În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Solidari cu bănățenii afectați de furtună
Partea de vest a țării a fost lovită, duminică după-amiază, de o vijelie puternică, ce a atins viteza de 108 km/h. Furtuna extremă a afectat Catedrala Mitropolitană din Timișoara, zeci de biserici și case parohiale din Arhiepiscopia Timișoarei, precum și numeroase alte imobile.
Imediat după încetarea furtunii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, s-a deplasat în parohiile afectate, în vederea identificării pagubelor care au survenit. A mobilizat preoții să organizeze grupe de credincioși pentru a interveni imediat pentru remedierea efectelor furtunii, întorcându-se la Centrul eparhial la miezul nopții. De asemenea, chiriarhul Banatului a ținut legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență Timiș să intervină, cât mai rapid posibil, pentru salvarea celor aflați în dificultate, dar și pentru găsirea urgentă a soluțiilor de remediere a bisericilor afectate.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a dat dispoziție tuturor preoților din eparhie să sprijine, pe cât posibil, pe cei care au avut decese în familiile lor, oferindu-se locuri de veci gratuite și scutirea de orice contribuție financiară, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, să se acorde în continuare ajutoare financiare sau materiale celor care au trecut prin această încercare.
„Rog pe toți preoții din eparhie să dea dovadă de multă solidaritate față de familiile care au avut de suferit în urma furtunii, ca, într-un timp cât mai scurt, bisericile, casele și școlile afectate să poată fi utilizate de beneficiarii lor. În acest moment se efectuează reparații la majoritatea bisericilor și caselor afectate de furtună, asigurându-se minimul necesar din fondurile protopopești de întrajutorare, precum și din fondul Centrului eparhial de solidaritate creștină, ținându-se seama, în mod special, de casele familiilor cu resurse financiare insuficiente, întrucât mulți dintre cei încercați în aceste zile nu reușesc să depășească o astfel de situație. Mulțumim Preafericitului Patriarh Daniel, care în aceste momente a fost alături de noi, asigurându-ne de un ajutor financiar pentru refacerea bisericilor, caselor parohiale și locuințelor credincioșilor din Mitropolia Banatului!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
Tot la îndemnul Părintelui Mitropolit Ioan, la Catedrala Mitropolitană și la celelalte biserici și mănăstiri se vor oficia slujbe de pomenire pentru toți cei care și-au pierdut viața în urma acestei calamități naturale, dar și slujbe pentru însănătoșirea grabnică a răniților. Actualmente, peste 40 de oameni din Timișoara și județul Timiș, printre care și copii, cu diferite leziuni de diverse grade, sunt internați în spitale, având nevoie de îngrijiri medicale specializate.
În orașul de pe Bega s-a văzut o bună mobilizare a tuturor instituțiilor desemnate să intervină în astfel de situații, motiv pentru care lucrurile încep să revină la normalitate, dat fiind că, atât la îndemnul ierarhului nostru, cât și al autorităților, oamenii cooperează eficient spre îndepărtarea urmelor lăsate de furtună.
Numai câteva minute de furtună au fost de ajuns să lase în Timișoara un peisaj sumbru și dezolant: zeci de case și blocuri cu acoperișurile deteriorate parțial sau integral, sute de copaci rupți sau smulși efectiv din rădăcini, stâlpi de iluminat și fire de curent căzute pe carosabil și zeci de autoturisme cu parbrizele sparte. Fenomenele meteorologice neobișnuit de violente s-au soldat, din nefericire, nu numai cu nenumărate pagube materiale, dar și cu victime omenești. Bilanțul anunțat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, nefiind unul definitiv, ci într-o permanentă schimbare, numără până în prezent, în județul Timiș, 5 morți și 47 de răniți.