Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Spectacol în dar pentru vârstnicii din Oradea
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în colaborare cu Teatrul de Stat din Oradea şi Teatrul pentru Copii şi Tineret "Arcadia" din Oradea, au organizat joi, 30 septembrie, un spectacol pentru persoanele de vârsta a treia.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Senectuţii (1 octombrie), în sala de spectacole a Teatrului "Arcadia", actorii Teatrului de Stat din Oradea au jucat piesa "Desculţ în parc" de Neil Simon, în traducerea şi regia lui Sebastian Lupu. Această piesă s-a bucurat de un real succes de-a lungul timpului. Pe scena Teatrului de Stat din Oradea a fost jucată, pentru prima dată, în urmă cu doi ani. Actorii orădeni au fost ovaţionaţi de cei aproape 200 de spectatori. Piesa înfăţişează eforturile a doi tineri căsătoriţi de a convieţui şi mai ales de a-şi armoniza personalităţile ce dau naştere unor sentimente şi manifestări contradictorii. Povestea de dragoste a celor doi tineri se desfăşoară într-un apartament mic, unde ninge, încălzirea centrală este defectă, iar cămara este folosită drept dormitor, în care intră doar un pat. "Am fost deosebit de onorat când doamna Viorica Cherteş, preşedintele AFOREO, ne-a propus o manifestare care, din start, mi s-a părut extrem de inspirată. Dânsa a dorit acest lucru, şi am fost cât se poate de disponibil pentru marcarea, aşa cum se cuvine, a Zilei Senectuţii, oferind membrilor asociaţiei pe care o conduce, şi în special vârstnicilor, un spectacol gratuit. Sunt convins că participanţii vor aprecia eforturile doamnei Cherteş şi, în aceeaşi măsură, şi talentul actorilor noştri. Cred, de asemenea, că astfel de iniţiative sunt binevenite, cu atât mai mult cu cât trecem printr-o perioadă dificilă şi cele mai vulnerabile categorii sunt bătrânii şi tinerii. Nu trebuie să ne lăsăm pradă deznădejdii, iar astfel de acţiuni au darul să ne arate că numai cu credinţă în Dumnezeu şi cu spirit de solidaritate putem depăşi aceste vremuri grele", ne-a declarat Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat din Oradea. Prin organizarea acestui eveniment, s-a urmărit atragerea atenţiei tinerilor asupra importanţei pe care trebuie să o acorde persoanelor vârstnice, în acest sens fiind povaţa "dacă nu ai bătrâni, să îţi cumperi" sau "dacă îi ai, să îi asculţi". Recunoştinţă pentru grija celor în vârstă Aceste activităţi reprezintă un gest de mulţumire adus bătrânilor, într-un cadru organizat şi festiv, pentru dragostea, grija şi blândeţea cu care ne poartă de grijă. "Mulţumim din suflet Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi doamnelor din Asociaţia Femeilor Ortodoxe că s-au gândit la noi, cei de vârsta a treia, să mai ieşim în lume, să mai socializăm, amintindu-ne astfel de tinereţea noastră, când ne întâlneam cu prietenii şi cunoscuţii", ne-a declarat Petru Faragău din Oradea. "Ne bucurăm că am reuşit să adunăm un număr aşa de mare de pensionari, persoane ajunse la vârsta cărunteţelor, şi de acum înainte ne vom strădui să devină o tradiţie ca, în fiecare an, în luna octombrie, să-i sărbătorim pe cei mai blânzi, buni şi plini de iubire, bătrânii noştri", ne-a declarat Viorica Cherteş. La finalul spectacolului, toţi cei prezenţi au fost invitaţi de doamnele din asociaţia ortodoxă să participe la o mică agapă în holul teatrului.