La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Slujiri arhiereşti în Duminica Samarinencei
Mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania au fost târnosite în Duminica Samarinencei, a V-a după Sfintele Paşti. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să fie aproape de Biserică şi să caute neîncetat izvorul nesecat din care se pot împărtăşi în fiecare duminică şi sărbătoare, la Sfânta Liturghie.
Noua biserică a comunităţii din Loamneş, judeţul Sibiu, a fost sfinţită în Duminica Samarinencei de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Zidit pentru a fi mai aproape de casele credincioşilor din Loamneş, lăcaşul de cult a fost închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru că vechea biserică a satului se află pe un deal, la o distanţă considerabilă de sat, iar alunecările de teren ar pune în pericol siguranţa zidirii, comunitatea a decis la începutul anilor 2000 ridicarea unei noi biserici parohiale.
Prin implicarea credincioşilor, a autorităţilor locale, judeţene şi centrale, în 2005 au început lucrările de zidire, când a fost aşezată piatra de temelie. În perioada 2007-2014 au fost executate lucrările de zidire şi de amenajare interioară şi exterioară.
Slujba de sfinţire oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu a început cu înconjurarea lăcaşului de cult şi târnosirea acestuia cu Sfântul şi Marele Mir, a continuat la interior cu rânduiala sfinţirii Sfintei Mese şi cu târnosirea icoanelor împărăteşti de pe catapeteasmă.
A urmat Sfânta Liturghie, oficiată la noul altar sfinţit, ierarhul fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care n-au lipsit stareţul Mănăstirii Sădinca, protosinghelul David Stoica, protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian, parohul Ioan Fara şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile învecinate, din Sibiu şi alte părţi ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Între oficialităţile prezente amintim pe senatorul Viorel Arcaş, prefectul Ovidiu Sitterli, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea şi primarul comunei Loamneş, Maria Greavu.
Harul nesecat al Împărtăşaniei
La finalul slujbei religioase, parohul Ioan Fara a fost hirotesit iconom stavrofor, ca răsplată pentru osteneala din cei 35 de ani de preoţie la Loamneş.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre momentul târnosirii unei biserici, ca o sărbătoare unică pentru lăcaşul de cult şi pentru viaţa comunităţii. Ierarhul i-a felicitat pe credincioşi, pe fii satului şi pe autorităţile implicate în susţinerea acestui proiect şi i-a îndemnat să rămână la fel de apropiaţi de biserica din sat ca şi până în prezent. Mai apoi, ierarhul a prezentat învăţăturile din Duminica Samarinencei.
„Mântuitorul Iisus Hristos a chemat-o treptat la Sine pe femeia samarineancă. Şi nouă ne oferă astăzi posibilitatea ca treptat să înţelegem că lucrarea lui Dumnezeu nu se limitează numai la cunoaşterea Sfintei Scripturi. Noi putem să ştim toată Scriptura pe de rost, dar dacă nu o trăim, am rămas doar la o cunoaştere trecătoare, iar mai apoi vine uitarea şi nu ne-am ales cu nimic. Mântuitorul ni S-a descoperit nouă ca o sursă, care nu se termină niciodată. Sursa oferită de Hristos este inepuizabilă şi este mântuitoare. Ea este un izvor nesecat din care ne împărtăşim în fiecare duminică şi sărbătoare, la Sfânta Liturghie“, a subliniat ierarhul.
A urmat ceremonia prin care au fost acordate acte de cinstire oficialităţilor amintite, dar şi Adunării şi consiliului parohiale. Ca semn de mulţumire, parohul Ioan Fara i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Maicii Domnului.
Sfinţire la Recele, Năsăud
Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din cătunul Recele, aparţinătoare a Parohiei Ilva Mare din Protopopiatul Năsăud a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La intrarea în localitate ierarhul a fost întâmpinat de fiii satului, iar în faţa bisericii, a fost aşteptat de un sobor de 16 preoţi, alături de care a oficiat sfinţirea locaşului de cult, urmată de săvârşirea Sfintei Liturghii.
Aproximativ 2000 de credincioşi au luat parte la slujbă, alături de care s-au aflat oficialităţi judeţene şi locale.
În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evidenţiat importanţa Sfintei Împărtăşanii cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, pe care a numit-o apa cea vie.
