Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Spectacol în memoria mitropolitului Bartolomeu
Un spectacol dedicat memoriei vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Sala "Auditorium Maximum" a Casei Universitarilor. Manifestarea artistică a fost organizată de Liceul Pedagogic "Gheorghe Lazăr" din Cluj-Napoca. Au urcat pe scenă ansambluri folclorice şi formaţii ale elevilor din Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, care au interpretat atât piese religioase, cât şi melodii tradiţionale româneşti. Printre participanţi s-au numărat şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, coordonaţi de ierodiaconul Iosif de la Catedrala mitropolitană.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a fost prezent la eveniment în calitate de invitat de onoare. Ierarhul a evidenţiat în deschiderea festivalului apropierea faţă de tineri pe care o arăta vrednicul de pomenire mitropolit. "Mitropolitul Bartolomeu rămâne un reper, iar faţă de tineri avea o receptivitate aparte. I-a iubit pe tineri şi i-a învăţat. De aceea, iniţiativa doamnei profesoare Ioniţa Timiş şi a Liceului Pedagogic de a organiza acest festival de tradiţii în memoria mitropolitului Bartolomeu este bine-venită şi o binecuvântăm cu tot sufletul. Creştinismul, când e vorba de tineri, are o deschidere unică. Sfântul Apostol Pavel, adresându-se lui Timotei, tânărul său ucenic, îi zice aşa: "Nimeni să nu dispreţuiască tinereţile tale şi fă-te exemplu credincioşilor, cu cuvântul, cu viaţa, cu dragostea şi cu purtarea"", a arătat IPS Mitropolit Andrei. Festivalul s-a încheiat cu recitaluri susţinute de interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean şi Ansamblul de muzică tradiţională românească "Icoane", condus de Ioan Bocşa.