Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri chiriarhale bănăţene
De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a poposit duhovniceşte la Mănăstirea Băile Herculane, care şi-a sărbătorit hramul, iar Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, a Parohiei Timişoara-Iosefin.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a constituit pentru maicile şi pentru mulţimea pelerinilor prezenţi la Mănăstirea Arad-Gai un prilej de alese bucurii duhovniceşti. La slujba Privegherii din ajun şi la Sfânta Liturghie din ziua praznicului, soborul slujitor şi obştea monahală au avut bucuria de a-l avea împreună rugător pe Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
În cuvântul de învăţătură rostit la cele două slujbe, cu tema „Rânduială divină“, pe baza citirilor de praznic şi ale duminicii dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, adică: Pilde 9; Galateni 6; Filipeni 2; Luca 10 şi Ioan 3; ca şi a imnografiei zilei, a arătat că Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi mare sărbătoare a anului bisericesc, este începutul istoriei Noului Legământ prin aceea că dezleagă blestemul asupra strămoaşei neamului omenesc pentru neascultarea de porunca dumnezeiască, aducând în loc binecuvântare şi viaţă înnoită spre dobândirea celei veşnice. Amintind amăgirea Evei celei dintâi de către diavol, şarpele de aramă simbolizează şi jertfa de pe Golgota, făcând astfel legătura cu cea de-a doua Evă prin care Mântuitorul a venit în lume spre împăcarea omului cu Dumnezeu şi cu semenii săi. Sfântul Apostol Pavel lămureşte această lucrare cu răstignirea pentru lume prin urmarea crucii.
Slujba a fost înfrumuseţată şi de hirotonia întru diacon a tânărului teolog Silviu Nicolae Faur. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul mixt „Naşterea Domnului“ al Parohiei Micălaca Veche din Arad. Cu această ocazie a fost prezent şi un grup de credincioşi din Ungaria, care a venit în semn de prietenie şi frăţietate ortodoxă, pentru a ne cunoaşte vestigiile trecutului, ca pe măsură ce ne vom cunoaşte mai bine să ne preţuim mai mult.
Slujire arhierească în Caransebeş
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat sâmbătă, 7 septembrie, în ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului, în mijlocul credincioşilor din cartierul caransebeşean Nord, iar duminică, în ziua praznicului, ierarhul a poposit duhovniceşte la Mănăstirea Băile Herculane, care şi-a sărbătorit hramul.
Astfel, în ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului, la orele dimineţii, chiriarhul, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi din toate parohiile municipiului Caransebeş, alături de numeroşi credincioşi au plecat în procesiune de la biserica reformată până la biserica în construcţie cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din localitate. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către ierarhul bănăţean în faţa bisericii. De asemenea, credincioşii prezenţi în număr mare au avut bucuria de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohial „Ioan Teodorovici“.
La praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Băile Herculane şi-a sărbătorit hramul. Sărbătoarea a debutat la orele dimineţii cu o procesiune, de la aşezământul monahal până la o troiţă, unde pe un podium special amenajat Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.
„În acest an, Dumnezeu a rânduit ca sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului să cadă într-o zi de duminică şi nu una oarecare, ci duminica numită de Biserica noastră dinaintea Înălţării Sfintei Cruci. Astăzi prăznuim Sfânta Cruce, cea de viaţă făcătoare şi totodată, după Sinaxarul Bisericii noastre, o prăznuim pe Maica Domnului, Maica Luminii. Suntem îndemnaţi să ne închinăm Crucii şi să o preacinstim pe Maica Domnului. Noi suntem datori, asemeni ucenicului iubit, să o primim pe Maica Domnului în casele noastre, în familiile noastre, dar mai ales se cuvine să o primim pe Maica Domnului în inimile noastre“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului.
De praznicul Naşterii Maicii Domnului, biserica Parohiei Timişoara-Iosefin, din Protopopiatul Timişoara I, şi-a serbat hramul. Ca în fiecare an, bucuria credincioşilor adunaţi la hram a fost încununată de prezenţa în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Ilie-Eduard Tănase, numit pe seama Parohiei Sânandrei, Protopopiatul Timişoara. După Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor a oficiat slujba Parastasului întru pomenirea ctitorilor şi preoţilor slujitor ai bisericii din cartierul timişorean Iosefin. Apoi, în curtea sfântului lăcaş a avut loc un spectacol muzical, susţinut de fanfara Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timişoara. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial condus de prof. Nicolae Şincari. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a transmis credincioşilor şi slujitorilor Parohiei Timişoara-Iosefin, binecuvântarea şi felicitările Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru râvna şi efortul neobosit al acestora în buna organizare şi desfăşurare a vieţii religioase din această parte a oraşului, prin numeroasele activităţi culturale şi social-caritative organizate în fiecare an. Parohia Timişoara-Iosefin, de la înfiinţarea sa, din anul 1921, până în prezent a desfăşurat prin vrednicii săi slujitori şi credincioşi numeroase acţiuni social-filantropice şi pastoral-misionare, venind astfel în întâmpinarea nevoilor celor aflaţi în suferinţă şi în grele încercări. Dintre personalităţile care au avut un rol deosebit în înfiinţarea Parohiei Timişoara Iosefin amintim pe Iacob Marian şi soţia sa Lenca, principalii ctitori ai bisericii, Emanuil Ungurianu, renumit avocat, filantrop şi om de cultură bănăţean, şi preotul Ioan Imbroane, primul slujitor al bisericii.