În Duminica Vameşului şi a Fariseului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala veche „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia Jupa, Protopopiatul Caransebeş, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Timişoara-Fratelia, Protopopiatul Timişoara I.
În prima duminică din perioada Triodului, la Catedrala veche „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Arad, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul „Armonia“ al catedralei vechi, condus de dirijorul secund Gheorghe Emanuel. La momentul rânduit, Înaltpreasfinţitul Timotei a hirotonit întru preot pe tânărul Silviu-Raul Pele, pe seama Parohiei Cruceni, Protopopiatul Arad. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Omenie şi comuniune“ în care a arătat că ne aflăm la începutul Triodului, perioadă de pregătire pentru Sfintele Paşti, şi potrivit pericopelor duminicii II Tim. 3 şi Luca 18, a stăruit în îndemnul Bisericii de cercetare a sufletului, mai ales în acest an euharistic, adică închinat Sfintelor Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei. Aceasta, prin practicarea virtuţilor care apropie pe oameni între ei şi împreună de Dumnezeu. Cuvântul Său S-a întrupat pentru a pune în lumină pe om şi înălţarea acestuia. Mulţumirea pentru starea lui trebuie, aşadar, să fie pe măsura participării la însăşi jertfa Mântuitorului. Numai smerita cercetare a cugetului biruieşte mândria autosuficienţei, care desparte pe oameni şi îndepărtează de Dumnezeu, a încheiat chiriarhul. La finalul Liturghiei a avut loc un Parastas, prin care s-au încheiat manifestările omagiale „In memoriam, Vasile Goldiş 80“ organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ (UVVG), oficiat de IPS Timotei, unde a participat o delegaţie a universităţii, condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, şi prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“. Alături de personalitatea lui Vasile Goldiş, ca om al Bisericii şi ostenitor al Centrului eparhial, au fost evocaţi şi ceilalţi corifei ai Marii Uniri: Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu şi Ioan Fluieraş, care împlinesc şi ei în acest an o cifră rotundă de ani de la trecerea la cele veşnice.
Bucurie duhovnicească pentru credincioşii din Parohia Jupa
Tot în Duminica Vameşului şi a Fariseului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Jupa, Protopopiatul Caransebeş, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“. În cadrul slujbei a fost instalat ca preot paroh părintele Traian Alexandru Florei. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.
Preasfinţitul Lucian şi-a manifestat bucuria faţă de credincioşii din Parohia Jupa, care l-au primit cu bucurie pe noul preot paroh. „Ne-am bucurat de prezenţa autorităţilor locale, de prezenţa multor credincioşi şi bineînţeles ne-am bucurat că astăzi oamenii l-au primit cu inimile deschise pe noul preot, cel care va continua activitatea părintelui Ştefan, pentru care astăzi ne-am rugat, l-am pomenit ca Dumnezeu să-l odihnească în Împărăţia Sa şi totodată ne-am rugat Bunului Dumnezeu ca să-l întărească pe părintele paroh Alexandru Traian să continue frumoasa activitate misionar-pastorală şi să renoveze această sfântă biserică, o biserică împodobită cu o pictură foarte frumoasă şi bineînţeles să renoveze casa parohială. Împreună cu membrii Consiliului parohial am discutat despre toate aceste priorităţi şi credem că în timpul cel mai scurt părintele paroh se va muta în parohie şi biserica va fi împodobită şi primenită“, a arătat ierarhul Caransebeşului.
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ a fost construită în anul 1850 în stil baroc, din piatră şi cărămidă, acoperişul fiind acoperit cu tablă. A mai existat o biserică de lemn cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, înălţată în 1725, care a fost arsă în timpul războiului austro-turc din 1791. Biserica actuală a fost pictată în anul 1870 de pictorul vienez J. Eckel, în ulei pe zid, pictură de factură barocă. Pictura a fost restaurată în 1986 de către Gheorghe Zaharia şi Virginia Videa.
Binecuvântare arhierească în Parohia Timişoara-Fratelia
Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei Timişoara-Fratelia, din Protopopiatul Timişoara I. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, în prezenţa a numeroşi enoriaşi şi credincioşi timişoreni. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoţii slujitori ai bisericii, în frunte cu pr. Ioan Bălăngean, consilier la Centrul eparhial, şi pr. paroh Ioan Drăgănescu, precum şi slujitori de la Catedrala mitropolitană.
În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Ioan Bălăngean, în semn de apreciere pentru deosebita activitate pe tărâm pastoral-misionar şi administrativ-bisericesc, desfăşurată de-a lungul celor 17 ani de slujire la Sfântul Altar. În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul a subliniat câteva dintre învăţăturile pe care Mântuitorul Hristos ni le pune înainte prin Pilda Vameşului şi a Fariseului, acum la început de drum, pe calea nevoinţei şi a pregătirii duhovniceşti pentru întâmpinarea cum se cuvine a slăvitului praznic al Învierii Domnului. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, George Giurgiu)