„Atunci când Domnul Hristos a fost pironit pe cruce şi unul dintre ostaşi a împuns coasta Lui, a ieşit sânge şi apă. Sângele Sfintei Împărtăşanii şi apa Sfântului Botez. Sfânta Împărtăşanie este apa cea vie din care nutrindu-ne nu vom mai flămânzi şi nu vom mai înseta în veac“, a spus IPS Andrei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul de maici de la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“ de la Ilva Mare. În continuare, ierarhul a apreciat efortul credincioşilor de a ridica lăcaşul de cult şi i-a îndemnat pe aceştia să fie mereu aproape de biserică: „Truda dumneavoastră şi a părinţilor parohi a primit-o Dumnezeu. Noi, cei prezenţi la bucuria dumneavoastră, care este şi a noastră, Îl rugăm pe El să vă răsplătească tot efortul. An de an şi veac de veac, cât va exista biserica, la Sfânta Liturghie, preotul se roagă pentru ctitorii sfânt lăcaşului acestuia. Să-şi reverse Dumnezeu peste dumneavoastră darurile sale cele bogate şi spirituale şi materiale. Important este, după ce aţi ridicat biserica, să o şi cercetaţi ori de câte ori se săvârşeşte Sfânta Liturghie“.
La final, preoţii din Parohia Ilva Mare, Cristian Lupşan şi Solovăstru Dănilă, au fost ridicaţi la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a acordat ctitorului Grigore Ureche, distincţia „Crucea Transilvană“ şi diplome de aleasă cinstire tuturor celor care s-au implicat în construcţia locaşului de cult.
Biserica din cătunul Recele a Parohiei Ilva Mare a fost construită în 2009, iar între anii 2011-2012 s-au desfăşurat lucrările de finisare.
Sfinţire la Sînmărtinul de Câmpie, Mureş
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ de la Sînmărtinul de Câmpie, judeţul Mureş, condusă de stareţul Teodul Libeg. La slujbă au fost prezenţi numeroşi pelerini. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Petru Oneţ a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Izvorul Ampoiului, Protopopiatul Alba Iulia. La sfârşitul slujbei, binefăcătorii sfintei mănăstiri au primit Diplome de aleasă cinstire.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a spus: „Ritualul de sfinţire a lăcaşului bisericesc şi, mai ales, a Altarului ne convinge că biserica este «loc sfânt şi îngeresc, cerul în mic», după expresia Sfântului Ioan Gură de Aur. Deci, ea este o prefigurare şi o anticipare a realităţilor viitoare, a Ierusalimului ceresc. Noi avem datoria să cercetăm regulat biserica, ea fiind «casa lui Dumnezeu» (I Tim. 3, 15) şi «poarta cerului» (Fac. 28, 16-17). În acest spaţiu sfânt şi sfinţitor, noi ne întâlnim cu Dumnezeu, Care răspunde la rugăciunile noastre, oferindu-ne iertare de păcate şi ajutor în nevoile şi necazurile noastre“.
Atestată istoric la 1329, 1445, 1668, 1775, 1812, 1865 şi 1872, când este părăsită de călugării ortodocşi datorită prigoanei greco-catolice, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Sînmărtin este situată la sudul hotarului satului Sînmărtinul de Câmpie, judeţul Mureş, pe un deal numit „Dealul Mănăstirii“. Şematismul din 1842, de la Blaj, aminteşte de faptul că la Sînmărtin „este mănăstirea ridicată în onoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, care când s-a ridicat nu ştim“.
Tradiţia scrisă aminteşte şi de Dreptul şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt care, apelând la ajutorul unui pustnic de la Sînmărtin, a readus pacea în Moldova, rectitorind, în schimb, aşezământul monahal. Acesta a fost mai apoi distrus şi refăcut în anul 1660, când s-a construit aici lăcaş de rugăciune din lemn, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Bisericuţa există şi astăzi, având mici reparaţii făcute în 1977 de către fostul paroh, Emil Damian, de la Sînmărtin.
Mănăstirea a fost reînfiinţată în anul 1990, ca mănăstire de călugări. Între anii 1992-2000, s-a ridicat aici o biserică. În perioada 2010-2013 a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco, lucrare executată de pictorul Viorel Maxim.
