Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Slujiri misionare în eparhii din Muntenia și Dobrogea
Ierarhi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au efectuat în Duminica a 4-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, vizite pastorale în parohii, au săvârșit Sfânta Liturghie și au sfințit locașuri de cult în prezența ctitorilor, autorităților locale, precum și a numeroși credincioși. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit pericopa evanghelică rânduită, au vorbit despre importanța acestei duminici și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie au participat și reprezentanții a peste 16 filiale ASCOR din țară, precum și membrii Consiliului Director al filialei din Chișinău, Republica Moldova. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Matei (cap. 8, vv. 5-13), care amintește minunea vindecării slugii sutașului. „Un centurion a venit la Mântuitorul și L-a rugat pentru servitorul lui care era bolnav, la un pas de moarte. Mântuitorul, ca întotdeauna binevoitor, a dorit să meargă la casa în care se afla slujitorul bolnav pentru a-l vindeca. Aici intervine un comportament plin de modestie, de bună-cuviință și mai ales de recunoaștere a propriilor limite din partea ofițerului roman. I-a spus de față cu toți că nu este vrednic să-L primească sub acoperișul casei lui, dar îl ruga să rostească un singur cuvânt pentru că servitorul lui avea să se tămăduiască. Mântuitorul, uimit de un asemenea cuvânt, a rostit o apreciere pe care nu a spus-o niciodată, nici chiar față de cei din neamul iudeilor: «La nimeni în Israel n-am găsit atâta credință» (Matei 8, 10). În încheierea Evangheliei, ni se spune că în urma cuvântului pe care Mântuitorul l-a spus, slujitorul centurionului s-a vindecat. Evanghelia de astăzi ne oferă o lecție tulburătoare de iubire, de smerenie, de credință și de rugăciune. Ar trebui să medităm îndelung asupra acestor învățături. (...) De aceea, Mântuitorul l-a dat ca model, și el rămâne un strălucitor exemplu, chiar dacă nu vine din rândul celor care L-au urmat pe Domnul, a celor care I-au ascultat cuvintele în întreaga Sa propovăduire a Evangheliei”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. La final, ierarhul a vorbit despre importanța duminicii în care s-a făcut pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al 4-lea Ecumenic.
Slujire arhierească la catedrala din Târgoviște
Duminică, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre sutașul roman din Evanghelie, care a mărturisit o credință puternică și statornică, o smerenie adâncă și o iubire profundă față de aproapele. De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că fiecare dintre noi suntem chemați să împărtășim iubire și ajutor aproapelui nostru aflat în nevoie, la fel cum Biserica noastră strămoșească promovează filantropia sau caritatea în societate, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Binecuvântare în Parohia Glâmboc, județul Argeș
Credincioșii Parohiei Glâmboc din Protoieria Pitești, județul Argeș, au participat duminică, 14 iulie 2019, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, ierarhul locului a acordat distincția „Crucea Basarabă” preoților Lazăr Cristian și Moise Alexandru de la Parohia Glâmboc pentru activitatea administrativ-gospodărească și pastoral-misionară.
Liturghie arhierească la Catedrala din Galați şi în Slobozia
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat în Duminica a 4-a după Rusalii Sfânta Liturghie, în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din municipiu. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, în care ni se prezintă cum Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat pe sluga bolnavă a unui conducător de oști roman din Capernaum. „În Evanghelia de astăzi ni se arată ce face omul bun și credincios, când pentru sănătatea unui semen al său se adresează oriunde este cu putință. Între sutaș și subalterni era un raport de subordonare potrivit legii. Aceasta stabilea că un conducător trebuie să fie un comandant care respectă legile, iar cei care sunt conduși, de asemenea, să asculte de cei care păzesc legile. Mai există însă o lege, care își are obârșia în altă parte, și este o lege a firii care guvernează raporturile dintre oameni ca frați, indiferent de poziția socială a acestora. Este legea lăuntrică, dumnezeiască sau morală, care nu se bazează doar pe rațiune, ci pe empatie, deoarece în noi și între noi există o rudenie mult mai adâncă decât rudenia trupească. Această lege lăuntrică are în ea esența bunătății inimii, iar această bunătate este covârșitoare și compătimitoare”, a spus ierarhul Dunării de Jos. La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a oferit iconițe.
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” din municipiul Slobozia. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfinția Sa a vorbit despre puterea credinței în Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor. La final, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a acordat Ordinul „Crucea Sloboziei” președintelui Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, pentru implicarea jertfelnică în comunitățile parohiale din județul Ialomița.
Sfințirea bisericii Parohiei Iulia, județul Tulcea
În Duminica a 4-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a binecuvântat pictura noii biserici cu hramul „Schimbarea la Față” a Parohiei Iulia din Protopopiatul Niculițel. Construită între anii 2005 şi 2012, biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură în stil neobizantin de pictorul Arnolt Haul. La final, preotul paroh Axente Nicu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorilor le-au fost înmânate diplome de apreciere din partea Centrului eparhial.