În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Spiritualitate şi speranţă în vreme de criză
În Sala Conventus a Palatului Patriarhiei a avut loc ieri Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Bucureştilor, întâlnire prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Fiecare schit şi mănăstire din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor a transmis către Sectorul Exarhat al Centrului eparhial Bucureşti o diagramă cu principalele activităţi şi probleme din anul 2011. Vă prezentăm în continuare o sinteză a întregii situaţii.
În mănăstirile şi schiturile din Arhiepiscopia Bucureştilor vieţuiesc 756 de monahi (251 de călugări şi fraţi şi 505 călugăriţe şi surori). În ceea ce priveşte studiile personalului monahal, situaţia este următoarea: şase doctori în teologie, un doctor în filologie clasică, un doctor în filologie, un doctor în istoria artei, unul în istorie; nouă doctoranzi (teologie, istorie, filosofie şi jurnalism); trei monahi cu trei licenţe; 14 monahi şi monahii cu două licenţe; 141 monahi şi monahii cu licenţă în teologie; 11 monahi şi monahii cu licenţă în ASE; 11 monahi şi monahii cu licenţă în medicină; cinci monahi cu licenţă în fizică; patru monahi cu licenţă în drept; patru monahi cu licenţă în filologie; trei monahi cu licenţă în limbi străine; trei monahii cu licenţă în contabilitate; alţi monahi au licenţe eliberate de facultăţile de: instalaţii, arhitectură, TCM, Institutul de Fotografie, muzicologie, Politehnica, sociologie, psihologie, chimie, geodezie, geologie, energetică, electromecanică, agronomie, finanţe-bănci, marketing şi afaceri economice internaţionale, arte.
Au avut loc 15 tunderi în monahism
În 2011 au avut loc 15 tunderi în monahism: o călugărie la Mănăstirea Antim, o călugărie la Mănăstirea Caraiman, două la Mănăstirea Radu Vodă, două călugării la Mănăstirea Christiana, una la Ghighiu, una la Plumbuita, trei la Ţigăneşti, una la Jercălăi, două la Pasărea. Au loc, de asemenea, 9 rasoforii: trei la Mănăstirea Cornu, una la Mănăstirea Duminica Sfinţilor Români, una la Mănăstirea Ghighiu, una la Schitul Măgureanu, una la Mănăstirea Suzana şi două la Mănăstirea Parepa. În 2011 au fost primiţi în viaţa monahală noi vieţuitori: doi fraţi la Mănăstirea Căldăruşani (în perioada de cercetare canonică); trei fraţi la Mănăstirea Antim; un frate la Mănăstirea Cernica; trei fraţi la Mănăstirea Crasna; trei fraţi la Mănăstirea Sitaru; un frate la Mănăstirea Caraiman; două novice la Mănăstirea Pasărea; cinci surori novice la Mănăstirea Cornu; un frate la Mănăstirea Duminica Sfinţilor Români; un frate la Schitul Darvari (în perioada de cercetare canonică); un ieromonah la Schitul Sfânta Ana - Cota 1400 de la Sinaia (în perioada de cercetare canonică).
Cinci călugări hirotoniţi
În privinţa hirotoniilor din 2011 în cadrul aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Bucureştilor, au avut loc cinci: monahul Casian Ciocan de la Mănăstirea Căldăruşani a fost hirotonit ieromonah şi numit preot slujitor la Mănăstirea Ţigăneşti; ierodiaconul Nectarie Dumitrescu de la Mănăstirea Cernica a fost hirotonit ieromonah şi a slujit temporar la Mănăstirea Pissiota; părintele Hrisant Bache a fost hirotonit întru ieromonah pe seama Mănăstirii Radu Vodă; părinţii Policarp Pârvuloiu şi Antim Secăreanu au fost hirotoniţi întru ieromonahi pe seama Mănăstirii Antim.
