Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Banatului
De sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală din Arad, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Anina, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent la Mănăstirea Luncanii de Sus.
În ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală cu hramul ,,Sfânta Treime“ din municipiul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai catedralei, şi în prezenţa unui mare număr de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Dimitriu a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Petriş, Protopopiatul Lipova. În cuvântul de învăţătură rostit, Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat însemnătatea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în istoria Bisericii şi a lumii, cu caracteristicile principale, rezumate în pericopele zilei (Faptele Apostolilor 9, Ioan 10).
Vizite pastorale la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi
Cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit duhovniceşte în mai multe parohii din cuprinsul istoricei Eparhii a Caransebeşului, ocrotite de „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi mama sa Elena“. Astfel, în ajunul sărbătorii, chiriarhul a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei unită cu Litia, în mijlocul credincioşilor Filiei Bratova, Parohia Târnova din Protopopiatul Reşiţa. Slujba a fost oficiată într-un altar de vară amenajat în curtea bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Bratova, în prezenţa multor credincioşi.
La sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din oraşul Anina. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din localitate. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri, precum şi autorităţi centrale şi locale. Biserica parohială a fost construită în anul 1939 în stil bizantin, plan cruce greacă, iar lăcaşul de cult are un iconostas din lemn aurit realizat de renumitul pictor bănăţean Ioachim Miloia.
Tot în ziua praznicului, la orele după-amiezii, Preasfinţitul Lucian s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Naidăş, Protopopiatul Moldova Nouă, unde a oficiat slujba Acatistului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Ierarhul a fost întâmpinat de către credincioşi înveşmântaţi în costume populare, de tineri şi copii, alături de autorităţile locale. Toţi cei prezenţi au primit din partea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, iconiţe şi pliante cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Hramul Mănăstirii Luncanii de Sus
La praznicul Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, Mănăstirea Luncanii de Sus din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-a sărbătorit ocrotitorii. La această bucurie duhovnicească, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei a fost prezent în mijlocul obştii de maici condusă de monahia stavroforă Filoteea Nistor. La orele dimineţii ierarhul a fost întâmpinat de arhimandritul Simeon Stana, exarhul mănăstirilor, şi pr. Bujor Păcurar, protopopul Făgetului împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, săvârşind Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în biserica mănăstirii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. La slujbă au luat parte numeroşi credincioşi din localităţile învecinate mănăstirii, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. De asemenea, Preasfinţia Sa a săvârşit o rugăciune de binecuvântare a prinoaselor aduse ca mulţumire cucernică şi pentru pomenirea arhimandritului Ieronim Stoican. La finalul slujbei, Preasfinţitul Paisie a transmis credincioşilor şi vieţuitoarelor mănăstirii binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Totodată, au fost împărţite celor prezenţi pachete, pregătite de obştea mănăstirii cu ocazia hramului mic. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ionut-Alexandru Ardereanu.
Aşezământul monahal de la Luncanii de Sus a fost înfiinţat în anul 2001 cu binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae, iniţial ca schit dependent de Mănăstirea Româneşti. Piatra de temelie a fost pusă la 12 august 2001 de către PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, pe vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Hramul mănăstirii este „Acoperământul Maicii Domnului“ - 1 octombrie, iar cel al paraclisului este „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Mănăstirea adăposteşte cinci ostenitoare, stareţă fiind monahia stavroforă Filoteea Nistor.