În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti la Arad şi Timişoara
În Duminica a 30-a după Rusalii, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujt în Parohia Timişoara-Iosefin.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a oficiat duminică, 30 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Gabriel Streulea, pe seama Parohiei Şilindia, Protopopiatul Ineu, şi diacon pe tânărul teolog Silviu Buda, pe seama Parohiei Lazuri din Protopopiatul Sebiş. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a explicat pericopele zilei privind folosirea bogăţiei spre binele aproapelui şi aceasta în legătură cu sărbătorile pe care le parcurgem, adică ziua naţională bisericească şi ziua naţională a ţării, adică întrebuinţând întreaga înzestrare a fiilor Bisericii şi ai ţării spre propăşirea acestora. La finalul slujbei, chiriarhul a săvârşit slujba de Te Deum şi cu ocazia împlinirii a 5 ani de la ridicarea la rang de Arhiepiscopie a Episcopiei Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
Slujba Vecerniei în Parohia Micălaca Nouă-Zona 300
Spre seară, chiriarhul a răspuns invitaţiei părintelui paroh Gheorghe Oprea de a participa la slujba Vecerniei în biserica din Micălaca Nouă-Zona 300 Arad, care îşi sărbătoreşte ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei. Aici, ierarhul a vorbit despre Sfântul Apostol Andrei, în mod deosebit misiunea creştină la strămoşii noştri şi contribuţia Bisericii la viaţa ţării în decursul veacurilor, ceea ce îndreptăţeşte şi alăturarea celor două zile de sărbătoare, prin grija Providenţei divine. Părintele paroh a mulţumit chiriarhului pentru deosebita bucurie de a sluji în mijlocul credincioşilor care frecventează în număr mare această biserică nouă. Parohia „Sfântul Apostol Andrei“ din Micălaca Nouă-Arad a luat fiinţă în anul 2003. În 2003, între 29 septembrie şi 29 noiembrie a fost construit un mic paraclis, care a fost sfinţit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în 30 noiembrie 2003. Piatra de temelie pentru noua biserică a fost pusă de IPS Părinte Timotei pe 29 noiembrie 2006, în urmă cu 8 ani. Prin râvna şi osteneala părintelui paroh Gheorghe Oprea, ajutat de credincioşi şi autorităţile locale, s-a ajuns ca în anul 2013 să fie târnosită şi să se poată sluji în ea. Biserica urmează să fie pictată.
Binecuvântare pentru credincioşii Parohiei Timişoara-Iosefin
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Apostolul Românilor, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuită în mod deosebit de slujitorii şi credincioşii Parohiei Timişoara-Iosefin, din Protopopiatul Timişoara I. În mijlocul acestora s-a aflat Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în biserica parohială cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“. Din soborul slujitorilor au făcut parte clerici de la Catedrala Mitropolitană şi din parohie, în frunte cu pr. paroh Ionel Popescu, vicar-eparhial. Credincioşii, veniţi în număr mare la praznic, au avut posibilitatea să se închine la racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Cărturar Andrei Şaguna, primite în dar de parohie de la Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ca semn al unităţii istorice a credincioşilor ortodocşi din Banat cu cei din Transilvania. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, pr. paroh Ionel Popescu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Luca 18, 18-27, ce istoriseşte convorbirea Mântuitorului Hristos cu dregătorul cel bogat, şi, totodată, a evidenţiat însemnătatea deosebită a celor doi sfinţi prăznuiţi pentru poporul român. Pe deoparte, Sfântul Apostol Andrei este cel care a adus cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe meleagurile ţării noastre, iar pe de altă parte, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a contribuit semnificativ la păstrarea şi propovăduirea credinţei strămoşeşti în vremuri de încercare pentru poporul român, fiind un luminător prin cultură şi credinţă al neamului. În finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a binecuvântat prinoasele, darurile de bucate, aduse de credincioşi în cinstea sfinţilor pomeniţi. (Protos. Iustin Popovici, George Giurgiu)