La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Slujiri arhierești în Muntenia și Dobrogea
În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, în mai multe locașuri de cult din Mitropolia Munteniei și Dobrogei a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească de către chiriarhii locului. Credincioșii prezenți la slujbe au primit binecuvântarea ierarhilor lor și au ascultat cuvinte de învățătură despre „Înaintemergătorul celei de-a doua veniri a Mântuitorului Hristos”.
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, chiriarhul acestei eparhii, a slujit la Mănăstirea „Sfântul Ilie” Paltinul, de hramul așezământului monahal. La slujba de la cota 1.200, de pe Transfăgărășan, acolo unde este amplasată mănăstirea, au participat numeroși pelerini care s-au rugat atât la Sfânta Liturghie, cât și la slujba Parastasului săvârșită pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului.
Acest sfânt așezământ, cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Acoperământul Maicii Domnului”, s-a ridicat în perioada anilor 1994-2015.
Terenul în suprafață de 2.500 mp, pentru construirea mănăstirii de monahi, a fost donat de către familia Vintilă și Filoteia Chiriac, din Albeștii de Argeș.În luna octombrie 2010, conducerea mănăstirii s-a încredințat provizoriu părintelui protosinghel Clement, starețul Mănăstirii Slănic, iar în 27 februarie 2011, a fost instalat primul stareț al Mănăstirii „Sfântul Ilie Tesviteanul”, în persoana părintelui protosinghel Nicodim Cecală, care dimpreună cu fratele său Constantin au pregătit și au pus fresca pentru pictură, cu mâinile lor, pe întreaga suprafață a bisericii.
Zugrăvirea bisericii în tehnica fresco a fost făcută de ucenicii stagiari ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Noua biserică a fost zidită spre aducere aminte și veșnică pomenire pentru toți lucrătorii care au căzut la datorie construind Transfăgărășanul.
Hramul Schitului Săseni
În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, chiriarhul locului, a slujit la hramul Schitului „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Săseni, județul Buzău.
Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis consilierul media al eparhiei, pr. Dragoș Olteanu. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii schitului, trecuți la cele veșnice. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre viața, minunile și virtuțile Sfântului Ilie, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să urmeze exemplul de credință și curaj al acestui mare proroc din Vechiul Testament. Din soborul de preoți și diaconi au făcut parte: pr. Valentin-Bogdan Ene și pr. Marian Gegea - consilieri eparhiali, arhim. Teoctist Basarab - exarhul mănăstirilor din Eparhia Buzăului și Vrancei, arhim. Calinic Marti - duhovnicul Schitului Săseni, precum și alți clerici invitați. Schitul Săseni se află situat la 13 kilometri vest de municipiul Buzău, pe teritoriul comunei Vernești, la câteva sute de metri de satele Săsenii Noi și Zorești.
În jurul anului 1700, căpitanul de dorobanți Dragomir Băncescu și soția sa Stana au ctitorit, pe locul actualului așezământ monahal, Schitul Apșoara, cu Biserica „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”. Această biserică avea să fie mutată mai târziu în apropierea satului Ciobănoaia, devenind locaș de cult al Schitului Ciobănoaia.
În 1996, Arhiepiscopul Epifanie Norocel a înființat aici Schitul Săseni, de călugări, cu statutul de metoc al arhiepiscopiei, unde se află și gospodăria anexă eparhială. Tot atunci a fost construită biserica având hramurile „Sfântul Ilie” și „Sfântul Pantelimon”. Din anul 2007, metocul de la Săseni a devenit schit de călugărițe.
Prăznuirea Sfântului Proroc Ilie la Galaţi
Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii gălăţeni, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră.
La biserica ocrotită de Sfântul Proroc Ilie din cartierul gălăţean Micro 17, sărbătoarea a debutat încă din ajun prin oficierea slujbei Privegherii şi Acatistul Sfântului, ne-a transmis consilierul media eparhial, pr. Rareș Bucur.
În ziua hramului, curtea bisericii a fost neîncăpătoare pentru mulţimea rugătoare a credincioşilor din parohie, cărora li s-au adăugat credincioşi de toate vârstele din întregul municipiu, dar şi din Brăila sau din localităţile rurale învecinate.
Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la altarul de vară din curtea bisericii. La eveniment au participat şi tinerii de la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, voluntari de la școlile din Galați, precum și copiii de la Fundația „Familia” și de la Asociația „Artă și Viață” din Galați. La momentul chinonicului, participanții au susţinut un microconcert de cântece din repertoriul popular românesc și patriotic. După slujbă cei prezenţi au fost miruiţi, au primit iconiţe şi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească, iar celor mici le-au fost împărţite pachete. Prin grija şi implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost oferite pachete cu alimente Centrului medico-social Galaţi.
La final, toți cei prezenţi au vizitat expoziţia de vase tradiţionale şi obiecte populare organizată de voluntarii Asociaţiei „Artă şi Viaţă” și au avut posibilitatea de a admira atelierele de creație în cadrul cărora au fost prezentate modalitățile de pictat icoane și vase de lut, de realizat țesături și produse de panificație.