De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri misionare în Norvegia și Italia
Românii din Norvegia și Italia au fost binecuvântați de curând de arhierei și au participat la slujbele săvârșite de aceștia, ascultând cuvintele de învățătură și îndemnurile cu privire la întărirea și cultivarea credinței ortodoxe. De asemenea, în unele locuri, au fost săvârșite slujbe misionare în comunități mai îndepărtate, unde oamenii au primit mângâiere și sfătuire duhovnicească.
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, împreună cu părintele protoiereu Andrei Marius Pop, a făcut de curând o vizită pastorală la românii de dincolo de Cercul Polar, în Norvegia, se arată pe site-ul eparhiei: episcopiascandinaviei.se. Sâmbătă, 24 august 2019, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia din Skjervøy și a botezat un prunc din comunitate. Duminică, 25 august 2019, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare” și „Sfânta Muceniță Lucia din Roma” - Tromsø. Cu acest prilej, ierarhul a oferit mai multe daruri copilașilor și credincioșilor, unii dintre ei veniți de la mari distanțe pentru a participa la sfintele slujbe.
Preasfințitul Macarie le-a transmis, cu emoție și bucurie, un îndemn românilor din îndepărtatele ținuturi arctice: „Oricât de departe ne-am afla, oricât de greu ne-ar fi, să stăm tari în credință și să nu ne abandonăm țara! Să stăm tari în credință, căci aceasta este demnitatea noastră. Aceasta ne face oameni, ne înnobilează. Este averea cea mai de preț pe care o avem. Putem câștiga sau pierde totul pe lumea aceasta – însă, singură, dreapta credință ne rămâne reper absolut și cale de mântuire. Doar prin credință putem trăi cu adevărat viața cea bună. În cumplita dezorientare și dezordine care a cuprins lumea, credința ne este unicul fundament trainic pe care dacă-l avem nu ne vom rătăci, nu ne vom pierde cu firea, ci vom afla de la Bunul Dumnezeu răspunsurile potrivite la vreme potrivită cu privire la ce să facem cu viețile noastre. Chiar dacă unii dintre voi vă aflați aici de multă vreme, chiar și dacă v-ați adus sau întemeiat familie aici, cu toții să nu uităm că avem o țară, una singură, nu mai multe! Aici suntem oaspeți. Poate ne este bine acum, aici, dar cum sunt și cum vor fi vremurile nu stă sub stăpânirea noastră. Or, aproape fiecare dintre noi are ceva lăsat acolo, în țară. O gospodărie, un pământ muncit de strămoși, o casă părintească, neamuri. Pe acestea să nu le lăsăm, preaiubiții mei, căci ele sunt pământul în care au prins rădăcinile noastre și pe ele ne-am înălțat. Să nu le lăsăm în paragină, ci să cultivăm intens legăturile cu cei rămași acasă”, a spus Episcopul ortodox român al Europei de Nord în cuvântul de învățătură.
Preasfințitul Episcop Macarie a vizitat la domiciliu și câteva familii, săvârșindu-le slujba de binecuvântare a locuințelor lor.
În Duminica a 10-a după Rusalii, când Biserica a rânduit să fie citită pericopa evanghelică care vorbește despre vindecarea lunaticului, la paraclisul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de lângă Roma, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Arhiereul-vicar al Episcopiei ortodoxe române a Italiei, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania. Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii care au participat la slujbă și a rostit un cuvânt de învățătură.