Ranguri şi distincţii acordate
Pentru merite deosebite, unii monahi şi unele monahii au primit ranguri şi distincţii. Situaţia este următoarea: părintele Lucian Bujor a primit rangul de protosinghel administrator Reşedinţa patriarhală; arhimandritul Teofil Anăstăsoaie de la Schitul Darvari a primit Ordinul Sanctus Stefanus Magnus; Diploma de vrednicie "Sfântul Cuvios Dimitrie" a primit-o protosinghelul David Petrovici, exarh de zonă, aceeaşi diplomă primind-o şi monahia Atanasia Văetişi de la Mănăstirea Stavropoleos.
Monahi plecaţi la Domnul
În anul 2011 au trecut la Domnul 18 monahi şi monahii: protos. Nicodim Bujor de la Mănăstirea Cernica; cinci monahii de la Mănăstirea Pasărea; protos. Martinian Ruxandra şi o monahie de la Mănăstirea Samurcăşeşti; o monahie de la Mănăstirea Ghighiu; stavrofora proinstareţă Singlitichia Marin şi trei monahii de la Mănăstirea Suzana şi cinci monahii de la Mănăstirea Ţigăneşti.
Viaţa liturgică şi duhovnicească
În toate mănăstirile şi schiturile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor se săvârşesc cele şapte Laude zilnic, în mănăstirile de călugări Sfânta Liturghie se săvârşeşte zilnic, iar în cele de maici, unde există doar un singur preot slujitor, Sfânta Liturghie este săvârşită miercurea, vinerea, sâmbăta şi în duminici şi sărbători. Predica (Omilia) este ţinută de preoţii slujitori. Spovedania vieţuitorilor mănăstirii se face regulat în cele patru posturi de peste an şi pentru cei mai râvnitori la 40 de zile. În ceea ce priveşte situaţia bibliotecilor, s-a constatat că biblioteca cea mai ordonată este cea a Mănăstirii Stavropoleos, care cuprinde 9.000 de volume, iar la Schitul Darvari a fost amenajată biblioteca în noul imobil inaugurat la sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Toate mănăstirile sunt abonate la revistele bisericeşti, "Ziarul Lumina" şi săptămânalul "Lumina de Duminică".
Lucrări apărute în Anul omagial al Botezului şi al Tainei Sfintei Cununii
În cadrul Anului omagial al Botezului şi al Tainei Sfintei Cununii au fost susţinute o serie de cateheze tematice la Mănăstirile Antim, Radu Vodă, Stavropoleos şi Schitul Darvari. În colaborare cu academicianul Gabriel Ştrempel, Mănăstirea Antim a editat lucrarea "Didahii" a Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul, iar mănăstirile Radu Vodă, Stavropoleos şi Schitul Darvari au editat calendare bisericeşti cu icoane din patrimoniul mănăstirii. La Mănăstirea Stavropoleos din Bucureşti au fost editate lucrările "Sfântul Justin, filosoful martir, dosarul autobiografic, hagiografic şi liturgic" în colaborare cu Editura Deisis, "Comuniune şi contemplaţie. Despre creştinismul patristic şi bizantin şi Arhangheli şi Îngeri".
Vizite pastorale ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel
Pe parcursul anului 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujbe şi vizite pastorale la următoarele mănăstiri: Catedrala patriarhală, Catedrala mitropolitană, mănăstirile Antim, Buşteni (sfinţirea paraclisului), Cernica, Ghighiu, Caraiman, Sinaia, Snagov, Ţigăneşti, Techirghiol, Jercălăi, Dragoslavele şi la Schitul Darvari (resfinţirea bisericii). Cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost organizată aducerea din Patras, Grecia, a cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, prin bunăvoinţa Înalt Preasfinţitului Mitropolit Hrisostom de Patras.
