De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujiri şi vizite pastorale în Mitropolia Banatului
În Duminica a 3-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a slujit la Mănăstirea „Izvorul Miron“ - Româneşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Vinga, Protopopiatul Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Oraviţa, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Duminica a 3-a după Sfintele Paşti (a Mironosiţelor) la Mănăstirea „Izvorul Miron“-Româneşti. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de vară al mănăstirii cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ şi „Izvorul Tămăduirii“. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj. După Sfânta Liturghie, în incinta mănăstirii s-a desfăşurat cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului coral „Cântările Învierii“, în cadrul căruia formaţii corale din Arhiepiscopia Timişoarei au prezentat un bogat program de cântări religioase specifice perioadei pascale. Festivalul a reunit mai multe formaţii corale de prestigiu din zonă, dintre care amintim: corurile bisericeşti din parohiile timişene Făget, Săcălaz, Ghiroda, Gătaia şi Corul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi din Lugoj. La eveniment au luat parte foarte mulţi credincioşi şi autorităţi locale. Principalii organizatori ai acestui eveniment cultural, artistic şi bisericesc deopotrivă sunt Arhiepiscopia Timişoarei, Protopopiatul Făget şi Primăria Giroc. La final, toate corurile participante au primit din partea organizatorilor diplome şi daruri.
Slujire arhierească şi sfinţire de capelă în Parohia Vinga
În Duminica a 3-a după Paşti, credincioşii din Parohia Ortodoxă Vinga au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Cu această ocazie, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, înconjurat de preoţii parohiei, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia“ al parohiei. IPS Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură despre mărturia mironosiţelor (pe baza citirilor scripturistice Fapte 6; Marcu 15-16), despre Învierea Domnului şi despre cultul pentru cei adormiţi în nădejdea dobândirii veşniciei. După terminarea Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi s-au îndreptat spre cimitirul comunal, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a săvârşit împreună cu un sobor de preoţi slujba de sfinţire a capelei mortuare cu hramul „Învierea Domnului“. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Răzvan Sas a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale, precum şi autorităţilor locale şi judeţene pentru cinstea şi onoarea, dragostea şi bunăvoinţa de a poposi în această parohie. Tot la final, primarul Sorin-Ioan Negrei a mulţumit lui Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, pentru sprijinul financiar acordat comunei Vinga, pentru realizarea acestei capele, precum şi persoanelor care s-au implicat în mod direct la ridicarea ei. De asemenea, la ceas de seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Ineu-Traian. Aici, chiriarhul a săvârşit împreună cu un sobor de preoţi slujba Vecerniei şi a Acatistului Sfinţilor Iorest şi Sava, ocrotitorii bisericii noi din această parohie. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre viaţa Sfinţilor Ilie Iorest şi Sava Brancovici. Părintele paroh Sever Mocanu a mulţumit chiriarhului pentru acest popas duhovnicesc şi tuturor credincioşilor pentru participare.
Spiritualitate şi cultură pentru credincioşii orăviţeni
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent în această duminică în mijlocul credincioşilor Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din Oraviţa. Cu acest prilej, ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială. La slujbă au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. Vizita Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian în oraşul Oraviţa a fost prilejuită de acţiunile spirituale, culturale şi artistice desfăşurate în Episcopia Caransebeşului în săptămâna 19-26 aprilie, intitulată „Zilele credinţei şi culturii“ în Caraş-Severin, duminică, 26 aprilie, fiind ultima zi. „A rânduit Bunul Dumnezeu ca Zilele credinţei şi culturii să le încheiem la Oraviţa prin slujirea Sfintei Liturghii şi să fim alături de preoţii şi credincioşii acestui oraş cultural cu rezonanţă spirituală foarte îndelungată. Aici a existat un protopopiat istoric, dar în zona aceasta adeseori poposea şi Sfântul şi Marele Mitropolit Andrei Şaguna, de aceea Sfântul Mitropolit, înainte să fie canonizat, a fost pictat în tronurile arhiereşti“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian. Ierarhul a participat în cursul zilei şi la o expoziţie fotodocumentară despre importanţa oraşului Oraviţa pentru eparhie, în foaierul Teatrului istoric „Mihai Eminescu“ din Oraviţa, anul 2015 fiind pentru Episcopia Caransebeşului an jubiliar, împlinindu-se 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului. În continuare, Preasfinţitul Părinte Lucian alături de autorităţi locale, istorici, oameni de cultură, preoţi şi credincioşi din Oraviţa au vizionat piesa de teatru „Mironosiţele“, scrisă de dramaturgul Victor Ioan Popa. Interpretarea actului artistic de către elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu“ din Caransebeş, împreună cu eleve de la cele mai importante licee din Caransebeş, a avut loc în sala de spectacole a teatrului. „Cu pace în suflet şi cu bucurie în inimă, să-I mulţumim Domnului pentru toate manifestările şi evenimentele organizate de Episcopia Caransebeşului în aceste zile, într-adevăr ale credinţei şi culturii. Încheiem cu această piesă şi Îl rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască sănătate şi putere să continuăm lucrarea începută de înaintaşii noştri“, a adăugat Preasfinţitul Lucian.