De marele praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, ierarhii bănăţeni au slujit în catedralele chiriarhale înconjuraţi de soboare de preoţi şi diaconi. Pe lângă textele scrisorilor ce au fost citite în toate bisericile, ierarhii au ţinut celor prezenţi cuvinte de învăţătură despre însemnătatea praznicului Crăciunului.
Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în cuvântul său de învăţătură rostit în Catedrala arhiepiscopală din Arad, unde a slujit Sfânta Liturghie, a dezvoltat tematica Pastoralei cu titlul „Apropierea Împărăţiei cerurilor“, legată de pericopele sărbătorii şi Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, insistând asupra legăturii pământului cu cerul, a coborârii Fiului lui Dumnezeu cu ridicarea omului, viaţa pământească constituind o pregătire a celei cereşti.
În seara aceleiaşi zile, chiriarhul a participat la slujba Vecerniei în Parohia Micalaca Veche II, cu ocazia hramului bisericii noi. Răspunsurile la slujba Vecerniei au fost date de Corul mixt „Naşterea Domnului“. Chiriarhul Aradului, în cuvântul de învăţătură, a dezvoltat aspecte legate de tematica amintită, prin adâncirea concepţiei despre spaţiul şi timpul pământesc, ca trecere spre nesfârşitul Împărăţiei cerurilor, după care a felicitat membrii formaţiilor corale parohiale „Naşterea Domnului“.
În a doua zi de Crăciun sute de credincioşi au participat la slujba de la Catedrala Veche „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Arad. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Înaltpreasfinţia Sa a arătat în cuvântul de învăţătură că sărbătoarea Crăciunului este şi a familiei creştine, a părinţilor şi a copiilor, îndeosebi a mamelor care se jertfesc pentru formarea generaţiilor viitoare. Istoria înregistrează şi jertfe ale celor nevinovaţi, ca şi pruncii din Betleem, care au fost jertfiţi pentru Cel care a ridicat păcatul lumii. Maica Domnului, al cărei sobor este în ziua a doua de Crăciun, este modelul pentru familie şi speranţa ocrotirii acesteia, potrivit şi Sfintei Evanghelii a zilei şi icoanei Sfântului Împărat Constantin şi a maicii sale Elena.
În cea de-a treia zi de Crăciun, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica din cartierul Traian, oraşul Ineu, Protopopiatul Ineu.
Sărbătoarea Naşterii Domnului la Caransebeş
La praznicul Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, membri ai Permanenţei Consiliului eparhial. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, chiriarhul a arătat că Naşterea Domnului este o sărbătoare a bucuriei: „Suntem la praznicul Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, un praznic al bucuriei, un praznic al împlinirii, un praznic al iubirii. De aceea toate slujbele noastre şi Evangheliile care s-au citit în ultimele zile ale Postului şi Evanghelia care s-a citit astăzi în cadrul Sfintei Liturghii ne vorbesc despre acest eveniment întâmplat în urmă cu peste două mii de ani în cetatea Betleemului. Evanghelia care s-a citit ne vorbeşte despre călătoria şi închinarea celor trei magi care, fiind călăuziţi de o stea, au ajuns la Betleem şi s-au închinat pruncului divin aducându-i ca daruri aur, smirnă şi tămâie. Evanghelia care s-a citit în ajunul praznicului la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare care s-a oficiat unită cu Vecernia praznicului Naşterii Domnului, de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, cap. II, versetele 1-20, ne vorbeşte despre colindul îngerilor şi despre vedenia, experienţa mistică pe care păstorii, oamenii simpli din Betleem, au avut-o în noaptea sfântă a Crăciunului, când au văzut cu ochii cei trupeşti cetele îngerilor care au binevestit naşterea lui Mesia“.
În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Ovidiu Tinca, slujitor la Catedrala episcopală, a fost hirotesit iconom-stavrofor. La slujbă au participat autorităţi centrale şi judeţene, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei „Învierea Domnului“.
În a doua zi de Crăciun, Preasfinţitul Lucian, la invitaţia Preasfinţitului Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Drobeta-Turnu Severin. La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ştefan, ierarhul Caransebeşului a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din incinta Reşedinţei episcopale din Caransebeş.
Slujba de Crăciun la Catedrala din Timişoara
Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a săvârşit Sfânta Liturghie la praznicul Naşterii Domnului, în Catedrala mitropolitană, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba de Crăciun au participat numeroşi credincioşi şi oficialităţi locale şi judeţene.
În cadrul Sfintei Liturghii, pr. Daniel Trăilă, eclesiarhul catedralei, a citit Pastorala de Crăciun a Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, adresată clerului, cinului monahal şi drept-măritorilor creştini din Eparhia Timişoarei. Cu acest prilej, chiriarhul a îndemnat credincioşii la bucurie duhovnicească şi nădejde în mai bine, deoarece prezenţa trupească a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ este dovada vie şi puternică a împlinirii făgăduinţei lui Dumnezeu dată strămoşilor noştri, a dragostei Sale părinteşti şi a purtării Sale de grijă faţă de noi oamenii.
După slujbă, clericii şi credincioşii prezenţi au cântat colinde în cinstea slăvitului praznic al Naşterii Domnului.
În încheiere, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul a transmis tuturor îndemnul de a cinsti aşa cum se cuvine această sfântă zi, bucurându-ne de tot ceea ce Bunul Dumnezeu ne-a dăruit, însă neuitând de cei mai puţin fericiţi şi singuri, care au nevoie de dragostea şi ajutorul nostru. Îndreptându-ne atenţia spre aceştia, vom deveni şi noi bine-vestitori ai bucuriei aduse în lume de Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, bucuria şi mântuirea noastră.
În cea de a doua zi a marelui praznic al Naşterii Domnului, în care este sărbătorit Soborul Maicii Domnului, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Lugoj. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. Ioan Cerbu, protopopul Lugojului. La slujbă au participat numeroşi lugojeni, alături de autorităţi locale şi judeţene. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie foarte mulţi credincioşi- şi copii - s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. La final, Preasfinţitul Paisie a transmis celor prezenţi binecuvântarea şi gândurile de bine ale Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Ion Vidu“ al parohiei, condus de prof. Alina Bogoevici. (Protos. Iustin Popovici, Darius Herea, Valentin Birău)