„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Slujiri arhiereşti în Duminica a XX-a după Rusalii
În Duminica a XX-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie s-a citit Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, în care este amintită Învierea fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Iisus Hristos. În această duminică noi lăcaşuri de cult de pe meleagurile transilvane au fost târnosite.
Biserica „Sfântul Pantelimon“, „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu a fost, în Duminica a XX-a după Rusalii, centrul vieţii spirituale din cetatea transilvană, zidirea primind în această zi harul târnosirii. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în prezenţa a sute de credincioşi din parohiile arondate locaşului de cult şi din alte zone ale oraşului. Locaşul de cult a fost zidit în perioada 2005-2010, într-un cartier de la marginea oraşului unde nu exista biserică. Credincioşii din cele două parohii, Inferior 2 şi Inferior VI sunt legaţi sufleteşte de acest locaş de cult ridicat cu multă trudă din partea comunităţii păstorite la acea vreme de părintele Tudor Burcuş. Mulţimile de credincioşi prezenţi la târnosirea bisericii demonstrează cât de necesar este acest sfânt altar în cartierul Gării mici din Sibiu, unde în ultima perioadă s-au depus mari eforturi pentru a împodobi locaşul de cult şi de a-l pregăti pentru pictură.
Alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-a aflat un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte stareţul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Ilarion Urs, vicarul administrativ al eparhiei, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, cei doi parohi, Cristian Vaida şi Claudiu Curiban, precum şi numeroşi slujitori ai Domnului de la bisericile din oraş şi din împrejurimi.
După înconjurarea locaşului de cult şi târnosirea acestuia cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, a urmat rânduiala zidirii Sfintei Mese şi sfinţirea icoanelor de pe catapeteasmă şi din biserică. La sfârşitul slujbei de târnosire, ierarhul le-a explicat credincioşilor rânduiala sfinţirii unei biserici şi i-a îndemnat să fie în continuare apropiaţi de locaşul lor de închinare.
Arvuna Învierii
A urmat Sfânta Liturghie la altarul nou-sfinţit. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu. După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit credincioşilor textul biblic lecturat, în care s-a prezentat minunea învierii unui tânăr din Nain.
„Vedem în această minune câtă dragoste şi câtă milă a arătat Mântuitorul Iisus Hristos în momentul când a apărut în faţa celor care îl duceau pe tânăr ca să-l înmormânteze. Odată cu el se înmormântau şi toate speranţele mamei sale văduve, care şi-a asumat Crucea, îşi rezemase viaţa pe fiul său şi s-a văzut la acel moment fără nici un ajutor. Atunci când credem că suntem părăsiţi şi că nu avem nici un ajutor, apare Mântuitorul Hristos pentru a ne fi reazăm. El a poruncit sufletului acelui tânăr să vină înapoi în trup pentru a reda speranţă, bucurie şi mai ales încredere acestei mame atât de încercate. Bucuria pe care a creat-o Mântuitorul Hristos prin această minune a fost o arvună a bucuriei celei mari a mântuirii, pe care El avea s-o săvârşească pentru neamul omenesc“, a subliniat ierarhul. În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Alexandru Socaciu a fost hirotonit preot pentru Parohia Veneţia de Jos, Protopopiatul Făgăraş I.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în zidirea bisericii şi l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Claudiu Curiban. De asemenea, părintele Cristian Vaida a primit distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici“, iar directorul Transgaz Sibiu, Ioan Dăian a primit „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna“. Acte de cinstire au primit Adunările şi Consiliile parohiale şi alţi binefăcători ai bisericii. Ca semn de mulţumire şi de fiască supunere, cei doi parohi i-au oferit în dar ierarhului o icoană a Sfântului Arhidiacon Laurenţiu.
„Trăim astăzi bucuria harului dumnezeiesc împărtăşit peste cele materiale, dar care cuprinde şi sufletele noastre. Este bucuria sfântă a primirii cu smerenie de către noi, preoţi şi credincioşi, a darului de iubire, de binecuvântare, de bunătate şi de mângâiere. Este darul Părintelui nostru Ceresc, un răspuns la toate darurile materiale aduse şi închinate Lui, pentru ca aici, la marginea oraşului să rămână peste veacuri un locaş de rugăciune, un semn al binecuvântării a lui Dumnezeu şi un semn de mărturie a credinţei noastre strămoşeşti“, a spus pr. Cristian Vaida.
