS Mitropolit Andrei pe Valea Ilişuei
Peste o mie de credincioşi bistriţeni de pe Valea Ilişuei s-au închinat duminică, 24 noiembrie, în Parohia Ilişua, Protopopiatul Beclean, la Icoana Maicii Domnului cu Pruncul adusă din Muzeul Mitropoliei Clujului de către o delegaţie a arhiepiscopiei. Icoana, pictată în anul 1673 de părintele Luca din Iclod, cel care a zugrăvit şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, a ajuns la biserica ocrotită de „Sfântul Ioan Botezătorul“ şi a fost aşezată spre închinare credincioşilor în faţa lăcaşului de cult, într-o capelă. ?irul credincioşilor s-a perindat prin faţa icoanei pe tot parcursul Sfintei Liturghii săvârşite de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat exarhul mănăstirilor din arhiepiscopie, arhim. Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean, pr. Doru Zimveliu, arhid. Claudiu Grama, consilier în cadrul arhiepiscopiei, precum şi preoţi din parohiile învecinate.
Biserica Ortodoxă, mama tuturor românilor
În cadrul cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a explicat pericopa evanghelică a zilei, despre dregătorul bogat, şi a vorbit despre ocrotirea Maicii Domnului.
„Credem că Maica Domnului, cu rugăciunile ei, chiar dacă această icoană făcătoare de minuni este la Cluj, ocroteşte localitatea Ilişua. Mai mult, s-au făcut două copii foarte bine realizate după această icoană făcătoare de minuni, şi orice icoană a Maicii Domnului este plină de har. Zice unul dintre teologii mari care s-au ocupat de icoană, Uspensky, că icoana este locul unei prezenţe harice. Acolo unde este icoana, este de fapt chiar Maica Domnului. Ne rugăm Domnului Hristos, ne rugăm Maicii Domnului, ca viaţa noastră creştină să se întărească şi, încet-încet, pe toată zona aceasta şi pe toată Valea Someşului creştinii români să se întoarcă la Biserica Ortodoxă, care este prima lor mamă. Mama adevărată şi naturală, nu mamă de adopţie, ci mamă de naştere“, a spus IPS Andrei.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, ce se află acum în Muzeul Mitropoliei Clujului şi la care s-au închinat credincioşii din zonă, a fost pictată pentru Parohia Ilişua de către părintele Luca din Iclod. Potrivit parohului Ludor Mureşan, această icoană a lăcrimat de două ori când a fost în parohie, în anii 1717 şi 1789. Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a dăruit cu acest prilej parohiei Ilişua o copie a icoanei făcătoare de minuni.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Aurelian Bercea pentru parohia Tritenii de Sus, Protopopiatul Turda. La finalul slujbei, ierarhul i-a acordat o diplomă de aleasă cinstire parohului Ludor Mureşan pentru lucrările de reabilitare efectuate în ultimii ani la biserică. Diplome de aleasă cinstire au primit din partea ierarhului familia Zegrean, care a susţinut lucrările de renovare, şi membrii consiliului parohial.
IPS Arhiepiscop Irineu la Alba Iulia
Parohia „Platoul Romanilor“, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt“, din Alba Iulia l-a avut ca oaspete de seamă pe Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian-Nicolae Napău, pe seama Parohiei Mogoş Cojocani din Protopopiatul Câmpeni.
Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a rostit şi un cuvânt de învăţătură, în care a detaliat, pornind de la persoana dregătorului bogat şi de la necesitatea păzirii poruncilor divine, diferitele aspecte ale îmbogăţirii omului în Dumnezeu - singurul izvor al deplinei fericiri a omului. Sfânta Liturghie, soborul impresionant, frumuseţea rugăciunilor, a cântărilor şi a cuvântului de învăţătură au adus o mare bucurie în inimile sutelor de credincioşi prezenţi.
Parohia Ortodoxă „Platoul Romanilor“ din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1989, iar piatra de temelia a bisericii parohiale a fost pusă în data de 30 mai 1990. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat pe perioada a şapte ani, între 1990-1997, iar cele de pictură în tehnica fresco între anii 1997-2006.