Liturghie arhierească în Ciumeghiu, Bihor
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei“, din Parohia Ciumeghiu, Protopopiatul Tinca, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Ierarhul a fost aşteptat şi primit cu multă bucurie de un sobor de preoţi şi diaconi şi de credincioşii din Ciumeghiu. În predica rostită după citirea pericopei evanghelice, PS Episcop Sofronie a subliniat principalele semnificaţii şi învăţături ce se desprind din aceasta. De asemenea, ierarhul a arătat că perioada de timp din cursul anului bisericesc cuprinsă între Învierea Domnului şi Rusalii nu este doar o perioadă în care este exprimată bucuria pentru biruinţa Domnului Iisus Hristos asupra păcatului şi a morţii, ci este, totodată, şi o perioadă în care Biserica, prin pericopele evanghelice rânduite a se citi în acest interval, şi mai ales prin Evanghelia din Duminica Samarinencei, îi pregăteşte duhovniceşte pe credincioşi pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh.
„A ales Mântuitorul Iisus Hristos să se întâlnească şi să vorbească cu femeia însetată, care a venit după apă, tocmai la fântâna săpată de Patriarhul biblic Iacob. A ales, prin cuvinte simple şi prin fapte obişnuite, să-i vorbească ei, şi prin ea nouă, tuturor, despre adevărurile veşnice ale lui Dumnezeu. Ea a venit să ia apă pentru trupul ei. El, Domnul, îi vorbeşte despre o altă apă, nu pentru trup, ci pentru suflet, despre o apă vie. Nu apa pe care dacă omul o bea însetează, ci o altfel de apă, duhovnicească, apa Duhului Sfânt“, a spus PS Sofronie.
Ierarhul a mai arătat că „atunci când primeşte haina Duhului Sfânt, cel care se botează primeşte apa cea vie de care nu mai însetează niciodată, odată ce a băut-o. Adică, botezându-se împreună cu Hristos, murind împreună cu Hristos şi înviind împreună cu Hristos, prin Taina Sfântului Botez, creştinul devine purtător de Duh Sfânt, în el sălăşluindu-se izvorul vieţii celei veşnice, tocmai spre viaţa cea veşnică, izvorul cunoaşterii, apa cea vie şi duhovnicească, pe care omul, primind-o, nu mai însetează niciodată, pentru că are toate bunătăţile lui Dumnezeu“. De asemenea, PS Sofronie a arătat că: „Dacă noi avem nevoie de mâncare şi de apă, în viaţa noastră trecătoare, pentru trupurile noastre muritoare, să ne gândim că avem un suflet nemuritor care are, însă, nevoie de merinde. Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă că mâncarea pentru suflet înseamnă să tăiem voia noastră şi să lăsăm să se împlinească în viaţa noastră voia lui Dumnezeu, după exemplul pe care El Însuşi ni l-a dat“.
Ierarhul a făcut, apoi, publice rezultatele colectei pentru ajutorarea fraţilor creştini din Siria, desfăşurată şi în Episcopia Oradiei în cele trei duminici de după Paşti, subliniind faptul că suma adunată a fost deja virată în contul Patriarhiei Române, adresând mulţumiri tuturor celor care au răspuns apelului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Sfinţirea monumentului de la Gepiu
În după-amiaza zilei de 18 mai, PS Sofronie s-a aflat în Parohia Gepiu, Protopopiatul Tinca, unde a participat la festivităţile cultural-omagiale prilejuite de inaugurarea şi sfinţirea Monumentului Eroilor din localitate, o troiţă din marmură realizată prin strădania şi suportul material al părintelui Gheorghe Nemeş de la Parohia Oradea-Vii, Biserica Albastră din Oradea, fiu al satului Gepiu.
Ierarhul a fost întâmpinat de un impresionant sobor de preoţi bihoreni, de copii îmbrăcaţi în straie populare şi mulţime de credincioşi, la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt“. A urmat procesiunea la Monumentul Eroilor alături de oficialităţile centrale şi locale. După intonarea imnului naţional al României şi dezvelirea monumentului, PS Episcop Sofronie a săvârşit slujba de sfinţire a noii troiţe şi Parastasul pentru eroii satului Gepiu, căzuţi în cele două războaie mondiale. Răspunsurile au fost date de membri ai Coralei „Psalmodia Varadiensis“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea, dirijată de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie.
