În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujiri arhiereşti în Episcopia Daciei Felix
La sfârşitul săptămânii trecute, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, s‑a aflat în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte, săvârşind Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Vârşeţ la praznicul Schimbării la Faţă şi în Parohia Alibunari în ziua următoare. Cu ocazia acestei vizite pastorale, ierarhul român a oferit parohiei noul Antimis, sfinţit în ajun.
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, sâmbătă, 6 august, Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Vârşeţ, înconjurat de un sobor de slujitori. Înaintea sfintei slujbe, Preasfinţia Sa a sfinţit noile Antimise, care au fost oferite la sfârşitul anului trecut de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, tuturor comunităţilor româneşti din diaspora, acestea urmând a fi distribuite parohiilor din cuprinsul eparhiilor cu prilejul vizitelor pastorale.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat importanţa evenimentului Schimbării la Faţă a Domnului, evidenţiind motivele pentru care Mântuitorul a săvârşit această minune asupra Sa. „Domnul Hristos a luat cu Sine pe trei ucenici mai apropiaţi: pe Petru, care era cel mai în vârstă, dar şi cel mai încercat dintre apostoli, pe Iacob şi pe Ioan, ucenicul cel mai tânăr, care avea să trăiască 100 de ani şi care a avut grijă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Urcând pe Muntele Taborului, Mântuitorul a vrut să arate ucenicilor pentru o clipă puţin din slava Sa dumnezeiască pentru ca, peste puţine zile, când va merge la Ierusalim şi când Îl vor vedea scuipat şi batjocorit, să nu se îndoiască de faptul că El este acela pe care îndeosebi poporul ales, dar şi celelalte popoare ale pământului Îl aşteptau”, a subliniat ierarhul.
În ziua următoare, Preasfinţitul Părinte Episcop Ieronim a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Alibunari din Serbia, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
După citirea fragmentului scripturistic ce înfăţişează minunea înmulţirii pâinilor şi a peştilor şi săturarea mulţimii de oameni în pustie, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că această minune reprezintă o prefigurare a Sfintei Liturghii: „Mântuitorul Hristos, în pustietatea aceea din Galileea, a dat celor flămânzi şi pâine trupească, mâncare fizică, dar multiplicarea pâinilor şi a peştilor a însemnat Sfânta şi Dumnezeiasca Euharistie, care nu este în cantitate mare, dar are o calitate mare pentru că vine de la Domnul nostru Iisus Hristos. Tot ceea ce vine de la Dumnezeu are o încărcătură deosebită şi chiar dacă este în dimensiune mică, puterea ei este infinită. Astfel, Mântuitorul îi hrăneşte pe oameni mai întâi cu cuvântul, apoi îi hrăneşte şi trupeşte, pregătindu‑i pentru vreumurile când se vor împărtăşi cu Trupul şi Sângele Său euharistic, după ce va birui iadul şi moartea”, a spus Preasfinţia Sa.
Cu prilejul acestei vizite pastorale, Episcopul Daciei Felix a oferit parohiei noul Antimis, sfinţit după rânduiala tradiţională la sărbătoarea Schimbării la Faţă în Catedrala Episcopală din Vârşeţ.