Lucrări binecuvântate în Parohia din Dijir
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor de înnoire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Dijir, Protopopiatul Marghita. Ierarhul a fost întâmpinat la biserica parohială de copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populare tradiţionale din Bihor.
Lucrările de înfrumuseţare a locaşului de cult au fost realizate între 2005-2013, prin purtarea de grijă a parohului Nicolae Dale, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, cu sprijinul credincioşilor şi cu ajutorul primăriei Abram. În interior, iconostasul vechi deteriorat a fost înlocuit cu un iconostas de la Parohia Varviz, Protopopiatul Marghita, şi a fost introdusă încălzirea centrală. La exterior, s-au executat lucrări de reparaţii capitale la turn, s-a înlocuit materialul lemnos şi învelitoarea veche cu tablă zincată. La casa parohială au fost făcute lucrări de reparaţii.
Slujba de binecuvântare a fost urmată de Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia, după citirea pericopei evanghelice duminicale, PS Sofronie a subliniat semnificaţiile duhovniceşti ce se desprind din aceasta. De asemenea, ierarhul a subliniat importanţa milosteniei, în această perioadă a postului: „Dar din dar se face rai, spune neamul nostru românesc, de aceea, din prisosul nostru avem datoria să împărţim, să dăm şi altora care nu au, mai ales acum, în Sfântul Post al Crăciunului. Aşa cum am auzit cu toţii, din Pastorala Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română, ce s-a citit în prima Duminică din acest post, am primit îndemn sfânt ca, în acest Post al Crăciunului, să facem colecte de îmbrăcăminte, alimente, medicamente şi bani pentru cei săraci, pentru a fi ajutaţi cei singuri şi neputincioşi, ca un exerciţiu necesar mântuirii noastre“.
În cadrul slujbei, diaconul Comin Ioan Benţe a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Naşterea Domnului“ şi „Învierea lui Lazăr“ din Parohia Sânlazăr, Protopopiatul Marghita.
După Sfânta Liturghie, Ioan Şugar, protopopul Marghitei, a făcut o prezentare a parohiei şi a locaşului de cult. Parohul Nicolae Dale a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra credincioşilor din Dijir, şi PS Sofronie pentru binecuvântarea lucrărilor şi pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor. De asemenea, parohul a mulţumit oficialităţilor locale şi credincioşilor pentru sprijinul acordat.
PS Sofronie a primit, din partea consiliului local al comunei Abram, prin primarul Gabriel Nuţaş, titlul de „Cetăţean de onoare“. La final, ierarhul a mulţumit pentru această cinstire şi a înmânat diplome de apreciere celor care s-au evidenţiat în realizarea lucrărilor de înnoire a sfântului lăcaş.
Liturghie arhierească la Zalău
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Apostol Andrei“, din cartierul Sărmaş al municipiului Zalău. Aceasta este prima Liturghie arhierească săvârşită aici după ridicarea lăcaşului de cult. Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat lucrările săvârşite la una dintre primele parohii înfiinţate după instituirea episcopiei, aici fiind paroh Ioan Zaha. Pe 6 iunie 2010, în Duminica Sfinţilor Români, PS Petroniu a sfinţit piatra de temelie, iar în primăvara acestui an biserica a fost tencuită în interior, astfel că, din Joia Mare, slujbele au început să fie săvârşite în noua biserică.
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu a arătat că bunătatea este un atribut al lui Dumnezeu, la fel ca sfinţenia, atotînţelepciunea sau atotputernicia, iar oamenii, creaţie a lui Dumnezeu, nu pot decât să se împărtăşească din calităţile lui Dumnezeu, prin împlinirea poruncilor. Spre deosebire de Vechiul Testament, în Noul Testament oamenii învăţă ce au de împlinit, nu doar de ce să se ferească, iar ca regulă generală a stabilit Domnul Hristos: „precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea“.
