Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhierești în Episcopia Caransebeșului
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Duminica Sfinților Români în Parohia Cănicea, Protopopiatul Băile Herculane. De sărbătoarea Sfântului Atanasie Athonitul, a slujit în Parohia Domașnea, cu prilejul hramului bisericii.
Ierarhul a slujit în Cănicea deoarece au fost făcute numeroase lucrări la biserică în ultimii ani. Au fost renovate exteriorul, interiorul, s-a placat Sfânta Masă cu marmură și s-a repictat interiorul. Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit de dimineață slujba de sfințire a bisericii, după care a oficiat Sfânta Liturghie. Cu acest prilej, biserica parohială a mai primit un hram, „Duminica Sfinților Români”.
Pentru că a păstorit această comunitate timp de 13 ani și s-a îngrijit de sfânta biserică să o amenajeze și s-o înfrumusețeze, părintele paroh Moise Olariu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii au primit Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
„Am considerat ca, pe lângă hramul inițial, «Sfinții Apostoli Petru și Pavel», să dăm bisericii de la Cănicea și un al doilea hram, «Sfinții Români», pentru că în Duminica Tuturor Sfinților Români am săvârșit resfințirea bisericii și credem că acești credincioși au fost dintotdeauna în comuniune cu toți sfinții români, știuți și neștiuți, canonizați și încă necanonizați, inclusiv credincioșii ortodocși care au pătimit în vremuri grele, în această zonă, din țara noastră, în Banatul de Munte, fiind retrași pentru credința ortodoxă și pentru o Românie liberă, în Munții Banatului”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.
Hram la Domașnea
Luni, 5 iulie, biserica din Domașnea și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Atanasie al Athonului. Anul acesta, la ziua de prăznuire a sfântului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor, alături de părintele protopop Iosif Frenț, au făcut parte părintele paroh, precum și preoți fii ai satului. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
În cuvântul rostit, ierarhul a arătat că „Sfântul Atanasie L-a urmat pe Mântuitorul Hristos, a sistematizat monahismul din Sfântul Munte Athos, înființând Mănăstirea Marea Lavră. De aceea, și noi trebuie să ne bucurăm, noi, călugării, dar și preoții și toți credincioșii, pentru că acest sfânt întemeietor al monahismului de obște în Sfântul Munte Athos, acest sfânt care mijlocește pentru noi înaintea tronului Preasfintei Treimi este un sfânt foarte cunoscut și iubit de către noi toți și în special de către credincioșii din această localitate”.
Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și-a încheiat cuvântul printr-o urare dedicată tuturor celor care și-au sărbătorit onomastica, dar și tuturor credincioșilor din Parohia Domașnea, ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, singurul din Eparhia Banatului de Munte dedicat Sfântului Atanasie Athonitul.