Activităţi filantropice
Mănăstirile Antim, Christiana, Stavropoleos, Duminica Sfinţilor Români, Plumbuita, Turnu, Ghighiu şi Ţigăneşti au fost cooptate în programul Masa Bucuriei prin colaborare cu Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La Mănăstirea Caraiman au fost organizate în timpul verii tabere pentru elevii proveniţi din familii modeste prin Programul "Alege şcoala!" (12 serii). S-au acordat burse pentru elevii şi studenţii săraci. Mănăstirea Stavropoleos acordă opt burse anuale, Schitul Darvari oferă trei burse sociale unor copii orfani, Mănăstirea Radu Vodă oferă patru burse de studiu unor elevi seminarişti săraci. Asistenţă medicală gratuită pentru cazurile sociale oferă Mănăstirea Turnu prin cabinetul medical de medicină generală şi cel stomatologic. Mănăstirile Pasărea, Cernica, Căldăruşani, Ghighiu şi Ţigăneşti au răspuns solicitărilor Asociaţiei "Nicolae Bălcescu", care a organizat pelerinaje la mănăstiri cu grupuri de copii seropozitivi, dăruindu-le pachete cu hrană, iconiţe şi cruciuliţe. În mănăstirile Pasărea şi Christiana funcţionează cămine de îngrijire a persoanelor vârstnice şi bolnave.
Construcţii, restaurări, reparaţii
La Paraclisul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Reşedinţa patriarhală a avut loc restaurarea catapetesmei şi a picturii (resfinţită la 22 iulie 2011). La Mănăstirea Cernica, la biserica "Sfântul Nicolae" din Ostrov, s-a continuat restaurarea. La Mănăstirea Caraiman s-a amenajat incinta prin realizarea unui gard de fier forjat şi s-au continuat lucrările de construcţie la Centrul Social Pastoral şi Centrul pentru ghizi şi muzeografi. La Mănăstirea Radu Vodă au avut loc lucrări la zidul împrejmuitor al mănăstirii şi la amenajarea unui cămin pentru pelerini, iar la Mănăstirea Christiana s-au continuat lucrările de zidire la noua biserică şi la corpul principal de chilii. La Mănăstirea Samurcăşeşti s-a construit un nou arhondaric şi s-a reparat zidul împrejmuitor (380 m). La Mănăstirea Zamfira au fost continuate lucrările de amenajare a stăreţiei şi a unei trapeze cu bucătărie şi dependinţe. La Mănăstirea Sinaia s-a restaurat pictura la pridvorul Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" (1690-1695). Tot acolo s-au desfăşurat lucrări de reamenajare a fostului apartament arhieresc de protocol, a chiliilor din incinta veche (corpul de vest) şi s-a realizat un nou branşament. S-a reamenajat casa arhierească la Mănăstirea Suzana, prin recompartimentarea spaţiului şi s-au făcut şi alte modernizări. La Mănăstirea Ghighiu au fost finalizate lucrările de pictură la biserica din cimitir şi se lucrează la ridicarea noii stăreţii (terminată la roşu). La Mănăstirea Turnu s-au început lucrările de construire a corpului de chilii şi a stăreţiei. La Mănăstirea Ţigăneşti s-au finalizat lucrările de schimbare a acoperişului la biserica mare cu tablă de cupru şi s-au turnat alei noi în curtea mănăstirii. La Mănăstirea Cornu se lucrează la un nou corp de chilii. Mănăstirea "Sfânta Treime" din Buşteni are un nou paraclis din lemn care a fost sfinţit în ajunul sărbătorii Sfintei Treimi. La Mănăstirea Chiajna se lucrează la amenajarea unui paraclis provizoriu şi a unui corp de chilii cu trapeză. La Schitul Darvari au fost finalizate lucrările de construcţie la corpul B de chilii care a fost inaugurat de sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
În cursul anului 2011 a fost finalizată pictura la biserica din cimitirul Mănăstirii Ghighiu şi este pregătită pentru pictură biserica mare a Mănăstirii Caraiman, unde a fost întocmit proiectul şi a fost aprobat de Comisia de Pictură Bisericească. Mănăstirea Parepa a primit un ajutor financiar în valoare de 7.000 lei din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor din Fondul "Frăţia monahală", cu care s-a demarat întocmirea proiectului de pictură pentru biserica mare. În 2011 s-au restaurat catapeteasma şi pictura Paraclisului "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Reşedinţa patriarhală. Au fost continuate lucrările de restaurare a picturii lui Pârvu Mutu de la biserica veche a Mănăstirii Sinaia. Mănăstirea Techirghiol are un atelier de pictură unde sunt executate icoane la comandă.
