Marți, 7 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru” Narcisa, Bacău, din sobor făcând parte preoții slujitori ai acestui sfânt chivot băcăuan și alți preoți băcăuani. La slujbă au participat credincioșii parohiei, precum și alți pelerini veniți pentru împreună-rugăciune la ceas de sărbătoare închinată Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
Slujiri și binecuvântări arhierești în Duminica a 4-a după Rusalii
În Duminica a 4-a după Rusalii, ierarhii din eparhiile Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie la catedrale episcopale, mănăstiri și au efectuat vizite pastorale în parohii, unde au hirotonit preoți și au oferit distincții eparhiale. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în cadrul cărora au tâlcuit pasajul evanghelic rânduit (Matei 8, 5-13), evidențiind smerenia, mila și credința sutașului față de slujitorul său. La final, au rostit rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei.
Credincioși din Capitală au participat duminică, pe Colina Bucuriei, la Sfânta Liturghie, săvârșită la „Baldachinul Sfinților” de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale, informează TRINITAS TV.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat duminică în mijlocul obștii mănăstirii bucureștene Radu Vodă.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre smerenia sutașului: „Sutașul sau centurionul roman, care avea în subordine 100 de soldați, venea înaintea Mântuitorului cu rugămintea de a-i vindeca slujitorul. Evanghelistul Matei ne spune că Mântuitorul avea să rămână impresionat de atitudinea acestui sutaș și a spus un cuvânt de apreciere cum nu a rostit față de nimeni altădată: «Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință» (Matei 8, 10)”.
Municipiul Târgoviște
În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț Ciulei, pe seama Parohiei Schela Mare, Protoieria Târgoviște Sud.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre necesitatea aprofundării și intensificării slujirii pastorale în parohiile din Arhiepiscopia Târgoviștei, pentru a oferi credincioșilor solide repere de credință și de speranță, în vremuri de secularizare, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Sâmbătă, 4 iulie 2020, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Eugen Stroe, pe seama Parohiei Vultureanca, Protoieria Găești, județul Dâmbovița.
Mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” din Capidava, județul Constanța
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” din Capidava, județul Constanța, care și-a sărbătorit cu anticipație hramul duminică, informează TRINITAS TV.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre sfinții martirizați la Halmiris: „Astăzi, noi îi cinstim aici și pe Sfinții Epictet și Astion, veniți din Răsărit și care au poposit la Halmiris. În drumul lor către această cetate, s-au oprit și în locul acesta, care era port la Dunăre, și s-au odihnit în călătoria lor. De aceea, am ales hramul Sfinților Epictet și Astion la această mănăstire de lângă cetatea Capidava, pentru că ei se bucură să revină aici și să aducă darurile cele dumnezeiești din ceruri”.
Lucrările de reconstrucție a mănăstirii au început în anul 2009. Paraclisul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și corpul de chilii au fost binecuvântate în anul 2013.
Parohia Oești Ungureni, județul Argeș
În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Oești Ungureni din județul Argeș, unde a slujit Sfânta Liturghie. La slujbă a fost prezentă și interpreta de muzică populară Elisabeta Turcu. Pentru activitatea desfășurată în conservarea și transmiterea folclorului românesc autentic, Înaltpreasfinția Sa i-a oferit Distincția eparhială „Sfânta Muceniță Filofteia”, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
Biserica din Parohia Oești Ungureni este ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost construită de Elena Racoviță în anul 1897.
Municipiul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi” din municipiul Buzău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Gabriel Mîndruță, pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”, Protoieria Buzău 2, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat atât mila pe care a avut-o sutașul față de slujitorul său, cât și credința acestuia că Mântuitorul îl va putea vindeca. „Sutașul din Capernaum a avut nu numai bunătate și milă față de slujitorul său, de care s-a îngrijit ca de propriul copil, ci și smerenie, delicatețe și mai ales credință. Tocmai această virtute esențială a fost apreciată de Mântuitorul, când l-a comparat cu poporul ales: «la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință» (Matei 8, 10). De aceea, în final, i-a spus: «Du-te, fie ție după cum ai crezut» (Matei 8, 13), iar Evanghelistul notează că, în acea clipă, slujitorul sutașului s-a însănătoșit, de unde înțelegem că împlinirea rugăciunilor noastre depinde foarte mult de credința pe care o avem”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Municipiul Galați
În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
„În Evanghelia de astăzi ni se arată puterea cuvântului Mântuitorului în actul de vindecare sufletească și trupească. Sutașul roman, prin smerenie și credință puternică, solicită Mântuitorului vindecare de la distanță prin cuvânt, nu pentru sine, ci pentru sluga sa. El a înțeles valoarea taumaturgică a cuvintelor Domnului cu putere multă și de aceea, văzând credința sa, Mântuitorul vindecă prin cuvânt sluga sutașului. Domnul ne arată și nouă puterea rugăciunilor pentru semenii noștri, îndeosebi pentru cei bolnavi”, a spus ierarhul.