De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 13-a după Rusalii, în Biserica Ortodoxă a fost rânduită spre citire Pilda lucrătorilor răi ai viei. În această zi, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au slujit în catedralele chiriarhale sau în biserici de parohie, au ținut cuvinte de învățătură și i-au binecuvântat pe credincioșii care au venit la slujbe.
La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică, 3 septembrie, de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, între care și părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al locașului de închinăciune de pe Colina Bucuriei. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale textului evanghelic în care este relatată Pilda lucrătorilor răi. Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să arate recunoştinţă faţă de Dumnezeu şi să respecte poruncile Sale, vieţuind în curăţie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
Argeş şi Muscel
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, chiriarhul eparhiei, a slujit în biserica de la Spitalul de Recuperare „Sfântul Nicolae” din Pitești, la slujbă asistând membrii personalului medical şi pacienţi. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a mulțumit ctitorilor, precum și tuturor celor care au pus suflet la ridicarea acestei frumoase biserici. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a sfințit un nou corp al spitalului, unde va funcționa o secție de radioterapie oncologică, dotată cu aparatură medicală de înaltă performanță. Prin această nouă secție, pacienții care trebuiau să se deplaseze pe distanțe foarte mari vor putea beneficia de tratamentul necesar mai aproape de domiciliu. Biserica spitalului a fost sfințită în data de 6 decembrie 2014, iar lucrările la pictura interioară au fost realizate în cursul anului 2015. Părintele slujitor Codruț Cristian Bâtcă asigură zilnic asistența religioasă pacienților cu probleme locomotorii, cât și cu boli oncologice.
Buzău şi Vrancea
„Via lui Dumnezeu, sădită în această lume, este însăși Biserica”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în cuvântul de învățătură referitor la Pilda lucrătorilor răi, rostit în Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului” din Buzău. Înaltpreasfinția Sa a precizat că via din parabolă este Biserica lui Hristos, având ca și centru spiritual Sfânta Liturghie, iar „turnul de pază este reprezentat de ierarhia bisericească: episcopi, preoți și diaconi. Ei sunt, prin excelență, autoritatea spirituală și canonică rânduită de Părintele ceresc să vegheze și să privegheze, în așa fel încât cei care constituie via lui Dumnezeu, respectiv dreptcredincioșii creștini, să rodească întru răbdare, sub îndrumarea lor duhovnicească”, a evidenţiat ierarhul. Totodată, chiriarhul locului a evidențiat „legătura strânsă dintre via Domnului din Vechiul Testament, adică poporul ales, și via cea nouă, înnoită prin sângele lui Hristos, care este Biserica Sa de pe pământ, formată din cler și popor, ce trebuie să devină roditoare întru viața veșnică. Prin urmare, fiecare dintre cei care constituie parte a viei are datoria să lucreze în duh evanghelic și să dobândească roadele pe care le vrea Dumnezeu de la noi; iar acestea nu sunt altceva decât darurile Duhului Sfânt, pe care le putem dobândi numai dacă trăim o viață curată, smerită, în rugăciune și dragoste frățească unii cu alții”, a mai spus Înaltpreasfinţia Sa. La final, arhipăstorul Buzăului și Vrancei i-a îndemnat pe credincioşi să se străduiască să fie lucrători buni în Biserica lui Hristos, cât mai uniți și solidari cu cei aflați în suferință și necazuri.
Giurgiu
Tot în Duminica a 13-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mănăstirea „Sfânta Maria Techirghiol”, stavropighie patriarhală, din judeţul Constanţa. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhim. Mihail Muscariu, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Eparhiei Giurgiului și stareţ al Mănăstirii Comana din judeţul Giurgiu. La slujbă au participat pelerini din toată ţara, dar şi persoanele din baza de tratament şi odihnă a aşezării monahale. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 13-a după Rusalii, amintind de îndemnurile pline de înţelepciune ale vrednicului de pomenire arhimandrit Arsenie Papacioc. Ierarhul a făcut referire la jertfa depusă de obştea Mănăstirii Techirghiol la ridicarea catedralei din incinta aşezământului monastic, apoi i-a îndemnat pe credincioşi să se roage neîncetat, să citească Sfânta Scriptură şi scrierile Sfinţilor Părinţi, pentru a găsi răspuns la frământările şi necazurile lor. La final, cei prezenți au înălţat o rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire arhimandrit Arsenie Papacioc.
Tulcea
În Episcopia Tulcii, Preasfinţitul Visarion, Episcopul eparhiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Tulcea. În cuvântul de învăţătură, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să lucreze cu sârg în via Domnului, cu responsabilitate şi dăruire jertfelnică, pentru a da roade duhovniceşti la vremea lor, spre folosul lor sufletesc şi spre dobândirea mântuirii. Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Tulcea are în şantier de construcţie o nouă biserică ce va deservi nevoile sufleteşti ale credincioşilor din acest nou cartier tulcean.