PS Sofronie a reliefat importanţa unui astfel de eveniment, cu adânci reverberaţii bisericeşti şi naţionale, atât pentru dreptmăritorii creştini din Gepiu, cât şi pentru întreaga suflare ortodoxă din Bihor: „Prezenţa noastră, a tuturor, astăzi, aici, la marginile dinspre apus ale neamului, la brazda de nord-vest a gliei româneşti, este cu adâncă semnificaţie simbolică. Suntem cu toţii împreună pentru a-i comemora pe eroii neamului nostru românesc, jertfiţi în cele două războaie mondiale ale veacului trecut, jertfă care a dus la întregirea şi, apoi, la reîntregirea neamului, dar şi pe toţi ostaşii, eroii şi luptătorii români, din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă, în închisori, în lagăre, în exiluri şi în deportări, pentru apărarea patriei noastre române şi a credinţei noastre strămoşeşti ortodoxe, pentru dreptate şi libertate naţională“.
„Noi astăzi suntem aici să îl cinstim pe adevăratul voivod al Transilvaniei: ţăranul român. Ţăranul român în vremuri de restrişte a ştiut să devină ostaş. Ţăranul român, acest voievod neîncoronat al Transilvaniei, atunci când timpurile au cerut-o, a devenit erou naţional. Pe eroul naţional, ţăranul român, devenit ostaş în război, care şi-a vărsat sângele pentru întregirea şi, apoi, pentru reîntregirea neamului românesc, care se bucură dincolo, în Împărăţia cerurilor, noi astăzi îl comemorăm. Un gest de pioşenie şi de evlavie mai cuprinzătoare nu este cu putinţă“, a mai spus ierarhul care a amintit că hotărârea înaintaşilor la Alba Iulia, în 1918, este un dat pe vecie. „Nu în ultimul rând, prezenţa noastră, astăzi, aici, face din graniţa deja spiritualizată în cadrul Uniunii Europene, o frontieră vie, naţională, bisericească şi culturală, amintind tuturor de datoria ce o avem de împlinit, aceea de a cinsti memoria eroilor neamului nostru, de a apăra ceea ce ei au câştigat cu preţul suprem, cu sângele lor vărsat pentru patrie şi neam, şi de a le duce mai departe idealurile“, a mai spus ierarhul.
În cadrul manifestărilor, au luat cuvântul Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor, Ioan Purge, primarul comunei Gepiu, col. (r). dr. Constantin Moşincat şi prof. univ. dr. Cornel Durgheu. Primarul comunei Gepiu a acordat titlul de „Cetăţean de onoare“ pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, pr. Gheorghe Nemeş şi scriitorului Ioan Miclău. Cu acest prilej, a fost lansată „Monografia localităţii Gepiu“, de pr. Gheorghe Nemeş, prezentată de Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului. Au fost depuse coroane, jerbe şi flori la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare şi a fanfarei militare. Programul a continuat cu inaugurarea casei muzeu a familiei pr. Gheorghe Nemeş din Gepiu, casa părintească transformată într-un muzeu etnografic.
Liturghie arhierească la Horoatu Crasnei
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Parohia Horoatu Crasnei, Protopopiatul Şimleu Silvaniei. La sosire, ierarhul a fost întâmpinat în faţa bisericii de Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei şi parohul bisericii, Dan Dregan, protopopul Jiboului, Mihai Puşcaş, preot pensionar, pr. Părinte Cristian Toma de la Parohia Câmpia şi de credincioşii din parohie, prezenţi în număr mare la slujbă.
PS Episcop Petroniu a arătat, în cuvântul deînvăţătură, că „Domnul Hristos şi-a ales Sfinţii Apostoli pentru ca înaintea lor să săvârşească minunile prin care îşi arăta dumnezeirea, iubirea şi compasiunea faţă de oameni, şi înaintea lor propovăduia cuvântul în aşa fel ca ei, fiind trimişi la propovăduire, să meargă şi să răspândească acest cuvânt lumii întregi. De aceea, în decursul activităţii publice a Domnului Hristos a purtat foarte puţine convorbiri particulare. Una a fost cea cu Nicodim, alta a fost cea când a fost arestat şi predat lui Ponţiu Pilat, o alta a fost cea amintită duminica trecută, la minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda, dar şi discuţia relatată în evanghelia cu femeia samarineancă“.
