Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Spectacol liric la Salina Ocnele Mari
Salina Ocnele Mari, aflată la 10 kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, a găzduit la începutul acestei săptămâni debutul turneului muzical „Armonii pascale“. Evenimentul cultural, realizat de Asociaţia culturală Pro Valores şi Amena Studio, s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
În această duminică, închinată Sfântului Ioan Scărarul, premergătoare praznicului Bunei Vestiri, IPS Părinte Varsanufie a slujit Sfânta Liturghie în Capela „Sfânta Mare Muceniţă Varvara“, din Salina Ocnele Mari. După slujba arhierească, credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie şi ceilalţi vizitatori ai salinei s-au bucurat de un spectacol inedit de poezie creştină şi muzică instrumentală. Actriţa Daniela Nane a recitat versuri din creaţia lirică a poeţilor creştini Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic, Benone Burtescu şi Costache Ioanid, iar pianista Ioana Maria Lupaşcu a oferit un recital din creaţia compozitorilor Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu şi Paul Constantinescu.
„Totul a fost închinat Domnului Iisus Hristos şi dragostei de Dumnezeu“
Versurile rostite duminică în taina Salinei Ocnele Mari au devenit adevărate călăuze în universul poeziei creştine, iar armoniile de pian au luminat taina fiecărui vers, umplând de emoţie sufletul participanţilor. Poezia şi muzica s-au arătat a fi două forţe spirituale complementare, iar salina, un loc de taină care îndeamnă la meditaţie şi regăsire interioară. „Îi mulţumim lui Dumnezeu că putem să le reamintim oamenilor, prin poezie creştină şi prin muzică, frumuseţea şi nobleţea sufletului omenesc şi, în acelaşi timp, dragostea şi dorinţa de adevăr, de lumină şi de iubire“, a mărturisit la final actriţa Daniela Nane.
„Acest turneu, care a debutat astăzi, pentru mine este un vis împlinit, iar faptul că totul s-a aflat sub binecuvântarea IPS Părinte Varsanufie depăşeşte orice poate fi spus prin cuvinte, pentru că totul a fost închinat Domnului Iisus Hristos şi dragostei de Dumnezeu, dragoste din care toţi ne naştem şi, de fapt, spre care tindem - rostul vieţii noastre. Am încercat şi prin muzică să mă apropii de poezia creştină. Am cântat piese româneşti, care ţin de identitatea neamului nostru ortodox“, a spus pianista Ioana Maria Lupaşcu.
„Mă bucur că am fost aici, la acest spectacol care precede fericit inspirat Buna Vestire. E şi pentru spectacol o bună vestire, este şi pentru iniţiativa Arhiepiscopului Râmnicului, Varsanufie, cunoscut pentru aplecarea lui spre cultură şi spre ideea de teatru creştin. Eu, ca om de teatru, sprijin foarte mult această idee a Arhiepiscopului Râmnicului, pentru că Râmnicul de la începuturile Bisericii în lumea modernă a fost un promotor al teatrului creştin. Celebra Mănăstire Bistriţa a găzduit un teatru creştin într-o perioadă în care stareţă era maica Olga Gulugan, care a promovat teatrul creştin în incinta mănăstirii, în oraşele din Vâlcea şi chiar la Bucureşti. În sfârşit, se continuă o tradiţie foarte frumoasă datorită Arhiepiscopului Râmnicului. Două artiste autentice, astăzi, şi Daniela Nane, şi pianista Ioana Maria Lupaşcu, recunoscute, au creat o clipă care mie mi-a dat sentimentul că mă aflu la deschiderea unei adevărate stagiuni consacrate teatrului şi poeziei creştine“, a declarat la rândul său dramaturgul Dinu Săraru.
Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti din anul 1995. A interpretat numeroase roluri în piese de teatru şi film. Mare iubitoare de poezie, actriţa a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole culturale. Pianista Ioana Maria Lupaşcu este câştigătoare, finalistă sau laureată a numeroase concursuri muzicale din România, Grecia şi Turcia. Este o prezenţă constantă pe scene de renume din Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Lituania, Belgia, Turcia şi Spania. În prezent este solistă concertistă la Filarmonica „Paul Constantinescu“ din Ploieşti.