De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri în Duminica a 29-a după Rusalii în Banat
În Duminica a 29-a după Rusalii, a celor zece leproşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în Parohia Timişoara-Zona Dacia, Protopopiatul Timişoara I, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ a Parohiei Arad-Centru.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a efectuat duminica aceasta o vizită pastorală în parohia timişoreană Dacia. Aici, chiriarhul a fost întâmpinat de soborul slujitorilor şi al enoriaşilor, în frunte cu pr. paroh Ioan Bude, protopopul Protoieriei Timişoara I. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“. După slujbă, Mitropolitul Banatului a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Luca 17, 12-19, ce istoriseşte „vindecarea celor 10 leproşi“ de către Mântuitorul Hristos. În acest sens, Înaltpreasfinţia Sa a arătat că Fiul lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre“, ne cheamă pe fiecare dintre noi să alergăm către ajutorul Lui, ori de câte ori suntem biruiţi de greutăţile şi încercările acestei vieţi, pentru a ne vindeca atât trupul, cât şi sufletul de „lepra păcatului“. „Să Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a vindecat şi Îl rugăm să ne trimită fiecăruia înger de pază, să nu mai cădem în amare şi grele păcate, să nu ne întoarcem la starea cea dintâi a leprei păcatului, care a cuprins lumea aceasta întreagă. Să ne rugăm şi pentru cei care mai sunt stăpâniţi de cea mai cumplită boală pe pământ, lepra păcatului, ca Dumnezeu să îi aducă şi pe ei la margine de drum ca la ultimul său drum pe pământ să se întâlnească cu Hristos. Oare ştim noi dacă mâine ne vom mai întâlni cu Hristos, ştim noi sfârşitul vieţii noastre? Iată frăţiile voastre, să fiţi binecuvântaţi că v-aţi întâlnit astăzi în drumul Său spre Golgota cu Hristos Domnul“, a precizat Înaltpreasfinţia Sa. În final, pr. paroh Ioan Bude a mulţumit chiriarhului pentru binecuvântarea adusă slujitorilor şi fiilor duhovniceşti ai acestei parohii. Totodată, părintele paroh a dăruit Înaltpreasfinţiei Sale un album fotografic cu imagini din viaţa parohiei şi un volum monografic dedicat bisericilor din cuprinsul Timişoarei. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a împărţit iconiţe credincioşilor şi a vizitat complexul parohial. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, condus de pr. Ionuţ Florin Filip.
În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, a Parohiei Arad-Centru, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, sub titlul „Cercetarea bisericii“, pe temeiul pericopelor Duminicii (Col. 3 şi Luca 17), precum şi al Cazaniei îndătinate privind mulţumirea datorată lui Dumnezeu pentru binefacerile primate, şi având în vedere anul omagial început, Înaltpreasfinţia Sa a făcut retrospectiva sărbătorilor trecute insistând asupra arătării lui Dumnezeu în lume pentru ca oamenii înşişi să se arate, înţelegând şi mărturia recunoaşterii lor înaintea lui Dumnezeu, subliniind cuvintele Sfântului Apostol Pavel, că Domnul Însuşi Se va arăta împreună cu cei ce-L iubesc, la venirea cea de-a doua, întru slavă. Cei credincioşi sunt îndemnaţi astfel să stăruiască în cercetarea bisericii nu doar printr-o frecvenţă obişnuită, ci prin lucrarea doveditoare a credinţei arătată prin fapta oglinditoare a recunoştinţei pentru tot ceea ce au de la Dumnezeu sau din comuniunea cu semenii. Iar aceasta nu în proporţia singulară a celui conştient că se cuvine a mulţumi pentru o binefacere, ci în aceea a celor trimişi să îşi arate vindecarea în faţa Altarului ca şi în Evanghelia zilei, adică a celor zece leproşi. Ilustrativă în acest context poate fi mijlocirea Patriarhului Avraam din Vechiul Testament către Dumnezeu pentru iertarea unei cetăţi, având ca motivare numărul minim al celor buni ce o locuiesc şi care corespunde numărului celor vindecaţi din Evanghelie (cf. Fac. 18), a arătat chiriarhul. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Timotei a hirotesit întru iconom pe preacucernicul preot dr. Cristinel Ioja, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, ca apreciere şi meritată răsplată pentru întreaga activitate educaţională pe care o desfăşoară. La finalul slujbei, preacucernicul preot iconom Cristinel Ioja a mulţumit chiriarhului, în numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, pentru bucuria duhovnicească prilejuită şi pentru permanenta grijă părintească pe care Înaltpreasfinţia Sa o poartă faţă de această frumoasă biserică arădeană.