Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Slujiri arhiereşti în parohii clujene
Biserica din localitatea clujeană Borşa, ocrotită de „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, a fost resfinţită în Duminica a 10-a după Rusalii (a Vindecării lunaticului). Credincioşii din parohia clujeană Băişoara au sărbătorit hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi Zilele comunei.
Slujba de la biserica din Borşa a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
La eveniment au participat personalităţi din partea instituţiilor administrative locale şi centrale, precum şi clerici din parohiile aflate în vecinătate. Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârşită de ierarh, înconjurat de un sobor de peste 20 preoţi si diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.
IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a spus sutelor de credincioşi prezenţi că fără credinţă este cu neputinţă să se facă plăcuţi lui Dumnezeu: „Întrebarea este dacă este slabă credinţa noastră, pentru că pe ucenicii Domnului îi vedem apropiindu-se de El şi rugându-L: «Doamne, sporeşte-ne credinţa»! Atunci, cum creşte credinţa noastră? Pe de o parte, este darul lui Dumnezeu - ea pogoară de sus. Sâmburele credinţei l-am primit când am fost botezaţi, dar, la darul lui Dumnezeu venit de sus trebuie pus umărul! Efortul nostru, zbuciumul nostru de a căuta întăreşte credinţa“.
Ierarhul a adăugat că pentru a spori în credinţă, pe lângă participarea la sfintele slujbe, creştinii trebuie să citească zilnic din Sfânta Scriptură: „Pe lângă faptul că venim la biserică să ne împărtăşim cu Sfintele Taine, în predică ne împărtăşim şi cu cuvântul Domnului Iisus Hristos. Cuvântul Lui, care întăreşte credinţa noastră, îl găsim şi în Scripturi. De aceea, bunul creştin ar trebui în fiecare zi să citească măcar un capitol din Noul Testament! Va zice că nu are timp... Eu cred că este o scuză uşoară, pentru că pierdem foarte mult timp urmărind emisiunile de la televizor“.
Lucrări de reabilitare
Biserica Parohiei Borşa a fost construită între anii 1898-1900 şi este ocrotită de „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În ultimii 6 ani a fost reabilitată şi restaurată, după cum am aflat de la parohul Ştefan Moldovan, care slujeşte de 37 de ani în acest locaş de cult. Biserica a fost acoperită cu tablă, s-a făcut încălzirea centrală, s-a montat un nou clopot şi s-a făcut retencuire în interior şi în exterior. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu o pictura în tehnica frescă, a fost schimbat iconostasul şi tot mobilierul. Aceste lucrări, împreună cu altele realizate în preajma bisericii, printre care se află şi ridicarea unui monument al eroilor în cimitirul satului, s-au ridicat la 7,5 miliarde de lei vechi, a spus pr. Ştefan Moldovan, care a adăugat că înainte ca această biserică să fie construită, locuitorii din Borşa s-au închinat într-o alta, din lemn, salvată de urgia generalului Bukow şi adusă în anul 1787 din localitatea Stoboru, comitatul Cojocna. Biserica de lemn se află în prezent în localitatea Adalin, comuna Dragu, judeţul Sălaj.
Lucrările de restaurare ale bisericii au fost săvârşite cu ajutorul localnicilor şi a unor sponsori cărora, la finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a înmânat diplome de „Aleasă cinstire“. De asemenea, părintelui Ştefan Moldovan, pentru realizările parohiei pe plan pastoral-misionar şi administrativ-gospodăresc, IPS Mitropolit Andrei i-a conferit distincţia „Crucea Transilvană“ pentru clerici.
Sărbătoare la Băişoara
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din parohia clujeană Băişoara şi a Zilelor comunei. Ierarhul a subliniat, în cuvântul de învăţătură, importanţa participării la slujbe, arătând că „lumea în care trăim ar fi mai bună, mai plină de lumină, de siguranţă, de pace şi de bucurie dacă oamenii ar merge mai des la biserică, la fel cum făceau părinţii, moşii şi strămoşii noştri. Neglijăm venirea la biserică, participarea la sfintele slujbe şi mai ales la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Soluţia nu poate fi alta decât silinţa noastră personală, a familiilor noastre, a comunităţii în care trăim, să sporim legătura noastră cu Sfânta Biserică, şi să primim în fiinţa noastră harul Sfântului Duh, pentru a avea o credinţă vie şi mărturisitoare prin faptele iubirii“. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, format în mare parte din tineri.
La Monumentul Eroilor, PS Episcop Vasile Someşanul a săvârşit o slujbă de Parastas pentru eroii căzuţi în cele două războaie, moment urmat de mesajele transmise de oficialităţi, parada militară, depuneri de coroane, ceremonii şi un program artistic cu formaţia „Băişana“ şi tinere talente din comună. De asemenea, a avut loc premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi a celei mai vârstnice persoane din Băişoara. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj le-a oferit spectatorilor un program folcloric, susţinut Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană“.