IPS Andrei a târnosit biserica din Surduc, Cluj
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a Parohiei Surduc din Protopopiatul Turda. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor impresionat de preoţi şi diaconi, iar la slujbă au asistat numeroşi credincioşi veniţi din Surduc şi din satele alăturate. Ritualul specific al sfinţirii noului locaş de cult a fost urmat de Sfânta Liturghie, săvârşită pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii.
Prin minunea relatată în Evanghelia Duminicii, a Învierii fiului văduvei din Nain, Mântuitorul a arătat oamenilor că nu moartea are ultimul cuvânt, ci viaţa, a spus IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, celor prezenţi: „E o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla odată cu noi cu toţi. Va veni ceasul când Domnul Hristos se va întoarce şi noi toţi vom învia, numai că vom sta în faţa Lui, la judecată. Domnul Iisus Hristos, prin această minune a învierii fiului văduvei din Nain, vrea să ne demonstreze nouă că nu moartea, ci viaţa îşi are ultimul cuvânt“.
„Bisericile noastre sunt pline“
La finalul slujbelor, IPS Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre importanţa ctitoriilor de biserici şi a preocupărilor spirituale în rândul oamenilor: „Vrednici sunteţi cu toţii şi puteţi fi mândri de realizarea pe care aţi făcut-o. E adevărat că în lumea post-modernă în care trăim noi se comentează, mai ales de către cei ce locuiesc în ţările apusene, că nu e vremea ridicărilor de biserici. Eu zic că este vremea ridicării de biserici pentru că, dacă merg lucrurile anapoda, merg pentru că nu sunt destule preocupări spirituale. Noi în România avem această mângâiere că bisericile noastre sunt pline, deşi este adevărat că procentul celor care merg duminică de duminică la biserică nu este foarte mare. Şi-atunci noi, cei ce suntem prezenţi aici, ne facem apostolii acestui punct de vedere, să-i determinăm pe semenii noştri să fie aproape de biserică şi să participe la slujbele bisericii“.
La sărbătoarea sfinţirii noii bisericii a Parohiei Surduc, binefăcătorii care au ajutat la ridicarea noului locaş de cult au fost distinşi cu diplome de „Aleasă cinstire“. Parohul Radu Roşu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar părintele Mihai Seman, cel care a început construcţia acestui locaş de cult, a primit brâul roşu.
Construcţia bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din localitatea Surduc a început în anul 1999. În localitate mai există o biserică veche, din lemn, ocrotită de „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, care datează din 1758 şi care se află pe noua listă a monumentelor istorice şi a celor de patrimoniu.
IPS Irineu a resfinţit o biserică la Reghin
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficial slujba de binecuvântare a bisericii „Sfânta Treime“ din municipiul Reghin. În timpul Sfintei Liturghii a hirotonit întru diacon pe tânărul Răzvan Şulea. La slujbă, pe lângă credincioşii parohiei, au participat şi reprezentanţi ai despărţămintelor ASTRA din toată ţara, prezenţi în aceste zile la evenimentele festive de la Reghin, prilejuite de cea de-a 109-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa, alături de soborul de preoţi, s-a deplasat în cimitirul parohial, unde a oficiat slujba Parastasului pentru câţiva reprezentanţi de seamă ai Asociaţiunii ASTRA, care-şi dorm somnul de veci în acest loc. Dintre aceştia, amintim pe: Mihai Crişan, avocatul Patriciu Barbu, protopopul Petre Uilăcan, protopopul Galaction Şagău, doctorul avocat Ioan Harşia, protopopul Vasile Duma şi doctorul Eugen Nicoară, ctitorul Spitalului Municipal Reghin şi al Casei de cultură care îi poartă numele, fiu de preot ortodox din Ibăneşti, jud. Mureş.
