Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Solidaritate sistematică pe termen lung
Membrii Adunării Generale a Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a clerului şi salariaţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor s-au întrunit joi, 19 aprilie, în Sala „Colloquium” a Palatului Patriarhiei. Din această asociație fac parte și clerici, şi salariaţii bisericești din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului și Episcopia Giurgiului. La finalul întrunirii, membrii Adunării Generale au fost primiți de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Ședința anuală a Adunării Generale a Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a membrilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, din Episcopia Alexandriei şi Teleormanului și din Episcopia Giurgiului a avut pe ordinea de zi prezentarea și aprobarea raportului privind activitatea financiară pe anul precedent. De asemenea, au fost prezentate proiectele pentru anul în curs, precum și anumite modificări care au fost realizate în cadrul statutului Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR). La întrunire a fost prezent și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
La finalul ședinței, membrii Adunării Generale au fost primiți în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvânt de binecuvântare. „Vă felicităm că v-ați reunit pentru consfătuire și că v-ați întărit în comuniunea frățească pentru ajutorarea reciprocă, deoarece aceasta este prima și marea lucrare a acestor asociații de ajutor reciproc. Există două tipuri de solidaritate: solidaritatea spontană, care se organizează când au loc evenimente neprevăzute; și solidaritatea sistematică, organizată pe termen lung. Asociația Casei de Ajutor Reciproc este o solidaritate sistematică organizată în libertate și responsabilitate pe termen lung. Nu este bazată doar pe aspectul de a primi, ci este vorba de o contribuție la început, după care, fiind membru, cineva se poate împrumuta. Aici este legătura dintre libertate și responsabilitate, ca dimensiuni esențiale în organizarea solidarității sistematice. Trebuie să ne învățăm să unim libertatea cu responsabilitatea și rațiunea cu sentimentul. Nu este suficient să fim emoționali, ci trebuie să fim și raționali, ca să ne ajutăm reciproc într-o formă organizată. La început, în anul 2012, au fost 1.175 de membri. În prezent sunteți 1.849 de membri. Vă felicităm pentru faptul că a crescut solidaritatea și vreau să evidențiez că această Casă de Ajutor Reciproc nu este doar pentru Arhiepiscopia Bucureștilor, ci și pentru eparhiile vecine, Episcopia Alexandriei și Teleormanului și Episcopia Giurgiului. Împreună formează o solidaritate organizată, o comuniune de întrajutorare. Mulțumim Preasfințitului Galaction pentru că a răspuns invitației dumneavoastră de a veni astăzi la această evaluare a activității din anul precedent și sperăm că această lucrare va aduce roade și în viitorul apropiat”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cei prezenți au primit din partea Preafericirii Sale volumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor” și pliantul „Dealul Mitropoliei din București. 1668-2018”.
Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, casele de ajutor reciproc ale clerului şi salariaţilor bisericeşti din eparhii au ca scop acordarea de împrumuturi şi ajutorarea membrilor lor, la cererea acestora. „Casa de Ajutor Reciproc se adresează membrilor clerici și mirenilor care fac parte dintr-o instituție bisericească, adică cei care sunt angajați ai Bisericii Ortodoxe Române. În fiecare an, Casa de Ajutor Reciproc vine în ajutorul celor care sunt înscriși ca membri, fiind o instituție de întrajutorare a celor care doresc să facă un împrumut în condiții mai avantajoase decât sunt la un sistem bancar. De aceea, în fiecare an am căutat ca să fie dobânzi și un plafon de împrumut avantajoase, fără a percepe adaosuri și alte comisioane. Casa de Ajutor Reciproc oferă și ajutoare pentru membrii înscriși, în sensul că oferă sprijin celor care au situații neprevăzute, precum cele de deces și boală, dar, bineînțeles, și situații mai fericite, și anume cele de naștere”, a precizat pr. Gheorghe Zaharia, președintele Asociației Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Arhiepiscopiei Bucureştilor.