De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Slujiri arhiereşti şi târnosiri în Transilvania
Mai multe lăcaşe de cult din Transilvania au fost târnosite în Duminica a 18-a după Rusalii, a Pescuirii Minunate, de către ierarhii care i-au binecuvântat pe credincioşi şi i-au îndemnat să fie sensibili faţă de cei aflaţi în nevoi şi suferinţă.
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a târnosit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Noiştat, judeţul Sibiu. Lăcaşul de cult din parohia arondată Protopopiatului Agnita a fost zidit la 1820, de micuţa comunitate de români din Noiştat, din dorinţa de a avea un lăcaş de închinare ortodox. Vremurile dificile nu au permis ca biserica ortodoxă din Noiştat să fie târnosită de un arhiereu. Mai mult decât atât, pentru mult timp, Noiştat a fost o filie a unei parohii. Aceasta până în 1990, când credincioşii din sat şi-au exprimat dorinţa de a avea un preot care să oficieze slujbe religioase în biserica lor.
Lucrul acesta s-a împlinit în anii de după Revoluţia din 1989, iar în ultima perioadă, comunitatea şi-a concentrat eforturile pentru renovarea şi reînfrumuseţarea lăcaşului de închinare. Lucrările au început în 2009, sub coordonarea parohului Ioan Popescu. Au fost realizate drenaje, s-au refăcut tencuielile, acoperişul şi pictura interioară, în tehnica fresco. Biserica a fost împodobită cu mobilier nou, cu obiecte de cult şi alte lucruri necesare unui lăcaş de închinare. „Comunitatea noastră este mică, dar oamenii sunt ataşaţi de biserica lor şi ne-au sprijinit atât cât le-a fost cu putinţă. Din puţinii bănuţi câştigaţi din creşterea animalelor şi din agricultură, credincioşii din Noiştat au oferit ajutor bisericii în toţi aceşti ani, pentru sprijinirea lucrărilor de renovare. Am mai primit ajutor financiar şi din partea autorităţilor locale şi din partea unor binefăcători“, ne-a spus parohul Ioan Popescu. Pictura bisericii din Noiştat a fost realizată de Gheorghe Ţivrea.
„Izvor nesecat de har“
Ziua sfinţirii a fost o sărbătoare aleasă pentru Noiştat, iar comunitatea s-a pregătit aşa cum se cuvine pentru acest moment unic. IPS Mitropolit Laurenţiu a fost întâmpinat cu multă bucurie şi emoţie de sătenii înveşmântaţi în costumul românesc, după cum se obişnuieşte în satele ardelene. Ierarhul a târnosit lăcaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, a aşezat moaşte în piciorul Sfintei Mese şi a oficiat întreaga rânduială de sfinţire a picturii şi a Sfântului Altar.
Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult, cu participarea câtorva sute de credincioşi. Din soborul de preoţi au făcut parte protopopul de Agnita, Ioan Jurcan, parohul Ioan Popescu şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile învecinate.
La final, ierarhul a explicat Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe credincioşi pentru devotamentul arătat faţă de biserica lor. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat să fie în continuare alături de paroh în toate activităţile pastorale şi administrative şi să vină la biserica lor ca la un loc de binecuvântare.
„Credincioşii din Noiştat şi-au dorit foarte mult să aibă preotul lor. Românii de aici au biserica lor, zidită la 1820, nesfinţită de vreun arhiereu. Credincioşii au umplut astăzi lăcaşul de cult şi au făgăduit că nu-l vor lăsa gol şi că-l vor folosi aşa cum l-am prezentat, ca un izvor nesecat de har. S-au închinat cu toţii, au sărutat Sfânta Masă şi au mers la casele lor cu bucuria c-au participat la un eveniment unic din istoria comunităţii lor. Să ne ajute Dumnezeu să ne putem împlini datoria, să consacrăm bisericile care ne aşteaptă, iar credincioşii să le cinstească aşa cum se cuvine, mulţumind lui Dumnezeu pentru ocazia avută de a invoca harul lui Dumnezeu asupra lăcaşurilor de închinare“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Pentru activitatea de până acum la Noiştat, preotul Ioan Popescu a fost hirotesit iconom, iar primarul comunei Iacobeni, Ioan Vasile Cori, alături de Consiliul local şi Adunarea parohială, au primit acte de cinstire. Ca semn de preţuire şi de recunoştinţă pentru vizita pastorală, IPS Mitropolit Laurenţiu a primit din partea parohiei o icoană a Maicii Domnului.