Referitor la îndemnul Mântuitorului adresat dregătorului de a vinde averile şi a-L urma, PS Petroniu a subliniat faptul că toţi oamenii sunt chemaţi la mântuire, iar alături de poruncile obligatorii pentru toţi creştinii, sunt şi sfaturi evanghelice pe care cei care vor să fie desăvârşiţi le împlinesc.
„Prin afirmaţia Mântuitorului «mai lesne va trece o cămilă prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu», vedem că acel tânăr avea o şansă unică, de a-L întâlni pe Hristos pe pământ şi a-L urma, dar bogăţia, ca pe mulţi oameni, l-a înlănţuit pentru că este greu ca, după ce ai muncit ani sau zeci de ani să renunţi la tot“, a spus PS Petroniu, care a adăugat că „bogăţia în sine nu este un păcat. Bogăţia acumulată în mod cinstit nu poate fi păcat, drept dovadă fiind şi pilda talanţilor din Evanghelie. Pe de altă parte bogăţia acumulată în mod necinstit este într-adevăr un păcat. O altă ispită a bogăţiei rezultă din faptul că omul prins cu administrarea bogăţiei uită de Dumnezeu, de suflet şi de datoriile faţă de suflet şi atunci riscă să-şi piardă mântuirea. De aceea este important ca toţi cei cu bogăţii să nu uite de Dumnezeu şi să ofere ajutor şi celor lipsiţi“. PS Petroniu a felicitat, apoi, pe slujitorul şi credincioşii parohiei pentru lucrarea deosebită pe care au realizat-o ridicând casă lui Dumnezeu.
Binecuvântare de lucrări la Petrila-Lonea
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Petrila-Lonea, Protopopiatul Petroşani. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au făcut la biserica cu hramul „Sfânta Mare Muceniţă Varvara“.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a acordat rangul de sachelar parohului Marius Herţa. De asemenea, ierarhul a adresat mulţumiri tuturor celor implicaţi în restaurarea bisericii, oferindu-le gramate de mulţumire.
Slujbă arhierească în cartierul Mănăştur
Credincioşii clujeni din Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan“ din cartierul Mănăştur, s-au bucurat de prezenţa, în mijlocul lor, a Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Celor prezenţi la slujbă, pornind de la pericopa evanghelică, ierarhul le-a vorbit despre ce trebuie să facă un adevărat creştin pentru a ajunge în Împărăţia lui Dumnezeu.
„Problema acestui tânăr şi dorinţa lui de o stare duhovnicească mai înaltă era împiedicată de alipirea sufletului său de bunurile materiale, de bogăţie. El a parcurs o cale, a parcurs un drum pe care, în momentul întâlnirii cu Mântuitorul, nu era suficient de pregătit să-l ducă până la împlinire, până la capăt. Or, finalul unui astfel de drum nu poate fi altul decât părtăşia cu firea dumnezeiască pe care, prin puterea şi lucrarea credinţei, prin Sfintele şi dumnezeieştile Taine, putem să o dobândim atunci când, prin smerenie, biruim mândria şi urmările ei în fiinţa noastră“, a arătat PS Vasile Someşanul. La finalul slujbei, parohul Călin Popovici i-a mulţumit ierarhului pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor. După-masă, PS Vasile Someşanul a oficiat slujba Vecerniei în Parohia „Înălţarea Domnului“ din cartierul Dealul Florilor, municipiul Dej.
Slujbă arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură la Catedrala episcopală din Baia Mare. Ierarhul, a îndemnat pe credincioşi ca, în această perioadă, pe lângă intensificarea postului şi rugăciunii, să facă şi fapte bune, de milostenie, faţă de toţi cei care au nevoie de mila şi ajutorul lui Dumnezeu. „Mila şi ajutorul lui Dumnezeu se manifestă şi se concretizează prin intervenţia, mila şi iubirea noastră creştină faţă de semeni“, a subliniat ierarhul. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Viorel Pop. (Pr. Florin Croitoru, pr. Petru Gut, arhid. Adrian Onica, diac. Sergiu Nicolae Succurro, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan)