Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 29-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a pomenit minunea vindecării celor zece leproși de către Mântuitorul Iisus Hristos, consemnată la Luca 17, 12-19. La catedrale chiriarhale sau la biserici din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarhi care au binecuvântat credincioșii, au oferit daruri și au rostit cuvinte de învățătură.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, duminică, 15 ianuarie. Ierarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul Mihail Cătălin Dumitru pe seama Parohiei Românești, Protoieria Titu, județul Dâmbovița. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus că trebuie să avem mereu recunoștință pentru binele primit, de la Dumnezeu sau de la oameni, în viața personală și comunitară.
Parohia „Sfinții Voievozi” din municipiul Curtea de Argeș a primit vizita IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a spus că oamenii nu se mai confruntă astăzi cu lepra, dar sunt datori să se vindece prin spovedanie de lepra sufletească adusă de păcate și patimi. La final, ierarhul și slujitorii au făcut o slujbă de pomenire pentru marele poet Mihai Eminescu.
În Duminica a 29-a după Rusalii, IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Buna Vestire”-Banu din Buzău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. „De câte ori primim o binefacere din partea lui Dumnezeu, se cuvine să-I mulțumim cu recunoștință, pentru bunătatea și iubirea Sa față de oameni. Dar ce este recunoștința? Plecând de la însăși etimologia cuvântului, recunoștința este virtutea prin care omul recunoaște că i s-a făcut un bine și simte nevoia de a mulțumi, în cuvânt și faptă, binefăcătorului său, respectiv semenului său, și mai ales lui Dumnezeu. Numai că, reflectând în sinea noastră la această virtute care înnobilează sufletul uman, constatăm cu tristețe că ne aflăm, de cele mai multe ori, la opusul ei, și anume în starea de egoism, mândrie, nemulțumire și nesimțire duhovnicească”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian în cuvântul de învățătură. Sfântul locaș din Buzău adăpostește o icoană a Maicii Domnului, în stil bizantin, poleită cu aur. Această icoană, făcătoare de minuni, care provine din Sfântul Munte Athos, de la Mănăstirea Dionisiu, a fost adusă de monahi greci în anul 1503, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial.
De asemenea, PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a slujit duminică la o biserică din lemn, monument istoric, din municipiul Slobozia, cu hramul „Buna Vestire”.
PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica Schitului „Sfântul Nicolae” din municipiul Giurgiu. La final, ierarhul a oferit mai multe volume de cărți pentru obștea monahală, iar credincioşii au primit iconiţe și calendare ortodoxe.
În Duminica a 29-a după Rusalii, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cerbu, Protopopiatul Babadag, județul Tulcea. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și a binecuvântat credincioșii prezenți la slujbă.