În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujiri misionare în Episcopia Caransebeșului
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat, în perioada 15-18 august, mai multe comunități parohiale din județul Caraș-Severin unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Duminică, 18 august, ierarhul a binecuvântat lucrările realizate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Gherteniș, și o placă aniversară, la împlinirea a 200 de ani de la construirea lăcașului de rugăciune.
După binecuvântarea lucrărilor efectuate la exteriorul bisericii din Gherteniș și a plăcii aniversare de pe frontispiciul acesteia, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie, ne-a transmis arhid. Pavel Canea.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre istoria acestei biserici, ridicată în anul 1824: „I-am îndemnat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să aibă grijă în continuare de această biserică, pentru că moșii și strămoșii lor au ridicat-o cu multă trudă în vremuri grele, în prima jumătate a secolului al 19-lea. La mijlocul secolului al 17-lea, a existat la Gherteniș o altă biserică, una mult mai mică, dar, după anul 1800, credincioșii de la Gherteniș au dorit să ridice o biserică frumoasă, spațioasă, generoasă, și iată că, după 200 de ani, credincioșii ortodocși se roagă în această biserică închinată Maicii Domnului”.
La final, cei care au susținut lucrările de înfrumusețare au primit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron”, precum și diplome de recunoștință. De asemenea, părintele paroh Ciprian Graur i-a oferit ierarhului o plachetă aniversară.
Vineri, 16 august, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. La final a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru mama ierarhului, trecută la cele veșnice în urmă cu 5 ani, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, Preasfinția Sa a mers în aceeași zi și la mormintele părinților săi, aflate la Mănăstirea Românești din comuna Tomești, județul Timiș, Arhiepiscopia Timișoarei.
Ziua a continuat cu o slujbă de mulțumire oficiată la împlinirea a unui secol de viață a Dosiei Quint, căreia ierarhul i-a dăruit o icoană, Sfânta Scriptură și Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni, potrivit sursei citate.
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august, Preasfințitul Părinte Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, cea mai mare biserică din oraș, care și-a sărbătorit hramul.
În aceeași zi, ierarhul a binecuvântat o troiță de marmură amplasată la ieșirea din România spre Serbia prin Vama Naidăș și le-a oferit diplome de recunoștință ctitorilor.
În ajun, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie, urmată de Prohodul Maicii Domnului, la Mănăstirea Teiuș din Caransebeș.