Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Slujiri arhiereşti în Duminica a 7-a după Rusalii
În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiş, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la metocul Centrului eparhial din Caransebeş, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Niţchidorf, Protopopiatul Lugoj.
Chiriarhul Aradului a fost prezent în Duminica a 7-a după Rusalii în mijlocul credincioşilor din Parohia Joia Mare, Protopopiatul Sebiş. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură (pe baza citirilor scripturistice Rom. 15 şi Matei 9) a fost pus sub titlul „Tărie şi slăbiciune în împlinirea îndatoririlor creştine“ şi călăuzirea cumpănită a vieţii, urmând pilda Mântuitorului. Chiar şi cei încercaţi de suferinţă nutresc speranţa de vindecare prin credinţa mântuitoare, dobândind roada stăruinţei. În acest cadru, ca şi al Anului omagial euharistic, al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii, cercetarea cugetului privind credinţa adevărată şi faptele bune care o acoperă este sfatul de urmat, a amintit chiriarhul. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Sorin Streulea. La finalul Sfintei Liturghii, pentru merite deosebite, părintele paroh Alexa Birău a primit distincţia de iconom stavrofor. Bucuria slujirii a fost încununată şi de sărbătorirea unor evenimente deosebite din viaţa parohiei. A fost serbată împlinirea a 130 de ani de la zidirea bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ - 1883/84 şi 90 de ani de la schimbarea denumirii localităţii din Käkärao în Joia Mare. De asemenea, în prezenţa oficialităţilor locale, a avut loc sfinţirea monumentului ridicat în amintirea eroilor satului din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat prin strădania credincioşilor din Parohia Joia Mare şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Almaş. Tot aici, chiriarhul a săvârşit Parastasul de pomenire pentru eroii satului, subliniind importanţa evenimentului în viaţa parohiei prin omagierea eroilor căzuţi pentru credinţă şi fapte de eroism, în apărarea patriei şi credinţei străbune. Parohia Joia Mare este o localitate aşezată în defileul Joia Mare - Cociuba, atestată documentar în anul 1439, ca fiind parte din domeniul Şiriei. Timp de şase veacuri ea a fost scutul de apărare împotriva invaziilor străine de tot felul.
Hramul Metocului eparhial din Caransebeş
Duminică, la sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, metocul Centrului eparhial din Caransebeş şi-a prăznuit ocrotitorul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, într-un foişor special amenajat în curtea aşezământului monahal. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi din Banatul de Munte, dar şi din Maramureş, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Dumnezeieştile Taine. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Horia Mailat, pe seama Parohiei „Sfânta Treime“ din oraşul Anina. „Am poposit astăzi la acest schit, care a luat fiinţă în timpul Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcopul Caransebeşului. Noi astăzi avem bucuria să vedem acest schit relansat de când a venit părintele Ioachim, cu o obşte foarte bine organizată şi cu foarte mulţi credincioşi, care îşi găsesc liniştea sufletească la acest aşezământ aflat pe un deal lângă cetatea Caransebeşului. De asemenea, ne-am bucurat la hramul acestui aşezământ că foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi le dorim tuturor sănătate, har peste har, binecuvântare şi ajutor de la Doctorul suprem al sufletelor şi trupurilor noastre“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian.
Bucuria praznicului s-a încheiat prin agapa frăţească oferită de părintele stareţ Ioachim tuturor credincioşilor prezenţi. Metocul cu hramul „Sfântul Pantelimon“ din Caransebeş se află în curs de amenajare, sub purtarea de grijă a părintelui stareţ Ioachim Rad, urmând ca aici să se dezvolte o gospodărie pentru deservirea Centrului eparhial şi a cantinei Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş.
Prezenţă arhierească în Parohia Niţchidorf
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Niţchidorf, Protopopiatul Lugoj. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr mare de credincioşi din localitate. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie, foarte mulţi dintre aceştia s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Paisie a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a 7-a după Rusalii, în care este relatată vindecarea a doi orbi şi a unui mut din Capernaum. La final slujbei, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul a transmis credincioşilor parohiei şi pr. Laurian Popa, parohul bisericii, binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)