În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti la Arad şi Beregsău Mic
În Duminica a 11-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala veche „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Arad, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a slujit în Parohia Beregsău Mic, Protopopiatul Timişoara I.
Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a slujit duminică la Catedrala veche „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Arad, unde a avut loc adunarea anuală a Oastei Domnului. La Sfânta Liturghie, pe lângă soborul preoţilor şi diaconilor aparţinători acestei parohii, au slujit şi preacuviosul părinte Pimen Lupu de la Certeze şi părintele diacon Călin Teuca. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul, plecând de la pericopele zilei (Mt. 18 şi I Cor. 9), legate de Duminica datornicului nemilostiv, a vorbit sub titlul „Simţământul datoriei“, subliniind echilibrul pe care credinciosul trebuie să-l ţină între drept şi datorie, în cadrul obştesc. Iertarea pe care Mântuitorul o recomandă în acest cadru este virtutea la care îndatorează morala creştină pe care cel care o respectă, trebuie să o şi dovedească, nu doar ca mijloc de bună convieţuire între oameni, ci şi ca îndemn lăuntric prioritar, a spus chiriarhul. În după-amiaza zilei, Înaltpreasfinţia Sa a participat la lucrările adunării Oastei Domnului, făcând în încheiere o aprofundare a tematicii predicii de la Sfânta Liturghie şi cu referire la spiritualitatea românească, arătând datoria Oastei Domnului de a continua, în unitatea Bisericii noastre, lucrarea misionară de promovare a tradiţiilor sănătoase ale poporului român, având îndemn Anul omagial euharistic, prin analizarea conştiinţei fiecăruia dintre membri în Taina Spovedaniei, ca şi trăirea în Hristos Domnul în cea a Sfintei Împărtăşanii, privind ca pilde sfinţii naţionali, între care cei Brâncoveni şi de asemenea pe vrednicii înaintaşi. Totodată, chiriarhul a mulţumit tuturor pentru participare, transmiţând binecuvântări şi urări de bine întregului sfat frăţesc. După încheierea lucrărilor, membrii Oastei Domnului şi credincioşii prezenţi au participat la slujba Vecerniei săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, împreună cu preoţii Pimen Lupu, Traian Micoroi, parohul acestei biserici, şi Adrian Murg.
Vizită pastorală în Parohia Beregsău Mic
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a efectuat duminică o vizită pastorală în Parohia Beregsău Mic, Protopopiatul Timişoara I. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe parohii din zonă. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din localitate, precum şi autorităţi locale. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral „Theoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică duminicală. În acest sens, ierarhul a arătat că Evanghelia Duminicii a 11-a după Rusalii ne pune înainte o învăţătură esenţială a creştinismului, cea a iertării, pe care Însuşi Mântuitorul Hristos a împlinit-o în chip desăvârşit pe Crucea Golgotei, iar pilda iubirii Sale nesfârşite şi nemărginite pentru toţi oamenii ne-a învăţat că a iubi înseamnă a ierta.
După Sfânta Liturghie, pr. Nicolae Lupşescu, parohul bisericii, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul pentru binecuvântarea şi bucuria adusă credincioşilor din Beregsău Mic, prin slujirea Sfintei Liturghii arhiereşti. Prezenţa ierarhului în mijlocul comunităţii de aici a reprezentat prima vizită pastorală a Preasfinţiei Sale de la numirea preotului Nicolae Lupşescu ca păstor sufletesc al acestei parohii.
Biserica Parohiei Beregsău Mic are ca ocrotitori spirituali pe „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost pusă de Preasfinţitul Paisie Lugojanul în anul 2008, la 21 noiembrie, de praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului. Lucrările de construcţie au durat aproape doi ani, biserica fiind târnosită în anul 2010, prin purtarea de grijă a preotului paroh de la acea vreme, Marian Zaharia. În prezent, sub coordonarea pr. Nicolae Lupşescu, sunt realizate lucrări de pictură la sfântul locaş. (Protos. Iustin Popovici, George Giurgiu)