De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhierești în eparhii muntene
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, luni, 21 noiembrie, a fost prăznuită, după tradiție, în eparhii din Muntenia, la catedrale, biserici de parohie și mănăstiri care și-au serbat hramul. Cu acest prilej, credincioșii au participat la slujbe săvârșite de ierarhi și slujitori care au binecuvântat poporul credincios și au rostit cuvinte de învățătură.
În ziua de prăznuire a Intrării în biserică a Maicii Domnului, IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Bătușari din municipiul Curtea de Argeș. În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului de luni, dar și despre istoria bisericii acestei parohii care a trecut prin vremuri grele, dar a fost înnoită prin râvna și dragostea credincioșilor argeșeni.
La vechea catedrală din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei din municipiul Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus că „Sfânta Fecioară Maria, Maica Dumnezeului Celui Preaînalt, ocupă un loc special atât în Biserica luptătoare, de pe pământ, cât mai ales în Biserica triumfătoare, din ceruri, așa cum o vedem reprezentată în cunoscuta icoană Deisis, stând de-a dreapta Fiului ei, Veșnicul Arhiereu, și rugându-se pentru mila, ajutorul și mântuirea sufletelor noastre. Aici se vede legătura de iubire dintre Sfânta Fecioară Maria și Mântuitorul Hristos, dintre Maica Domnului și noi, credincioșii, atât cei vii, cât și cei care au intrat în veșnicie”. La finalul slujbei, ierarhul locului l-a felicitat pe pr. prof. arhid. Tudor Mihalache la împlinirea a 59 de ani de slujire clericală, oferindu-i un buchet de flori și o icoană a Maicii Domnului.
Hramul Bisericii Vovidenia din centrul oraşului Galaţi a fost sărbătorit în mod deosebit. Luni, în ziua sărbătorii, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, profesori şi oameni de cultură. La slujbă au participat și persoane cu dizabilități, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual. Ca în fiecare an, o parte din elevii Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin“, ai Şcolii Gimnaziale nr. 25 şi ai Grădiniţei „Elena Doamna“ din Galaţi au participat la Sfânta Liturghie, însoțiți de cadrele didactice. Cu acest prilej, tinerii elevi de la Liceul de Artă au expus icoane pictate de ei în cadrul cercului de pictură organizat la parohie, iar IPS Părinte Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat și le-a oferit daruri. Totodată, ierarhul a oferit daruri și persoanelor cu dizabilități.
PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Chiroiu, județul Ialomița, înconjurat de un sobor de slujitori. La slujbă au participat credincioși ialomițeni, iar la momentul rânduit mulți au fost împărtășiți de chiriarhul locului. După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită slujba de Parastas pentru ctitorii, ajutătorii și viețuitorii mănăstirii trecuți la Domnul.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din județul Giurgiu și-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care a spus despre Sfânta Fecioară Maria că „s-a făcut slujitoare a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, iar în anii petrecuţi la Templu s-a pregătit prin post şi rugăciune, ducând o viaţă în smerenie şi ascultare pentru a deveni biserică vie a Duhului Sfânt. Noi, credincioşii, trebuie să-i cerem pururea ajutorul, având-o totdeauna ca model de vieţuire”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învățătură. Credincioşii care au participat la slujbă s-au putut închina la părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusul, păstrate în biserica mănăstirii.