Bogate activităţi economice
În privinţa activităţilor agricole, viticole şi pomicole, legumicole şi zootehnice desfăşurate în 2011, situaţia este următoarea: Mănăstirea Căldăruşani a cultivat: 17 ha porumb, 17 ha grâu, 6,5 ha lucernă şi 3 ha viţă-de-vie nou plantată cu butaşi aduşi din Italia; Mănăstirea Ghighiu: 6 ha teren a fost însămânţate cu grâu, 5 ha au fost însămânţate cu porumb, 3 ha cu lucernă, iar în gospodăria mănăstirii sunt 7 vaci cu lapte, 11 porci, 25 purcei şi 120 păsări, în timp ce grădina de zarzavat se întinde pe 1 ha, de asemenea şi livada de pruni, cireşi şi meri. Mănăstirea Turnu a cultivat cele 62,7 ha pe care le deţine cu grâu, porumb şi lucernă. A realizat un lac artificial de peşte şi a fost înfiinţată aici societatea Turnu Apiplant SRL, asociat unic Mănăstirea Turnu. Mănăstirea Turnu deţine 280 de familii de albine, Mănăstirea Sitaru deţine 60 de familii de albine; Mănăstirea Cernica are 21 de familii de albine, iar Mănăstirea Crasna, 30 de familii de albine.
Nevoile actuale
Mănăstirile au şi anumite nevoi pentru desfăşurarea activităţilor lor. Mănăstirea Căldăruşani are nevoie de o combină de treierat grâul şi de un sistem de irigaţii folosind apa din lac. Stareţul mănăstirii aminteşte că în perioada interbelică se organiza anual o expoziţie cu vânzare de produse cultivate sau obiecte manufacturate de către mănăstiri şi se stabileau contracte de troc între acestea. Mănăstirea Ianculeşti: sprijin pentru întocmirea proiectului de la biserica nouă pe care doresc să o ridice; Mănăstirea Sinaia: sprijin concret din partea Sectorului Juridic pentru recuperarea fondului forestier; Mănăstirea Plumbuita: mobilier nou pentru muzeu şi proiect pentru reamenajarea curţii interioare; la Mănăstirea Ţigăneşti, biserica cimitirului, construită în anul 1817 (monument de categoria B), necesită reparaţii generale; Mănăstirea Snagov: sistem de încălzire pentru biserica mare; Mănăstirea Suzana: sprijin pentru realizarea proiectului de restaurare a bisericii mari; Mănăstirea Crasna: un camion pentru aprovizionare.
Proiecte pentru anul 2012
Mănăstirea Căldăruşani a depus un proiect de restaurare integrală la biserica mare a mănăstirii, la Ministerul Afacerilor Europene; Mănăstirea Snagov a întocmit un proiect pentru ridicarea unui centru de întâlniri şi a unui corp de chilii şi atragerea de fonduri structurale pentru realizarea proiectului; Mănăstirea Radu Vodă - obţinerea finanţării de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Teritoriului în vederea realizării proiectului Casa Pelerinului; Mănăstirea Turnu - continuarea lucrărilor la corpul de chilii şi stăreţie; Mănăstirea Ghighiu - obţinerea finanţării europene pentru restaurarea bisericii mari şi finalizarea corpului de clădire destinat stăreţiei; Mănăstirea Suzana - întocmirea de către specialişti a studiilor necesare consolidării bisericii mari a mănăstirii aflată în iminent pericol de prăbuşire şi identificarea celor mai bune soluţii.
Aniversări şi comemorări pentru anul 2012
În anul 2012, vor avea loc numeroase aniversări: Mănăstirea Crasna va aniversa 45 de ani de la redeschidere; Mănăstirea Ţigăneşti va sărbători 200 de ani de la ctitorirea bisericii mari; Mănăstirea Snagov va aniversa 500 de ani de la înscăunarea Sfântului Voievod Neagoe Basarab.