Resfinţirea bisericii din Telciu
Biserica din localitatea bistriţeană Telciu a fost resfinţită duminică, 22 septembrie, de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului Maramureşului şi Sălajului, la o sută de ani de la ridicarea ei. Apoi, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie. În sobor s-a aflat Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, şi un număr impresionant de preoţi din parohiile de pe Valea Sălăuţei şi din Ţara Năsăudului.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, iar în cadrul cuvântul de învăţătură, PS Petroniu le-a vorbit credincioşilor despre pericopa evanghelică în care se aminteşte despre Pescuirea Minunată.
Ierarhul a vorbit, în special, despre misiunea preotului şi datoria credincioşilor de a împlini cuvântul lui Dumnezeu: „Cei care sunt chemaţi de Dumnezeu ca să-I slujească trebuie să alerge, la fel cum un pescar iscusit trebuie să muncească, să depună eforturi pentru a prinde peştii în năvodul său sau în undiţa sa. La fel şi un preot: trebuie să alerge după credincioşi, să-i adune, să-i strângă precum strânge păstorul oile sale. Păstorii sau pescarii de oameni trebuie să urmeze cuvântul Domnului Hristos de a lucra cu timp şi fără timp pentru realizarea mântuirii proprii şi a celor încredinţaţi spre păstorire, însă şi păstoriţii să asculte, să împlinească cuvântul Domnului Hristos, pentru că preotul nu pe sine se vorbeşte, se grăieşte, ci învăţătura Domnului Hristos o răspândeşte, încât noi toţi împreună, cler şi credincioşi, formăm Biserica sau Trupul Tainic al lui Hristos“.
La finalul Liturghiei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a mulţumit PS Episcop Petroniu pentru prezenţa la sfinţirea bisericii din Telciu şi a felicitat pe toţi cei care s-au implicat în renovarea locaşului de cult.
„În evangheliile ce se citesc la sfinţirea bisericii, Domnul Hristos spune că Biserica Lui nici porţile iadului nu o vor birui. Lucrul acesta îl simt creştinii dintotdeauna şi, concret, frăţiile voastre. Jertfind pentru biserică, aţi fost convinşi de lucrul acesta, că «aceasta nu-i alta decât poarta cerului, aceasta-i Casa Domnului»“, a spus IPS Andrei.
Ca semn de preţuire, parohului Dănuţ Părăscan, IPS Mitropolit Andrei i-a oferit distincţia „Crucea Transilvană“, iar părintele Teodor Sărmaş a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, distincţia „Crucea Transilvană“ pentru mireni a fost oferită preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi primarului comunei Telciu, Sever Mureşan. Totodată au fost oferite diplome de aleasă cinstire donatorilor şi tuturor celor care s-au implicat în înfrumuseţarea bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae“.
Impresionatul lăcaş de cult din Telciu, zidit între anii 1900-1913, a intrat într-un amplu proces de renovare, începând cu anul 2000. Potrivit parohului Dănuţ Părăscan, s-a renovat în totalitate exteriorul şi interiorul bisericii, iar un ultimele luni s-au finalizat şi lucrările de pictură.
Prezenţă arhierească la Zăvoi
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Duşeşti din Protopopiatul Beiuş, unde a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din filia Zăvoi a acestei parohii, păstorită de parohul Cornel Vilciuc, cu prilejul aniversării a 33 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a sfântului locaş şi a 21 de ani de la târnosirea acestuia.
Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare, de numeroşi preoţi şi credincioşi, atât din Zăvoi, dar şi din localităţile învecinate, care au venit să ia parte la sărbătoare.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfinţitul Episcop Sofronie a vorbit despre înţelesurile adânc duhovniceşti şi simbolice ce reies din chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos.
„Iubirea pe care Dumnezeu o arată în lume se manifestă şi se mărturiseşte prin Biserică şi în zilele noastre. Astfel, suntem chemaţi cu toţii, toţi creştinii, să ne apărăm valorile cele nepieritoare, arătând iubire faţă de aproapele, preţuire faţă de el, cu nimic fiind noi mai prejos decât înaintaşii noştri“.
În continuare, ierarhul a făcut un apel pentru ajutorarea celor aflaţi în suferinţe şi încercări.
