La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Slujiri arhiereşti în Duminica Tuturor Sfinţilor
Prima duminică după Rusalii, în care s-a făcut pomenirea tuturor sfinţilor, a fost motiv de bucurie duhovnicească pentru credincioși. Cu acest prilej, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în condiţii speciale la altarele de vară ale catedralelor sau în mijlocul unor comunităţi monahale şi parohiale, rostind şi cuvinte de învăţătură şi binecuvântare, în care au explicat motivele şi importanţa pomenirii tuturor sfinţilor în această duminică.
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la „Baldachinul Sfinţilor” din apropierea Catedralei Patriarhale, a transmis TRINITAS TV.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat faptul că sfinţenia este un dar oferit de Dumnezeu oamenilor: „Calitatea supremă a Atotputernicului Dumnezeu, care transcende lumea aceasta, este sfinţenia, ea confundându-se cu iubirea Sa, deoarece iubirea Sa faţă de lume este o iubire în sfinţenie, precum relaţia dintre Persoanele Sfintei Treimi. Astfel, Dumnezeu este bucuros să împartă şi creaţiei din darurile Sale, în special din acest dar al sfinţeniei”.
Mănăstirea Radu Vodă din București
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-a aflat în mijlocul obştii mănăstirii bucureştene Radu Vodă. Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie şi l-a hirotonit pe monahul Diodor întru ierodiacon pe seama mănăstirii.
„După al 7-lea Sinod Ecumenic, Biserica a hotărât ca, alături de Preasfânta Treime şi Maica Domnului, să fie cinstiţi toţi sfinţii, această cinstire arătând lucrarea Duhului Sfânt în lume. Sfinţii sunt adevăratele modele spre care trebuie să privim, pentru că sunt prietenii şi casnicii lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
Mănăstirea Colilia, judeţul Constanţa
Mănăstirea Colilia din judeţul Constanţa şi-a serbat în Duminica Tuturor Sfinţilor cel de-al treilea hram. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, a transmis TRINITAS TV.
„Sfinţii sunt fraţii noştri mai mari, prietenii lui Dumnezeu. Ei L-au mărturisit pe Hristos nu numai cu gândul sau cu cuvântul, ci şi cu viaţa şi cu faptele, şi unii dintre ei cu sângele lor. Dacă suntem următori sfinţilor, şi noi vom dobândi loc în Împărăţia cerească”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.
Municipiul Piteşti
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului bisericii Parohiei Găvana I din Piteşti, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, ierarhul a subliniat importanţa cultivării unor relaţii bune de familie, după modelul familiilor în care au crescut sfinţii.
Mănăstirea Brazi, judeţul Vrancea
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat în mijlocul obştii mănăstirii vrâncene Brazi, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanța pomenirii tuturor sfinților în Biserică: „Oricine poate ajunge la sfințenie dacă împlinește poruncile Mântuitorului: mărturisirea Sa fără rușine, cu demnitate, curaj și fermitate, fidelitatea față de El, față de Biserică și față de Evanghelie și iubirea lui Dumnezeu, arătată în faptele de milostenie îndreptate asupra semenilor noștri. Iar cel care le împlinește pe toate acestea nici nu-și dă seama că parcurge un drum al sfințeniei”.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie la Altarul de vară amenajat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier Rareş Bucur.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre lucrarea Sfântului Duh în lume: „În înțelesurile profunde ale rodului lucrării Sfântului Duh este sfințenia ca act concret în viața omului. Sfinții reprezintă fructul copt al ascultării de Tatăl, al fructificării lucrării Fiului și bucuria de a lucra sub aripa Mângâietorului. Sfântul devine el biserică și sediu al iubirii prin faptă care interzice lipsa de comuniune între frați”.
Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Slobozia
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Altarul de vară al Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Mina”, paraclis eparhial, din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat pericopa evanghelică a zilei și a vorbit despre prăznuirea tuturor sfinților din această duminică, ei fiind rodul lucrării Duhului Sfânt în Biserica lui Hristos.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, judeţul Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie s-a aflat în mijlocul obştii Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Floreşti-Stoeneşti, judeţul Giurgiu, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în pridvorul Centrului pastoral-cultural „Gavril Drugănescu”, din incinta mănăstirii, a transmis TRINITAS TV.
„Mântuitorul ne cere să fim mărturisitori. Nu doar slujitorii Bisericii au datoria de a mărturisi. Fiecare trebuie să ne trăim viaţa ca mărturisitori ai lui Dumnezeu”, a spus ierarhul în cuvântul de învăţătură.
Oraşul Isaccea, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Gheorghe” din oraşul tulcean Isaccea. De asemenea, Preasfinţia Sa a binecuvântat noul aşezământ social al parohiei, ce cuprinde o capelă mortuară, o sală de mese şi alte spaţii destinate activităţilor cu tinerii.