Între comemorările ce vor avea loc la Mănăstirea Antim din Bucureşti amintim: 10 ani de la mutarea la Domnul a arhim. Sofian Boghiu (14.09.2012); Simpozion închinat Sfântului Antim Ivireanul (27.09.2012); Simpozion: 100 de ani de la naşterea arhim. Sofian Boghiu (07.10.2012); 50 de ani de la moartea ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor (17.11.2012).
Alte evenimente
Pentru anul 2012 sunt propuse următoarele evenimente: resfinţirea bisericii mari a Mănăstirii Snagov; resfinţirea bisericii Mănăstirii Stavropoleos (la încheierea lucrărilor de restaurare); sfinţirea Bisericii "Sfântul Lazăr" din cimitirul Mănăstirii Ghighiu (recent a fost realizată recepţia picturii); sfinţirea Bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", din cimitirul Mănăstirii Samurcăşeşti; la Schitul Găneasa se va sfinţi pictura Bisericii "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil".
Concluzii
Viaţa mănăstirilor şi a schiturilor din Arhiepiscopia Bucureştilor continuă tradiţia ortodoxă românească. Criza economică actuală afectează şi viaţa mănăstirilor şi a schiturilor, acestea fiind tot mai solicitate să ajute oameni săraci mireni, paralel cu persoanele vârstnice şi bolnave din mănăstiri. Deci trebuie să ajutăm mănăstirile şi schiturile pentru ca şi ele să ajute alţi oameni mai săraci material. Totuşi, principala activitate a mănăstirilor rămâne viaţa liturgică şi îndrumarea duhovnicească şi pastorală a credincioşilor pelerini.
O dinamică îmbucurătoare a vieţii monahale
"În Arhiepiscopia Bucureştilor, deşi nu are o tradiţie monahală atât de intensă ca în Moldova, viaţa mănăstirilor şi a schiturilor cunoaşte o anumită dinamică. Peste tot există multe lucrări în desfăşurare şi avem bucuria să vedem că în anul 2011 au fost mai multe intrări în viaţa monahală, mai multe rasoforii şi mai multe tunderi în monahism, atât în mănăstirile de călugări, cât şi în cele de maici. Această dinamică, deşi nu este la fel de spectaculoasă ca în urmă cu 15-20 de ani, este totuşi o binecuvântare de la Dumnezeu care ne îndreptăţeşte să avem speranţă", a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în deschiderea sinaxei.
Aceste întâlniri ale tuturor reprezentanţilor mănăstirilor şi schiturilor din eparhie permit o mai bună cunoaştere a activităţilor şi a problemelor pe care le au mănăstirile şi schiturile. În acelaşi timp, sinaxele monahale permit o consultare şi o reflecţie comună asupra unei teme anuale pe care o fixează Sfântul Sinod. Unul din subiectele abordate în cadrul sinaxei a fost "Mănăstirea, familie spirituală, luminată de botezul pocăinţei", întrucât 2011 a fost Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii. Referatul amintit a fost prezentat de stavrofora Mihaela Luchian, stareţa Mănăstirii Stavropoleos. Noua apariţie editorială "Mănăstirea Snagov. Istorie şi artă" a fost prezentată de părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar părintele arhim. Teofil Anăstăsoaie, Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, a punctat câteva aspecte privind disciplina monahală. Despre principiile de întrajutorare a săracilor a vorbit protos. David Petrovici, exarhul zonei de munte a judeţului Prahova, iar protos. Valentin Mâţu, exarh pentru zona de câmpie a judeţului Prahova, a prezentat metodele de asigurare a hranei şi încălzirii în mănăstiri. Arhitectul Gheorghe Goiciu, consilier coordonator al Sectorului Monumente şi construcţii din Arhiepiscopia Bucureştilor, a prezentat un referat despre modernizarea căilor de acces către mănăstiri. Înainte de întrunirea sinaxei, la Catedrala patriarhală a fost săvârşită Sfânta Liturghie. (Cristian Bostan)