Parohia „Sfânta Treime“ s-a înfiinţat în anul 1784, existând aici o capelă din lemn cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“. Actuala biserică a fost ridicată între anii 1807-1811 prin râvna unor credincioşi. Aici a funcţionat prima şcoală românească din zid, începând cu anul 1835. Femeile din această parohie s-au organizat într-o societate caritabilă cu numele „Sfânta Maria“. Activităţile filantropice ale parohiei au continuat şi s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Astăzi există aici două aşezăminte sociale - Casa „Maria“ I şi Casa „Maria“ II, coordonate de către preoţii Dumitru şi Dimitrie Gherman.
PS Sofronie la biserica Centrului „Vasiliada“
Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare“ şi „Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon“ din cadrul Centrului pastoral-social „Vasiliada“ al Parohiei Velenţa I din Oradea a fost târnosită duminică şi a primit încă un ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost întâmpinat de un sobor de preoţi şi diaconi din eparhie, din ţară şi de peste hotare. La evenimentul istoric al târnosirii bisericii din cadrul aşezământului social al Parohiei Velenţa I, ridicat în ultimii ani prin grija preoţilor Roman Pintea şi Romulus Cosmin Pintea, au participat oficialităţi centrale şi locale şi mulţime de credincioşi. La slujba de sfinţire, în piciorul Sfintei Mese a Altarului, PS Sofronie a aşezat părticele din moaştele primilor martiri din Dobrogea, Sfinţii Epictet şi Astion.
În cadrul primei Sfinte şi Dumnezeieşti Liturghii săvârşite pe altarul proaspăt sfinţit, ierarhul Oradiei a tâlcuit fragmentul scripturistic de la Sfântul Evanghelist Luca şi a subliniat importanţa şi necesitatea construirii de noi biserici ortodoxe.
„Biserica sfinţită astăzi este prima biserică a cărei piatră de temelie a fost pusă în Oradea după venirea noastră la cârma acestei frumoase eparhii, în urmă cu peste şapte ani şi jumătate, piatră de temelie sfinţită în ziua praznicului Floriilor din anul 2008“, a remarcat ierarhul, subliniind necesitatea acesteia în zonă.
Ierarhul Oradiei a vorbit, apoi, despre marea binecuvântare şi vindecarea trupească şi sufletească ce ajunge la om prin Sfintele Taine ale Bisericii, tânărul mort şi readus la viaţă de Mântuitorul Iisus Hristos, amintit la Evanghelie, asemănându-se cu omul contemporan bolnav şi mort sufleteşte, ce este vindecat şi înviat de Domnul Hristos prin Biserică.
„Vindecarea deplină în lume, oricât de performante ar fi artele medicale şi oricât de departe ar fi ajuns progresul în ştiinţa medicală, nu se poate face fără intervenţia divină, fără intervenţia lui Dumnezeu din lumea de dincolo, Care lucrează acolo la fel cum a lucrat şi aici pe pământ, direct prin Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos“, a spus PS Sofronie, care a adăugat că, „la fel ca şi atunci, şi astăzi Domnul nostru Iisus Hristos este prezent în lume şi vindecă, dar o face în mod tainic, în mod nevăzut, duhovnicesc, în Biserică, prin Biserică, prin Tainele Bisericii, prin Taina Tainelor, Sfânta Liturghie, şi toate celelalte Taine care izvorăsc din prezenţa reală a Domnului nostru Iisus Hristos, prin Sfântul Său Trup şi Scumpul Său Sânge în Sfânta Euharistie şi în noi, cei care ne împărtăşim, în mulţimea celor botezaţi şi dornici să se mântuiască, asupra lumii, într-o mare lucrare vindecătoare, tămăduitoare, adresată trupului şi sufletului deopotrivă, adresată lumii întregi, prin Biserică şi în Biserică“.
Ierarhul i-a felicitat pe cei doi preoţi care s-au îngrijit de construirea bisericii, arătând importanţa misiunii şi lucrării social-filantropice ce se săvârşeşte în această parohie. Apoi, a înmânat Diplome de apreciere celor mai importanţi ctitori şi binefăcători, mulţumind tuturor credincioşilor care au contribuit pentru ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş. Piatra de temelie la noua biserică din Parohia Oradea-Velenţa I a fost sfinţită şi aşezată de PS Sofronie pe 20 aprilie 2008, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.
