În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujiri chiriarhale la praznicul Înălţării Domnului
De marea sărbătoare a Înălţării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, iar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la hramul Schitului Reşiţa.
Numeroşi credincioşi au avut bucuria să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Catedrala arhiepiscopală arădeană de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Înălţarea Domnului şi cea a omului“, chiriarhul eparhiei, în contextul citirilor praznicului (Fp. Ap. 1 şi Luca 24), a arătat că întruparea Fiului lui Dumnezeu înseamnă şi unirea deplină a firii dumnezeieşti cu cea omenească, iar aceasta aduce, prin înălţarea la cer a celei dintâi, şi pe cea a celeilalte. Astfel, omul e cinstit cu şederea de-a dreapta Tatălui, locul gătit fiecărui credincios care tinde spre înălţarea continuă prin împreună-lucrarea cu harul dumnezeiesc şi fapte bune. Biserica Ortodoxă Română a consacrat această zi şi celor care, dând dovada jertfei supreme pentru credinţă, neam şi ţară, s-au ridicat pe piedestalul recunoştinţei unanime, totodată a nemuririi, ca răsplată cerească, a subliniat chiriarhul. După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de pomenire a eroilor căzuţi la datorie pentru apărarea ţării la mai multe monumente şi troiţe din municipiu. La festivitate au participat reprezentanţi ai Unităţii Militare din municipiul Arad, din partea primăriei locale şi a diferitelor instituţii administrative şi culturale din oraş. Cu această ocazie, la locurile de cinstire a eroilor, Înaltpreasfinţitul Timotei a subliniat exemplul dat de aceştia pentru devotamentul faţă de neam şi pământul strămoşesc; între ei, sfinţii români din familia voievodului Constantin Brâncoveanu, omagiată în anul acesta, la trei veacuri de la martirizare. Spre deosebire de manifestările de la monumentul din faţa Palatului Administrativ şi cele de la cimitir, la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu, arădenii care au participat au avut ocazia să urmărească şi un scurt program artistic al trupei de elevi de la Şcoala Generală Nr. 5. Astfel de evenimente şi slujbe de pomenire s-au desfăşurat în majoritatea parohiilor din cuprinsul eparhiei, mai cu seamă în cele care au monumente şi troiţe înălţate în semn de recunoştinţă pentru eroii locali care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
Schitul Reşiţa şi-a sărbătorit hramul
În aceeaşi zi, când am prăznuit Înălţarea Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit Sfânta Liturghie la Schitul Reşiţa, care şi-a serbat hramul.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul Alin Ioan Rada, iar la final a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii şi martirii neamului românesc. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din oraşul reşedinţă de judeţ Reşiţa, dar şi din alte zone ale ţării. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. „Îi felicităm pe toţi cei care au devenit şi s-au angajat să rămână ctitori ai acestei mănăstiri, un aşezământ necesar, lângă cel mai mare oraş din eparhia noastră, şi pe toţi cei care contribuie la dezvoltarea şi la întreţinerea acestuia. Sunt zece ani de când credincioşi din Reşiţa şi nu numai, la fiecare praznic al Înălţării Domnului, precum şi în fiecare duminică şi sărbătoare, vin aici cu bucurie să se înalţe duhovniceşte şi să primească Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Şi astăzi suntem în număr foarte mare şi ne vom întoarce cu bucurie în familiile şi casele noastre, mărturisind că Dumnezeu este cu noi şi ne binecuvântează, aşa cum a binecuvântat pe Apostolii Săi, când S-a înălţat de pe pământ la cer“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor. Construcţia schitului a început în toamna anului 2004, pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa, de lucrări ocupându-se stareţul acestui aşezământ, protosinghelul Daniel Cozmaniuc. Sfinţirea locului viitoarei biserici a complexului monahal a avut loc în data de 15 septembrie 2004, Sfânta Liturghie fiind oficiată de PS dr. Laurenţiu Streza - Episcopul Caransebeşului la acea dată. (Diac. Pavel Canea, Darius Herea)