În continuare, PS Petroniu a explicat rădăcinile vrăjmăşiei dintre samarineni şi iudei, apoi a relatat şi tâlciut discuţia Mântuitorului cu femeia samarineancă, femeie ce mai târziu va fi cunoscută în lumea creştină ca Sfânta Fotini, care înseamnă „cea luminată“ sau „cea iluminată“, fiindcă însuşi Hristos i-a vorbit despre tainele Împărăţiei lui Dumnezeu.
La finalul cuvântului de învăţătură, PS Petroniu a îndemnat pe credicioşi să se străduiască să cunoască poruncile lui Dumnezeu şi să le împlinească. „Este important să fim buni creştini, cunoscând învăţăturile sfinte şi mai ales punându-le în practică. Harul lucrează în noi de la Sfântul Botez, însă este important ca noi să conlucrăm cu el“, a arătat ierarhul.
În încheiere, PS Petroniu l-a felicitat pe părintele Dan Haiduc pentru întreaga activitate pe care o desfăşoară, de 17 ani, în mijlocul acestei parohii şi în calitate de protopop al Protopopiatului Şimleu Silvaniei.
Localitatea Horoatu Crasnei este atestată documentar din anul 1213 în Registrul de la Oradea sub numele de Villa Huruat. Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ a fost ridicată în prima jumătate a secolului al XX-lea, lucrările la lăcaşul de cult fiind finalizate în anul 1937. Sub coordonarea parohului Dan Haiduc, parohia desfăşoară un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, de care beneficiază 16 persoane, sub îngrijirea a doi asistenţi sociali.
De asemenea, pentru folosul duhovnicesc al credincioşilor, parohia editează şi o foaie duminicală la a cărei redactare participă tinerii studenţi teologi din parohie.
Târnosire la Râu Alb, Haţeg
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a târnosit biserica cu hramul „Duminica Mironosiţelor“ din Parohia Râu Alb din Protopopiatul Haţeg, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie a vorbit credincioşilor despre „închinarea în duh şi adevăr“ şi despre egalitatea tuturor oamenilor.
La final, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a ridicat în treapta de iconom stavrofor pe părintele Petre Laurenţiu Sanda pentru râvna depusă în restaurarea bisericii. De asemenea, a oferit gramate de mulţumire credincioşilor care au fost alături de paroh în demersul de înfrumuseţare a sfântului lăcaş.
Sfinţire la Vişeu, Maramureş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Parohia Vişeu de Sus I, Protopopiatul Vişeu, după 180 de ani de la zidirea ei. Apoi, ierarhul, înconjurat de un mare sobor de preoţi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în faţa lăcaşului de cult.
„Sfinţirea bisericii închinate Maicii Domnului, cu hramul «Buna Vestire» care poate fi numită şi «Biserica mamă» sau biserica istorică din Vişeu, este un mare eveniment pentru comunitate. I-am dăruit cel de-al doilea hram, «Sfinţii Martiri Brâncoveni» pentru că anul acesta este Anul comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni, şi rugăm pe Dumnezeu să dăruiască maramureşenilor şi credincioşilor din toată ţara credinţa puternică şi mărturisitoare a Sfântului Voievod Constantin, frumuseţea familiei lui, frumuseţea credinţei copiilor pe care i-a crescut în frică de Dumnezeu şi care l-au mărturisit pe Hristos cu preţul vieţii“, a spus PS Iustin Sigheteanul. Biserica istorică din Vişeu s-a aflat în ultimii ani într-un amplu proces de renovare şi restaurare, atât la interior, cât şi la exterior. De asemenea, aici s-au mai ridicat un altar de vară, o trapeză şi o capelă mortuară. La final, PS Iustin Sigheteanul a acordat preoţilor de la Biserica „Buna Vestire“, Gheorghe Hapca şi Vasile Vlad, distincţia „Gramata episcopală“, iar binefăcătorii lăcaşului de cult au primit diplome de vrednicie. (Pr. Calin Ovidiu Popa, arhid. Liviu Stanciu, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Oana Rusu)