PS Petroniu la Parohia Cehei, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor Parohiei Cehei, din Protopopiatul Şimleu Silvaniei. După primirea ierarhului în faţa locaşului de cult de către soborul de preoţi în frunte cu protopopul Dan Haiduc, a urmat hirotesia întru citeţ şi ipodiacon a tânărului teolog Sergiu Roman. În cadrul Sfinte Liturghii, la momentul rânduit, ipodiaconul Sergiu Roman a fost hirotonit de ierarh diacon. Tot acum, diaconul Vlad Stânan a fost hirotonit preot la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Şimleu Silvaniei.
În cuvântul de învăţătură, PS Petroniu a arătat că în minunea învierii fiului văduvei din Nain poate fi văzută puterea iubirii: „În primul rând iubirea a biruit inexistenţa sau neantul, fiindcă Sfânta Treime exista la început fără lume. Din iubirea perfectă între persoanele Sfintei Treimi, sfatul cel de taină al lui Dumnezeu a hotărât să creeze şi lumea, Dumnezeu aducând, prin iubire, din neexistenţă în existenţă toate cele create. Apoi omul s-a îndepărtat de Dumnezeu căzând în păcat şi de asemenea, iubirea a biruit păcatul în sensul că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, se întrupează pentru noi şi a noastră mântuire, apoi, El însuşi suferă moarte. De vreme ce Hristos n-a făcut nici un păcat, El suferind moartea cu care nu era dator să moară S-a lăsat singur între cei morţi slobod şi atunci a putut birui pe diavolul, iadul şi moartea, fiindcă era fără de păcat“.
În continuare, PS Petroniu a remarcat că există o diferenţă între învierea lui Iisus Hristos din morţi şi această înviere: „Toţi oamenii înviaţi de către Mântuitorul au fost readuşi la viaţă, la aceeaşi viaţă din care trecuseră, fiind supuşi în continuare suferinţei, bolilor şi chiar morţii, în final. Învierea lui Hristos înseamnă însă transfigurare a fiinţei umane, o depăşire a statutului de acum. Trupul înviat al Mântuitorului era înduhovnicit şi îndumnezeit, pentru că El şi-a îndumnezeit mai întâi sufletul, apoi trupul, cu care după 40 de zile S-a înălţat la cer“.
Astfel, „învierea lui Hristos este garanţia învierii noastre“, a subliniat ierarhul: „Ea este darul făcut de Iisus Hristos întregii omeniri. Toţi oamenii, fie buni, fie răi, vor învia, dar fiecare va ajunge unde i-au dus faptele făcute în viaţă“.
În satul Cehei se păstrează încă biserica de lemn cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ ce datează din anul 1765 şi potrivit tradiţiei aceasta a fost adusă din satul Câmpia, judeţul Sălaj. Biserica actuală, de zid, a fost ridicată între anii 1842-1848 având aceiaşi ocrotitori spirituali ca şi biserica veche de lemn. Ultima vizită a PS Petroniu în Parohia Cehei a avut loc în urmă cu cinci ani, când la 11 octombrie 2009 a resfinţit locaşul de cult în urma lucrărilor efectuate după ce părintele Adrian Vancea, a fost numit paroh aici, în anul 2002.
Resfinţire la Medieşul Aurit, Sătmar
Credincioşii din Medieşu Aurit, cea mai mare comună din judeţul Satu Mare, au participat la resfinţirea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. A urmat Sfânta Liturghie. Preasfinţitul Iustin Sigheteanul i-a oferit parohului Vasile Cheşei, o gramată episcopală. De asemenea, binefăcătorilor le-au fost oferite diplome de vrednicie. Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din Medieşu Aurit a fost construită în anul 1892. În anul 1992, locaşul a fost sfinţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian. (Pr. Cristian Rus, arhid. Liviu Stanciu, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)