„De aceea, facem apel la frăţiile voastre, cum facem apel la toţi dreptmăritorii creştini din Eparhia Oradiei, ca, din ceea ce vă prisoseşte să adunaţi şi, sub coordonarea părintelui paroh, prin protopopiat şi Centrul Eparhial, să dăruiţi pentru fraţii voştri aflaţi în suferinţe şi încercări din judeţul Galaţi, arătându-vă, în felul acesta, dragostea voastră faţă de aproapele. Vă facem cunoscut că Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a virat deja suma de 25.000 lei în contul special deschis de Arhiepiscopia Dunării de Jos pentru sinistraţi, iar Parohia Oradea-Velenţa II a colectat şi a trimis în localităţile afectate de inundaţii 40 de tone de grâu, urmând ca tot ceea ce se va aduna în Eparhia noastră pentru familiile greu încercate să ajungă direct la acestea, prin intermediul sectorului social al Arhiepiscopiei Dunării de Jos“, a spus PS Episcop Sofronie.
De asemenea, deoarece duminică s-a serbat Ziua Europeană de susţinere a Iniţiativei „Unul dintre noi“, iniţiativă cetăţenească susţinută de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhul a făcut un apel pentru continuarea strângerii de semnături în întreaga Eparhie a Oradiei, în vederea susţinerii Iniţiativei „Unul dintre noi“.
Ioan Balint, protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, a făcut o scurtă prezentare a istoriei dăinuirii pe aceste meleaguri a credinţei dreptmăritoare, cu referiri speciale la localitatea Zăvoi. Parohul Cornel Vilciuc, a mulţumit Preasfinţitului Sofronie pentru prezenţa la aniversarea bisericii din filia Zăvoi a Parohiei Duşeşti.
La final, PS Episcop Sofronie a felicitat pe paroh şi pe bunii credincioşi pentru frumoasa activitate ctitoricească, precum şi pentru activităţile pastoral-misionare şi administrativ-gospodăreşti realizate.
Situată în proximitatea şoselei ce face legătura dintre municipiul reşedinţă de judeţ, Oradea, şi oraşul Beiuş, localitatea Zăvoi este o comunitate străveche de români ortodocşi, a căror istorie este strâns legată de centrul de comună Sâmbăta. Prima atestare documentară a localităţii apare în 1674, sub numele de Cârpeştii Mici, denumire păstrată până în vremurile mai noi, când este schimbată în Zăvoi. Statornicia în dreapta credinţă a românilor din Zăvoi este demonstrată de vechile biserici de lemn ce au fiinţat în această vatră, ultima dintre ele, datată de pe la 1850, pe a cărei temelie a fost ridicată actuala biserică de zid cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, prin râvna celor 80 de familii de credincioşi.
Târnosire de biserică la Poieniţa
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a slujit pe 21 septembrie Sfânta Liturghie în filia Poieniţa a Parohiei Poiana, Protopopiatul Orăştie, ocazie cu care a târnosit biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“.
Biserica datează din anul 1776, dar, în timp, au fost efectuate mai multe îmbunătăţiri. Începând cu 2010, prin osteneala parohului Bâldea Daniel şi a credincioşilor, biserica a fost renovată în exterior, urmând ca mai apoi, în acest an, să fie renovată şi în interior şi să fie sfinţită.
La final, în cuvântul de învăţătură, PS Episcop Gurie a amintit credincioşilor despre importanţa grijii pe care trebuie să o aibă pentru biserică, spunând „că biserica este casa Împăratului ceresc pe pământ, unde credincioşii se întâlnesc cu Dumnezeu“. Ierarhul a acordat rangul de iconom părintelui Daniel Bâldea şi a oferit gramate de mulţumire celor care s-au implicat în activităţile desfăşurate.
Biserică monument, târnosită la Rogoz
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica monument istoric cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Rogoz, Protopopiatul Lăpuş, în urma amplelor lucrări de restaurare interioară şi exterioară care au avut loc în ultimii ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în incinta bisericii, cu participarea unui sobor de preoţi, a autorităţilor judeţene şi locale şi a unui mare număr de credincioşi. Parohul Ioan Chirilă şi arhidiaconul Andrei Babosan au primit în semn de apreciere Gramata Episcopală, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. PS Iustin Sigheteanul a prezentat în faţa credincioşilor şi monografia bisericii monument istoric, alcătuită de parohul Ioan Chirilă.