De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Slujiri arhierești în Capitală
În Duminica a 3-a din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Mănăstirea Radu Vodă, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, a vorbit credincioșilor despre urmarea lui Hristos, asumarea crucii și despre înţelesurile ei duhovniceşti. „Crucea nu înseamnă doar suferință. Ea este semnul iubirii și al biruinței asupra morții. Numai prin cruce putem să dobândim bucuria Învierii. Hristos Și-a întins mâinile Sale pe Cruce îmbrățișând întreaga lume. Drumul crucii este întotdeauna desăvârșit în bucuria și biruința Învierii”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, PS Părinte Episcop Macarie a evidențiat faptul că postul nu are nici o valoare dacă nu dorim să ne curățim inima și să ne unim deplin cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Mirele Bisericii: „A-ți purta crucea înseamnă a nu alerga în neștire, ci asumându-ți suferința să te încredințezi în brațele iubitoare ale Mântuitorului Hristos. Trebuie să ne îmbogățim duhovnicește pentru a dobândi viața cea adevărată. Trebuie să ne gândim în mod deosebit la cei de lângă noi, care suferă mai mult, care nu se împărtășesc de bucuriile care ne sunt dăruite nouă. Conștientizând acestea, vom înțelege câte daruri ne oferă nouă Bunul Dumnezeu în fiecare clipă a vieții noastre. Să ne purtăm până la sfârșit, cu răbdare, dragoste și demnitate, crucea vieții. Întotdeauna să fim mulțumitori pentru crucea pe care ne-a dat-o Domnul, fără a ne lăsa pradă durerilor și încercărilor. Iubind Crucea lui Hristos, ne vom iubi și propria noastră cruce”.
La final, PS Părinte Episcop Macarie a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea dată Preasfinţiei Sale de a sluji în Catedrala Patriarhală din Bucureşti, precum și pentru participarea la conferințele tinerilor ASCOR din Ploiești și București. De asemenea, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord i-a îndemnat pe credincioşi să continue ajutorarea semenilor aflaţi în nevoi, participând la colecta Fondului Central Misionar, ajutându-i să-și poarte crucea.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a amintit credincioșilor veniți în număr mare în această duminică la Mănăstirea Radu Vodă că în decursul anului există trei sărbători în care cinstim în mod deosebit Sfânta Cruce și a evidențiat noblețea actului jertfei supreme. „Care dintre creștinii din zilele noastre mai are puterea să iubească în asemenea măsură încât să își dea viața pentru aproapele său? Biserica dreptmăritoare a fost mereu și continuă și în zilele noastre să fie prigonită de către oameni necredincioși sau răuvoitori. Întreaga istorie a Bisericii este strâns legată de Cruce. Există, de asemenea, și oameni care ajută Biserica la greu și care, întocmai ca Simon Cirineul, o ajută să își poarte crucea”.
Preasfinția Sa a explicat și sensul mai adânc al Crucii, acela de suferință asumată. „Pentru unii crucea este boala pe care o îndură cu credință și nădejde, pentru alții crucea este pierderea unei persoane dragi sau lupta cu patimile. Unii își iau crucea nevoinței și urmează lui Hristos. De asemenea, cruce este și dragostea creștinească necondiționată și dezinteresată pe care unii oameni o arată celor din jur. În oricare dintre cazuri, crucea personală trebuie purtată cu dragoste, având conștiința că numai împreună cu Dumnezeu putem să ajungem la final, adică la sfințenie și viața veșnică. Sfânta Cruce a fost așezată la mijlocul Postului Mare pentru a ne întări în nevoința noastră, pentru a ne da nădejde de biruiță împotriva răului și spre a ne îndruma ca împreună cu Hristos să mergem spre Înviere.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Timotei Prahoveanul l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Andrei Duță, pe seama Paraclisului Seminarului Teologic Ortodox din București.